Infarctul miocardic acut este principala cauza de deces printre bolile cardiovasculare, iata de ce este considerat o urgenta medicala majora. Pacientul se poate recupera complet dupa un atac de cord, cu conditia sa-i fie acordat ajutor de specialitate corect si in cel mai scurt timp.

Publicat:26.09.2018, 07:53

Cel mai frecvent factor care declanseaza infarctul miocardic acut este ateroscleroza, care consta în depunerea pe peretii interiori ai arterelor coronare a unor depozite de colesterol (placi de aterom). Aceste acumulari duc la îngustarea si blocarea vaselor, iar drept urmare sângele oxigenat nu mai poate ajunge la inima. În asemenea conditii se spune ca muschiul cardiac sufera un proces ischemic. Dupa circa 20 de minute de ischemie (privare de aport sangvin), celulele musculare cardiace încep sa moara, producându-se un infarct de miocard, cunoscut drept atac de cord sau sindrom coronarian acut. 

Cum actionam în caz de Infarct Miocardic Acut (IMA)?

ETAPA I - RECUNOASTEREA SIMPTOMELOR SI SOLICITAREA AJUTORULUI

Recunoasterea simptomelor atacului de cord si solicitarea ajutorului medical cât mai urgent sunt cruciale pentru salvarea vietii pacientului care suporta IMA. 

Angina pectorala, manifestata prin dureri în piept cu iradiere în bratul stâng, gât, mandibula, poate prevesti aparitia infarctului. Apare, de obicei, la efort sau emotii puternice, iar timpul scurs de la instalarea anginei pectorale pâna la aparitia IMA poate fi de ordinul orelor, zilelor sau lunilor. 

Exista, de asemenea, si simptome atipice, cum ar fi durerea în stomac, indigestia, durere toracica cu caracter de junghi, aparitia slabiciunii generale inexplicabile, a transpiratiei abundente, a dispneei. IMA este cel mai dificil de identificat la vârstnici, femei, diabetici, existând foarte multe cazuri de infarct miocardic „tacut”. 

ETAPA II - TRANSPORTAREA LA INSTITUTIA MEDICALÄ‚ DE PROFIL

Odata ce exista suspiciuni de infarct miocardic acut, pacientul trebuie sa solicite ajutor medical de urgenta apelând la numarul 112, pentru a chema ambulanta. Este extrem de important ca intervalul de timp de la aparitia primelor simptome si pâna la pasirea pragului institutiei medicale sa nu depaseasca 2 ore. 

ETAPA III - INVESTIGATII SI TRATAMENT

Din momentul intrarii pacientului pe usa institutiei medicale, ultima trebuie sa-i asigure tratament adecvat în termen de maxim 90 de minute, conform protocoalelor internationale. Etapa denumita si „Door-to-ballon” cuprinde:

- Investigatii (electrocardiograma, analize de laborator)

- Administrarea medicatiei si pregatirea pacientului pentru interventie 

- Transportarea pacientului în sala de cateterism cardiac si efectuarea coronarografiei – singura  procedura de diagnostic care permite depistarea cu exactitate a eventualelor îngustari (stenoze) ale arterelor coronare 

- Efectuarea angioplastiei coronariene (inserarea stentului care deblocheaza artera coronara)

În Spitalul International Medpark intervalul „Door-to-balloon” este de pâna la 60 de minute, sub media institutiilor medicale occidentale.

 Constantin Cozma, cardiolog, Medpark: „Tratamentul IMA este rezultatul unui lant de actiuni, realizate într-o succesivitate corecta si, cel mai important, în limita de timp adecvata. Daca pacientului cu infarct miocardic acut i se efectueaza angioplastia în primele 2 ore de la debutul durerilor, complicatiile se reduc la minim, iar pacientul poate reveni la modul obisnuit de viata, având aceeasi toleranta la efort. Totusi, este esential ca pacientul sa înteleaga ca angioplastia coronariana reprezinta un tratament eficient numai în conditiile în care în continuare vor fi exclusi factorii de risc: fumatul, sedentarismul, alimentatia bogata în grasimi saturate si zahar, hipertensiunea arteriala. În caz contrar, exista un risc important de reîngustare a arterei dilatate.”

Constantin Cozma, cardiolog, Medpark )

 Spitalul International Medpark a dezvoltat un Centru de Infarct Miocardic în conformitate cu standardele internationale, care a a fost selectat drept partener al Ministerului Sanatatii din Republica Moldova în cadrul programului national de tratament al infarctului miocardic acut. Astfel, în zilele de miercuri si duminica, pacientii care sufera IMA sunt transferati de catre asistenta medicala urgenta la Medpark, unde se efectueaza investigatiile si tratamentele necesare gratuit, în baza politei de asigurare medicala obligatorii.

La fel, pacientii pot beneficia de diagnostic si tratament gratuit al infarctului miocardic nu doar în cazuri de urgenta, ci si în baza îndreptarii (formularul 27E) de la medicul de familie sau medicul cardiolog, atunci când este suspectat un risc de infarct.

Daca suferi de o patologie cardiaca, ai dureri în piept la efort fizic, dispnee, puls neregulat, valorile tensiunii arteriale sunt prea mari sau prea mici, nu ezita sa consulti medicul cardiolog.

Bolile depistate la timp îti pot salva viata. Pentru programari si detalii, contacteaza-ne la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventa cauza a mortalitatii la nivel global, fiind responsabile de 18 milioane de decese anual. 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza infarctului miocardic, iar fiecare al doilea ar putea fi salvat, daca ar primi la timp ajutor medical specializat.

*Acest articol este un produs comercial