In Moldova o simpla ciorba devine un lux pentru multi oameni, mai ales pentru pensionari. Preturile la majoritatea legumelor au explodat, astfel ca unii sunt nevoiti sa iasa din magazin cu punga aproape goala. Consiliul Concurentei a anuntat astazi ca a pornit o ancheta pentru a stabili ce sta la baza scumpirilor.

Publicat:16.05.2019, 18:04

Daniela FOCSA, REPORTER PRO TV: “ Vom punem in cos cantitatea de legume necesara unei familii pentru a gati o ciorba.”

Potrivit Biroului National de Statistica, legumele sunt mai scumpe anul acesta decat anul trecut cu 30 la suta. Ceea ce vedem in magazine sau la piata arata ca explozia preturilor este chiar si mai mare.

“Nu prea pot sa-mi permit mare lucru.”

L-am intalnit la cumparaturi si pe fostul ministru de Externe, Nicolae Cernomaz. Nici el nu si-a permis sa-si puna prea multe in cos, spunand ca este uluit de aceasta situatie. 

Acest cuplu de pensionari a venit la Piata Centrala dupa legume. Cei doi au tot comparat preturile si au mers cu punga goala, de la o taraba la alta, in speranta ca vor gasi ce sa ia dupa buzunarul lor. 

Iar acest barbat, care este tata a sapte copii, ne-a spus ca dupa ce va gati cartofii, de nevoie, va face mancare si din coji. 

Maria a venit la Chisinau dupa legume din satul Cimiseni, Criuleni. Si-a cheltuit toti cei 300 de lei pe care i-a luat, dar in lista de cumparaturi a bifat mai putin de jumatate din cele necesare.

Vanzatorii spun ca nu stiu din ce motiv preturile au sarit atat de mult. Ei sustin, insa, ca au cumparatori mai putini. 

Intre timp, Consiliul Concurentei anunta ca s-a autosesizat si a pornit o ancheta pentru a stabili cauzele scumpirilor.

Cornelia GORINCIOI, REPREZENTATA CONSILIULUI CONCURENTEI:“Ne vom expune dupa ce vom afla.”

Si fructele se vand la preturi mari. Un kilogram de cirese de import costa in unele magazine 270 de lei. Un calcul arata ca poti sa platesti o calatorie cu troleibuzul cu o singura cireasa.