Veceaslav Platon si Alexandru Tanase discuta despre furtul miliardului intr-o pretinsa conforbire telefonica publicata aseara de jurnal.tv. In inregistrarea de aproape 20 de minute, a carei autenticitate nu a fost confirmata, cei doi vorbesc pe un ton amical despre unele decizii ale Curtii Constitutionale legate de Banca Nationala si despre sistemul bancar din tara noastra. Alexandru Tanase a reactionat pe facebook. Acesta a scris ca il cunoaste pe Platon din perioada cand erau deputati si ca a discutat cu el la telefon, dar nu poate fi sigur ca inregistrarea aparuta este una adevarata, precizand totodata ca in ceea ce-l priveste, discutia nu scoate in evidenta nimic interesant.

Publicat:10.03.2018, 10:45

Inregistrarea publicata aseara de jurnal tv, incepe cu o pretinsa discutie dintre Veaceslav Platon si Alexandru Tanase despre anumite decizi ale Curtii Constitutionale legate de Banca Nationala si sistemul bancar, recomandate de Uniunea Europeana. In convorbire este pomenit si numele fostului ambsador UE, Pirka Tapiola.

“- Îti voi explica. La noi trimit personal extrem de necalificat. Eu nu stiu cum acolo „Dirca”, sau cum îi spune... „Tirca”... În fine, Tapiola...

 - Gladiola.

- Nu stiu ce-ti povesteste el cu privire la sectorul bancar...”

Ulterior tema se schimba, iar cei doi discuta despre furtul milardului.

“- Spune-mi, te rog. Tu doar esti, totusi, autoritate. Chiar e imposibil de vazut banii, unde au plecat? Doar este o suma mare de bani. Nu sunt 100 de lei.-Sasa, nimeni nu-i cauta. - Cum adica, nu-i cauta? - Iata asa. Nimeni nu cauta nimic. Nimic nu întreprinde. Întelege corect. Dupa ce vor veni procurori normali si vor vedea ce au facut acesti baieti, se vor apuca de cap. Nu vor putea face nimic."

"- De ce nu încearca? Este o situatie stranie. Nu puteau sa întoarca o parte din bani? Îsi curatau reputatia...-Sasa, care parte de bani? Ce-i cu tine? Sa ia si sa întoarca banii?

- Dar, de ce nu? Daca pot fi gasiti si asa mai departe.-Tu doar stii cui sa-i pui întrebarea asta. Pune-i-o.-Cui sa i-o pun? - Lui Vladic. Vladic, asculta, poate întorci o parte din bani? Vei vedea reactia lui. - Nici nu stiu. Daca ar fi fost implicat, asa cum spun acesti tovarasi, probabil iesea ceva la iveala. Nimic nu a iesit. - Prietene, asta pentru ca el controleaza ca sa nu iasa.- Nu stiu."

In pretinsa discutie telefonica dintre Veaceaslav Platon, din care reiese ca acesta inca era in libertate si Alexandru Tanase, care era pe atunci presedintele Curtii Constitutionale, omul de afaceri spune cum s-au furat banii, precizand ca fara implicarea politicienilor si a guvernatorului BNM nu ar fi fost posibil.

"- Tu stii cui apartine Victoriabank? - Nu. Nu stiu. Am auzit ca un businessman din Rusia. Nu stiu.Bine, dar stii cine a vândut aceasta banca?Habar n-am Slava! Stiu ca a fost al tau! Eu. Eu am vândut-o!Si cui ai vândut-o? Pe fata -lui Ilan Sor, iar proprietar real era Vlad Plahotniuc. Eu am vandut aceste actiuni pe banii, care au fost furati de la Banca de Economii, dar eu atunci nu stiam ca îi fura, pentru ca era pîna la falimentare...ca vor fi furati de la BEM si nimeni nu va întoarce nimic. Intelegi?

Cu atât mai mult, nu am stiut ca Banca Nationala va oferi garantii si cu aceste garantii vor fi acoperite toate obligatiile. Intelegi? Iata si toata bucataria... Dar faptul ca Vlad este implicat în asta este demonstrat prin aceea ca Victoriabank a acordat BEM un credit interbancar de un miliard 800 de milioane cu doua saptamâni înainte de falimentarea BEM. - Dar pentru ce a dat? Explica-mi? Nu prea înteleg. Nu ma pricep. -Uite. Eu stiu ca mâine voi da faliment si ca pentru mine va plati “mos Vasia”.- Vei începe sa iei si mai mult cu împrumut...Si cu cât mai mult împrumut, cu atât mai mult va plati pentru mine “mos Vasia”. Întelegi? De aceea, spre sfârsit, eu împrumut de la toti, la orice rata si orice conditii. Cu cât mai mult o sa împrumutam acum, cu atât mai mult o sa fur în cele din urma.”

Cei doi mai vorbesc si des Ilan Sor si dosarul in care acesta este cercetat.

“- Ce va fi cu el? - Cu Ilan? Il vor închide? - Îl vor închide, totusi? Serios? - Sau îl vor închide sau îi vor da posibilitatea sa plece. - Serios? Asa crezi? În ce consta joaca? Daca o sa-l închida? - Pai lui îi spun ca nu-l vor închide. Totul este simplu.”

Dupa aparitia acestei inregistrari, Ministrul Justitiei Alexandru Tanase a reactionat pe facebook. Acesta spune ca il cunoaste pe Veaceslav Platon inca de cand erau deputati in Parlament si s-a intamplat sa discute la telefon, dar nu poate confirma  autenticitatea acestei convorbiri, care a avut loc cu mai multi ani in urma.

Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei: "În realitate, continutul discutiei, în partea ce ma priveste, nu scoate în evidenta nimic interesant, de cât însasi faptul existentei discutiei în sine. În situatia data, un alt aspect mi se pare mai important. Cu totii traim într-o tara unde nimeni nu este sigur de viata sa privata... am considerat mereu ca publicarea unor interceptari ilegale este la fel de imorala ca si interceptarea propriu zisa."

Purtatorul de cuvand al PD nu ne-a raspuns la telefon pentru a comenta informatiile aparute in inregistrare. Nici Ilan Sor nu a venit cu vreo reactie. In aprilie anult trecut Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, pentru escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari in dosarul fraudelor de la Banca de Economii. 

In decembrie el a fost condamnat la inca 12 ani de inchisoare in al doilea dosar in care este acuzat de corupere pasiva si escrocherie.  Platon se declara nevinovat si il acuza pe Vlad Plahotniuc de fabricarea dosarelor. Liderul PD a declarat anterior intr-un interviu ca omul de afaceri il ataca pentru a-l intimida.