Doisprezece angajati ai Intreprinderii de Stat „Garile si statiile auto" vor ramane, pentru 72 de ore, in custodia CNA si a procurorilor anticoruptie, dupa ce vineri, 17 mai, au fost retinuti in cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasiva, activa si abuz de serviciu in dosarul „Garilor si statiilor auto”, scrie anticoruptie.md

Publicat:18.05.2019, 01:18

Persoanele vizate au statut de banuit si sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infractionale de acumulare ilicita de bani de la operatorii de transport si soferii de curse nationale si internationale. Pe langa cei retinuti, alti 12 functionari au fost escortati la CNA pentru audieri, avand statut de banuit. 

Potrivit informatiile acumulate de CNA , soferii erau obligati sa transmita zilnic sume fixe de bani casierilor care, la randul lor, acumulau pana la finalul zilei banii de la conducatorii tuturor mijloacelor de transport care intrau in Gara, dupa care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. In urma investigatiilor, s-a constatat ca suma colectata lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei - bani perceputi drept multumire din partea soferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unitatilor de transport admiteau mai multe abateri, intre care surplusul de pasageri, incalcarea graficului de circulatie, lipsa evidentei biletelor cumparate etc. Pentru a nu fi supusi verificarilor si sanctiunilor, acestia erau obligati de operatorii de transport sa achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

In cadrul documentarii cazului, a fost identificata o alta schema de insusire a banilor publici de catre angajati ai IS Garile si statiile auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de pastrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetateni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fara a le reflecta in evidenta contabila. Ulterior, acesti bani ar fi fost insusiti de angajatii intreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune institutiei.  

Procurorii si ofiterii CNA au efectuat vineri perchezitii la autogarile din 9 raioane ale tarii - Cahul, Causeni, Orhei, Balti, Edinet, Drochia, Ungheni, Hancesti, Ialoveni - inclusiv in Chisinau. In urma acestora, au fost retinuti 4 administratori ai filialelor teritoriale (Balti, Edinet, Orhei, Causeni), 2 sefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chisinau), 2 controlori, 3 dispeceri si un casier.   

Procuratura anticoruptie conduce urmarirea penala, iar investigatiile continua, in acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasiva, activa si abuz de serviciu, legislatia in vigoare prevede diferite pedepse penale si privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite functii, se arata intrun comunicat al CNA.