Pana acum au fost recuperate putin peste 15 la suta din miliardul furat. O spune guvernatorul Bancii Nationale. Totodata, Octavian Armasu sustine ca raportul Kroll 2 nu poate fi publicat, asa cum au cerut anterior deputatii blocului ACUM, intrucat documentul se afla la Procuratura Generala.

Publicat:16.05.2019, 18:30

Octavian ARMASU, GUVERNATOR BANCA NATIONALA A MOLDOVEI: “ Din cele 2, 285 de milioane o parte a fost recuperata prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei banci, alta parte prin lichidarea activelor, dar au fost circa 150 de milioane de lei de la persoanele care au fost condamnate pentru frauda bancara.”

Cat despre raportul Kroll 2, acesta nu poate fi publicat, le raspunde Octavian Armasu deputatilor blocului ACUM. Guvernatorul sustine ca BNM nu detine documentul si ca acesta a fost transmis catre Procuratura Generala. 

Octavian ARMASU, GUVERNATOR BANCA NATIONALA A MOLDOVEI

“ BNM a primit mai multe solicitari din partea unor deputati sa publice raportul Kroll 2. Sunt surprins de aceasta insistenta, deoarece banca in nenumarate ori a anuntat ca acest raport a fost preluat de procuratura in luna martie 2018. BNM nu detine acest raport.”

Despre furtul unui miliard de dolari din bancile Unibank, Banca Sociala si Banca de Economii, numit si jaful secolului, s-a aflat dupa alegerile parlamentare din 2014. Imediat, Guvernul a acoperit gaura cu credite luate de la Banca Nationala, pe care acum le intoarce din buget, adica din taxele platite de cetateni. Cele 3 banci au falimentat si au fost lichidate, iar proprietatile lor sunt vandute. Primul raport Kroll, publicat de presedintele parlamentului, Andrian Candu, arata ca o buna parte din banii furati au fost spalati prin firmele primarului de Orhei, Ilan Shor.

Desi acesta se declara nevinovat, el a fost condamnat la 7 ani si jumatate de inchisoare de prima instanta. Curtea de Apel Cahul, care ar trebui sa emita o decizie finala in acest caz, examineaza dosarul deja de un an, iar sedintele au tot fost amanate. Intre timp, Shor a ajuns deputat.