Au venit in Moldova ca sa-si realizeze visul de a deveni medici. In jur de 300 de studenti straini au depus astazi juramantul si si-au luat diplomele. Spun ca s-au simtit aici ca acasa, au invatat sa vorbeasca romana si chiar sa gateasca bucate traditionale tarii noastre. Tinerii promit ca vor reveni la Chisinau.

Publicat:13.06.2019, 18:36

” - Voi practica medicina cu integritate, onestitate si compasiune. Voi munci cot la cot cu ceilalti medici si colegi, pentru a satisface nevoile pacientilor mei. Jur, jur, jur.”

Si-au aruncat tocile cat de sus au putut, iar odata cu asta, si-au vazut implinit visul de a fi medic cu acte in regula. 

“Sunt multumita ca am invatat aici, a fost o perioada foarte frumoasa. O sa-mi fie dor de Moldova.”

-”Este fiica mea mai mica. Suntem recunoscatori acestei tari.”

Au venit in tara noastra acum sase ani. Spun ca adaptarea a fost cea mai grea parte. Treptat, Moldova le-a devenit a doua casa.

“Ii multumesc universitatii pentru ca a facut tot posibilul sa ajungem la asa nivel.-”Cand am ajuns era greu, nu am stiut limba, cum sa vorbesc cu oamenii, dar am invatat.”

-”Sunt oameni foarte buni, au rabdare si sunt linistit, nu sunt stresati ca la noi.”

Elena este din Israel, iar in ziua ceremoniei de absolvire alaturi i-a fost familia si logodnicul.

-”O sa-mi fie dor de Moldova. A fost foarte greu la inceput, adaptarea fara parinti, sa fac mancare. ”Ai invatat sa gatesti ceva moldoveneste? -Da,zeama si mamaliga.-”-Cum ai invatat limba atat de bine? -Pe drum. Primii doi ani in universitate. Apoi pe drum, in taxi.”

“A fost dificil, dar am incercat ambii sa mentinem relatia. O iubesc foarte mult. Sunt foarte mandru, este desteapta si talentata.”

Iar acest tanar spune ca a fost nevoit sa-si goleasca buzunarele, pentru a-si surprinde iubita cu un buchet imens de trandafiri.

“ Buchetul este pentru iubita mea. De astazi este oficial medic.”

Parintii spun ca au investit tot ce au avut ca sa-si vada copiii medici. Josef Mamaliger, de exemplu, care este dentist, s-a nascut in Moldova. Pe cand avea doi ani, familia lui s-a mutat in SUA. Acum isi felicita fiul, care s-a format ca medic in tara in care s-a nascut tatal lui.

-”A venit la 17 ani aici, singur, fara ajutor, s-a descurcat, sunt foarte multumit.”Am vrut sa faca medicina, ne place tara si am vrut sa invete aici, e foarte multumit.”

-”A fost greu, dar si distractiv. La inceput nu stiam la ce sa ma astept, dar toti profesorii au fost minunati. Acum ma voi intoarte acasa sa obtin licenta de medic.”

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Asa cum e traditia de ani buni, dupa ceremonie, studentii au iesit afara, sa faca fotografii pe gazonul din fata Guvernului. In acest an insa surpriza, momentele au fost imortalizate pe fundalul corturilor amplasate de democrati. Din cadru nu au lipsit politistii, dar si mascatii.”

Avand in vedere criza politica de la Chisinau, la eveniment nu au fost reprezentanti de la Ministerul Educatiei. In acest an, 297 de tineri straini din Israel, Turcia, Finalnda, SUA, Portugalia, Grecia, Danemarca, India, Irak, Marea Britanie, Siria, Romania si Ucraina, au depus juramantul de medic si farmacist. Ieri, alti peste 600 de studenti autohtoni si-au luat diploma de absolvent.