Cresterea pretului la cartofi este nejustificata si s-ar intampla din cauza unor intelegeri intre importatori si comercianti. O spun reprezentantii unui ONG care se ocupa de protectia consumatorilor. Acestia au facut verificari dupa ce au primit plangeri de la cumparatori si au cerut Consiliului Concurentei sa intervina.

Publicat:15.05.2019, 22:40

Deja de 7 luni, Andrei Gurmeza locuieste in Anglia. Astazi moldoveanul a intrat intr-un magazin, de unde a cumparat un kilogram de cartofi cu o jumatate de lira sterlina, echivalentul a 11 lei.

„Iata cat costa.” 

Barbatul spune ca nu-i vine sa creada ca in magazinele noastre cartofii costa de doua ori mai mult.  

Mai in gluma, mai in serios, Andrei spune ca atunci cand va trimite urmatorul colet in Moldova, va pune in punga si cateva kilograme de cartofi. 

Andrei GURMEZA, MOLDOVEAN STABILIT IN ANGLIA: „O sa-mi iau familia si o sa plecam. Unde s-a mai vazut asa ceva? “ 

Preturile au crescut in mod artificial, sustine directorul unui ONG care se ocupa de protectia consumatorilor. Mai mult, Sergiu Lelic crede ca pe piata noastra, de fapt, nu ar fi deficit de cartofi, asa cum spuneau anterior autoritatile. 

Sergiu LELIC, PRESEDINTELE CENTRULUI PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR: „Au profit ca ANSA au oprit o mare cantitatea de import.”

In urma verificarilor facute, specialistii ONG-ului au ajuns la concluzia ca ar exista o intelegere intre importatori si comercianti de a majora pretul la cartofi.

Centrul pentru Protectia Consumatorilor a indemnat Consiliul Concurentei sa se autosesizeze, pentru a le cere comerciantilor sa coboare pretul.

Reprezentantii consiliului ne-au spus ca vor reveni mai tarziu cu un raspuns.

Anterior, expertii de la ANSA au declarat ca, in ultimii ani, plantatiile de cartofi de la noi s-au redus cu 2 mii de hectare si acopera doar 50 la suta din necesitati. Astfel, pretul cartofilor importati a ajuns pana la 20 de lei pentru un kilogram, iar al celor crescuti in Moldova aproximativ 22 de lei.

Internautii au facut glume pe seama subiectului. Unii, de exemplu, au stabilit cursul valutar pentru maine in baza preturilor la legume, spunand ca un euro ar costa...2 cartofi si o ceapa.