Examenul de bacalaureat la disciplina de profil le-a dat astazi mari batai de cap absolventilor. Cei care au avut de sustinut proba la matematica mai ca nu au putut face un simplu calcul din cauza emotiilor. Si pe elevii de la profilul umanist, care au scris bac-ul la istorie, i-am gasit incordati. Inainte de intra in clase ei au repetat informatiile despre domnitori, au exersat la harta de contur si au incercat sa ghiceasca tema eseului.

Publicat:14.06.2019, 13:40

“Se poate fara va rog frumos, eu acum sunt foarte stresata.”

“Nu imi e frica, sunt enervat.”

“Iti este frica de camerele de supraveghere? Putin. De ce? Fiindca daca faci o miscare sau te uiti intr-o parte sau in alta parte, deodata iti anuleaza lucrarea sau te alunga din cabinet.”

“Dumneavoastra nu v-ati saturat sa luati atatea interviuri de la sarmanii copii? De ce sarmanii? Ai invatat, uite-te esti gata de bacalaureat. Sigur. Pai atunci de ce renunti? Nu renunt.”

Aproape 17 mii de elevi au avut de sustinut astazi examenul de bacalaureat la disciplina de profil. Integralele si figurile geometrice le-au cam dat batai de cap celor care au avut de scris proba la matematica.

“Repetam acuma formule, integrale, primitive …Esti pregatit? Da, plus minus, 12 ani am invatat.”

“Cat e 2+2*2? O sa fie 6, 7. Deci cat? 155, dar daca serios? 6. 2*2 e 4, iar 4+2 e 6.”

“Ce ai tu aici, i-a spune-ne. Niste formule care trebuie memorate pentru a da bacul pe o nota satisfacatoare.” “Cat este 8 la patrat? Offf! Se poate va rog fara.”

“Cat este 8 la patrat? Nu ma intrebati ca eu sunt la… Am emotii. E 91.”

Iar pe elevii de la profilul umanist i-am gasit repetand cu sufletul la gura biografiile domnitorilor, si anii in care s-au desfasurat razboaielor. Desi spun ca in cei 3 ani de liceu au invatat bine istoria, intrebarile noastre i-au cam dezorientat.

“Stefan cel Mare in ce ani a domnit? Nu ma intrebati, va rog frumos asta acum ca sincer...1456 -1504.”

La fel de emotionati ca elevii erau parintii, buneii si profesorii acestora. Acestia s-au aratat optimisti si ne-au spus ca au incredere in fortele absolventilor.

“Nu cred ca este dificil, e un lucru elementar, asa si trebuie sa fie. Un singur moment e ca aprecierea e pe hartie, copiii stiu mai multe.”

“Da am emotii, cum sa nu. Credeti ca fiului dvs. ii va reusi? Totul va fi bine? Cred ca da, s-a pregatit intens ultima perioada si nu numai ultima perioada, dar toti 3 ani de liceu.”

Tinerii au iesit de la proba storsi de puteri, dar in acelasi timp multumiti de sine si mirati de faptul ca examenul a fost mai usor decat s-au asteptat.

“Multumesc Ministerului de Invatament, foarte bun examenul. La eseu a fost un pic complicat, pentru ca eseul era cumva incurcat.”

“Am avut vreo doua exercitii cu alogaritm, o integrala, un exercitiu cu parametri si problemele de geometrie au fost usurele.”

Au rasuflat usurati ca au mai scapat de un examen si spera ca vor avea rezultate cat mai bune. Cu ele, absolventii spun ca se pregatesc sa plece din tara, in cautarea unui trai mai bun.

“Ce vei face cand vei afla rezultatele? Stroga un bal.” 

Nicolae spera ca va lua 10 la examenul la matematica pentru ca spune el, a muncit mult pentru asta. Mai mult, tanarul are de sustinut doar 3 probe si nu 4, deoarece la limba straina a fost eliberat de la examen. 

“Cred ca voi pleca, sper, o sa vedem. In ce stara vrei sa iti continui studiile? Cred ca, initial Romania.”

Sesiunea de bacalaureat 2019 se desfasoara in perioada 4-21 iunie. 7.761 de absolventi au sustinut astazi proba de examen la matematica, iar 8.106 - la istoria romanilor si universala, 259 de candidati de la profilul sport si 483 candidati de la profilul arte. 

Cristina MERIACRI, REPORTER PRO TV: ”Urmatorul examen va fi la materia solicitata si este programat pentru 18 iunie. Verificarea lucrarilor va fi efectuata pana pe 26 iunie, iar rezultatele vor fi afisate in centrele de bacalaureat in ziua urmatoare.”