De la independenta incoace, blocurile de locuit, construite inca in perioada sovietica, au ramas neatinse. S-au facut lucrari cosmetice, care insa nu sunt in masura sa previna tragedii ca cea de la Otaci. O spune un expert de la un ONG din capitala, care sustine ca numeroase imobile din tara ar trebui demolate, pentru ca sunt foarte vechi si s-ar putea prabusi in orice moment.

Publicat:20.06.2019, 14:15

Era necesar sa se mai produca o prabusire rasunatoare ca autoritatile sa anunte ca vor fi insepctate toate casele etajate din tara.

Sergiu GAIBU, EXPERT LA “EXPERT-GRUP”: “De 30 de ani incoace de cand este independenta, acest sector mai curand a fost ocolit de catre guvernele centrale, fiindca e un sector dificil de abordat, necesita investii masive, este suficient de complicat de lucrat cu locatarii, mai exista si cutuma de pe timpul URSS, cetatenii asteapta ca cineva sa execute lucrarile respective.”

Blocuri vechi nu inseamna neaparat calitate proasta. Problema este ca aceste constructii nu au mai fost reabilitate capital, asa cum s-a facut de exemplu in Romania, ne spune un expert de la un ONG din capitala, care a fost implicat in mai multe proiecte imobiliare. 

Sergiu GAIBU, EXPERT LA “EXPERT-GRUP”: “Noi avem cateva etape de constructie, pe timpul URSS. Prima etapa – Stalinka, primul val, apoi valul de pe timpul lui Brejnev, cu cladiri mai mici, poduri mai joase, ca sa asigure mai multe persoane cu spatiu locativ si perioada de dupa Brejnev cand au inceput sa fie construite blocurile din panouri de beton si monoliturile.”

Constructiile vechi au suportat de-a lungul timpului doar lucrari cosmetice, iar densitatea blocurilor multietajate, mai ales in capitala, ar trebui sa ne puna in garda, sustine specialistul.

Sergiu GAIBU, EXPERT LA “EXPERT-GRUP”: “Ele au fost construite cu o varsta medie de 70 de ani. Multe dintre ele ajung deja la varsta care este necesara o reconstructie capitala sau lucrari ingineresti capitale de fortifocare, iar in anumite situatii trebuie sa fie demolate si construite noi, dar nu exista niciun mecanism care ar gestiona un astfel de proces.”

Blocuri care arata dezastruos exista in mai multe localitati. Acum doi ani, in satul Visiniovca din raionul Cantemir am surprins locatari care traiau de parca erau in stare de asediu.

“Se darama tot, uitati la al treilea etaj. - Lemne de ce le-ati adus? - Am adus sa fac focul. Plita arde, dar trebuie lemne.

Am transmis astazi o solicitare la Ministerul Infrastructurii ca sa aflam care este situatia blocurilor de locuit din tara si ce termen de viata au acestea. Deocamdata nu am primit un raspuns.