Autoritatile ruse vin cu un raspuns vag despre dosarul in care Vlad Plahotniuc si Veaceslav Platon sunt suspectati de implicare in schema de spalare de bani. Intr-o scrisoare trimisa lui Andrei Nastase, care a cerut informatii, MAI-ul rusesc nici macar nu pomeneste numele celor doi. Institutia de la Moscova precizeaza doar ca investigheaza niste tranzactii financiare dubioase.

Publicat:17.05.2019, 15:59

Scrisoarea primita de Andrei Nastase de la MAI-ul rusesc:

“Dosarul penal vizeaza o grupare infractionala internationala, care ar fi facut operatiuni valutare ilegale. Anchetatorii cerceteaza transferuri financiare din Federatia Rusa pe conturile unor persoane nerezidente, inclusiv de la “BC Moldindconbank“ din Republica Moldova, cu folosirea documentelor false.”

Scrisoarea vine in contextul in care Nastase a cerut detalii despre investigatia in care sunt vizati Veaceslav Platon si Vlad Plahotniuc, intreband daca oamenii legii de la Moscova colaboreaza cu organele de drept de la Chisinau. Doar ca in document, investigatorii rusi nu pomenesc nimic despre implicarea altor state in ancheta lor.

De asemenea, de aceasta data nu mentioneaza nici numele celor doi oameni de afaceri. Potrivit aceluiasi act, Nastase a fost chemat la Moscova sa spuna ce stie despre acest caz. Liderul PPDA, insa, a negat ca ar fi plecat acolo ca sa raspunda la intrebari.

La sfarsitul lunii februarie, Ministerul rus de Interne anunta ca Platon si Plahotniuc sunt suspectati de implicare in schema de spalare de bani din Rusia, prejudiciul fiind de aproape 600 de milioane de dolari. Atunci serviciul de presa al democratilor a calificat informatiile drept o imixtiune a Moscovei in alegerile de la noi, iar avocatul lui Platon nu a comentat.