Directoarea gradinitei din satul Bobocica, raionul Cantemir, si-a angajat sotul la munca, iar acum risca sa fie demisa.

Publicat:17.05.2019, 15:50

Potrivit responsabililor de la Autoritatea Nationala de Integritate, intre 03.10.2017 si 21.11.2018, directoarea a emis 6 ordine (de angajare, de oferire a concediului, de acordare a premiului anual sau de marire a volumului de lucru) ce l-au vizat pe sotul sau si a incheiat cu acesta 2 contracte individuale de munca. Potrivit documentelor, directoarea si-a angajat sotul in calitate de operator biomasa (fochist) de doua ori, pentru perioade determinate, in perioada rece a anului.

Astfel, ANI spune ca directoarea nu a respectat prevederile Legii privind declararea averii si intereselor personale.

"Directoarea nu a informat organul ierarhic superior (Primaria satul Bobocica) imediat, dar nu mai tarziu de 3 zile de la data constatarii, despre conflictul de interese in care s-a aflat de fiecare data cand a fost in situatia de a lua o decizie in privinta sotului. De asemenea, aceasta nu a solutionat, in conformitate cu prevederile legale, conflictele de interese rezultate din relatia sa cu persoana apropiata.

Dupa ramanerea definitiva a actului de constatare in privinta directoarea, care este pasibil de contestare in instanta de contencios administrativ, Autoritatea Nationala de Integritate va solicita incetarea raporturilor sale de munca, cu aplicarea interdictiei de a ocupa o functie publica sau de demnitate publica pentru o perioada de 3 ani.

In cadrul controlului, directoarea Gradinitei de copii din satul Bobocica a fost informata despre declansarea procedurii de control, elementele identificate, precum si despre drepturile de care beneficiaza, in exercitarea dreptului la aparare. Aceasta si-a exprimat in scris punctul de vedere, motivandu-si actiunile prin faptul ca nu a cunoscut despre prevederile legii in acest sens si nu a avut alte optiuni in ceea ce priveste angajarea altei persoane la acest post", se arata intr-un comunicat emis de Autoritatea Nationala de Integritate.