Au cucerit vazduhul! Zeci de sportivi, amatori si profesionisti, s-au intrecut la sarituri cu parasuta pe aerodromul de la Vadul lui Voda. Saltul, insa, s-a dat la bustul gol, iar in loc de echipamentul special, participantii si-au luat cu ei... o doza dubla de curaj.

Publicat:13.07.2019, 19:43

Si-au pus in rucsac parasuta, dar si cateva kg de curaj, intrucat urmau sa sara de la o inaltime de aproape trei mii de metri. 

Alexandr SIMONOFF, SKYDIVER: “Incercam sa masuram calitatea zborului la baieti si sa aflam cine are cele mai mari aripi. Principalul obiectiv este de a parcurge o distanta cat mai mare pe orizontala, cu o viteza cat mai mare.”

Iar ca doza de nebunie sa creasca, au pus si o conditie - sariturile sa fie facute la bustul gol, purtand doar pantaloni scurti.

”E mult mai frig la inaltime de 3 km. Cand esti imbracat in haine e mai simplu sa manevrezi, gol e mai complicat.”

Chiar daca oficial e un concurs, miza cea mare e sa imparta timpul liber alaturi de cei de care-i unesc pasiunile. De la profesor universitar si mai apoi la director al unei companii, Alexandru a facut loc si pentru skydiving. Are la activ cam 50 de salturi si spune ca de fiecare data, de la inaltime, lumea se vede cu alti ochi. 

”E o senzatie unica, in care simti ca te conectezi cu natura, sunt 30 de secunde in care nu sunt cuvinte sa descrii senzatia pe care o traiesti."

Dupa ce avionul a decolat si a ajuns la altitudinea necesara, cerul a fost acoperit de umbrele colorate. Manevre surprinzatoare, briza in par si multa adrenalina - de asta au avut parte cuceritorii vazduhului.

“A fost minunat. Am zburat din Transnistria, de la Nistru, pana tocmai dupa satul Vadul lui Voda. Am luat o viteza buna.”

Fiecare concurent a avut atasat un dispozitiv, cu ajutorul caruia se monitorizeaza traiectoria de zbor. Ulterior, datele sunt analizate. Secretul unui zbor de nota zece este pozitia corpului si simularea aripilor de avion.

“Aceasta este tabela de rezultate. In doua zboruri calculam distanta si in doua viteza orizontala. Aici viteza a crescut pana la 116 km, distanta 677m. Scopul este de a ne deplasa cat mai mult pe orizontala."

Odata cu profesionistii au zburat si cei care au gustat pentru prima data din magia de a prinde aripi. Este si cazul lui Anatol.

“Sotia daca o sa ma vada, e gata cu mine. Natalia, sunt bine! 

-De ce ati incercat? 

-In viata trebuie sa incerci de toate. Deja nepotii merg la scoala si eu inca nu sarisem.”

Evenimentul a fost organizat de Federatia de Parasutism din Moldova, pe aerodromul de langa Vadul lui Voda.