Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! Stapani pe energia viitorului. Invatam de la europeni cum sa reducem din dependenta de gazul rusesc

Fa-ti EUROPA ACASA! Stapani pe energia viitorului. Invatam de la europeni cum sa reducem din dependenta de gazul rusesc
Embed:

Europa inseamna poate, in primul rand, demnitate. Iar noi traim intr-o tara care practic nu poate sa ridice capul si sa priveasca ferm in fata marilor puteri. Slabiciunea cea mai mare este dependenta totala fata de gazul rusesc. In lipsa lui, suntem cu mainile legate. Europenii ne invata ca, putin cate putin, dependenta poate fi redusa, daca nu chiar data uitarii. Nu vrea statul, poti tu! Fiecare gospodarie poate deveni stapana pe energia sa, dar si pe cheltuielile sale pentru intretinere. Cunoastem astazi istoriile a doi barbati ce si-au pus in functiune fantezia, dar si cunostintele si au gasit cheia independentei fata de contorul de gaz.

 

Gospodaria lui Gheorghe Cimbir arata de parca extraterestii ar fi poposit pe aici si si-ar fi uitat cate ceva.

 

Gheorghe CIMBIR, INGINER: "Am vrut sa implementez ceva nou, ceva de la soare".

 

Soarele, vantul si pamantul si-au dat mana si lucreaza toate pentru gospodar. Barbatul  se poate lauda cu niste flori metalice in curte ce produc curent, tuburi pe acoperis ce-i aduc apa calda in casa si cateva moristi prin curte.

 

"Aceste panouri sunt pe niste stative care s rotesc dupa soare, lucreaza automat. Ca floarea-soarelui."

 

Gheorghe CIMBIR, INGINER: "Un sistem fotovoltaic se rascumpara in 9 ani deca lucrezi cu reteaua."

 

Casa lui nea Gheorghe se incalzeste din adancimea pamantului - cu un sistem de incalzire geotermala.

 

Iurie TIDVA, ADMINISTRATOR FIRMA DE INSTALATII: "La o casa de 180 de mp sa aiba o factura de pana la 800 de lei, incalzire si apa calda menajera."

 

Din instalatiile parca desprinse din viitor, barbatul consuma doar 30 la suta din energia obtinuta. Restul este vanduta furnizorului de curent. Nici nu mai stie nea Gheorghe cati bani au fost investiti in toate aceste instalatii. Cert este ca ele l-au facut independent de retelele comune de energie.

 

Gheorghe CIMBIR, INGINER: "Nu consta in cat timp sa rascupara, dar cat dauna aducem noi."

 

La daunele aduse planetei l-au dus gandurile si pe Iurie Balan, un antreprenor de la Criuleni. A muncit sase ani in Italia, a adunat ceva bani gramada si a revenit acasa. Ce a agonisit in strainatate, s-a transformat in doua sere in care se inalta curpeni frumosi de rosii si castraveti.

 

Iurie BALAN, ANTREPRENOR: "In jur de 120 de tone la hectar, noi acuma facem doua cicluri, dar pe viitor vrem sa mai facem un bloc cu iluminare care sa ne permita si iarna."

 

Castravetii sunt parca scosi din carti. Secretul lor consta in sistemul de incalzire si alimentare cu apa.

 

Vladimir CRUCEAN, ADMINISTRATOR SERA: "In ghiveci avem fibra de cocos, ne permite sa nu pierdem apa, este mai infoiat, ceea ce permite aerisire mai buna, evitam contactul cu solul sarat. Ne permite sa marim roada la metru patrat si sa avem o plantatie de vis."

 

La inceput de primavara, atunci cand oamenii de la tara abia sadesc rasadul, la sera din Criuleni incep deja vanzarile. Sursa de caldura vine dintr-o incapere din spatele serii. Acolo gasim cuptorul ce produce caldura din peleti.

 

Iurie BALAN, ANTREPRENOR: "Dupa un studiu de fezabilitate, am constatat ca este mai bine sa avem o energie alternativa, mai ieftina si  mai sigur, cred ca biomasa este un viitor al tarii."

 

Un cazan pe baza de biomasa aduce o economie de 40 de procente fata de unul pe baza de gaz. E clar, este si o investitie destul de apasatoare, vreo 250 de mii de euro, iar statul a subventionat jumatate.

 

Iurie BALAN, ANTREPRENOR: "Noi nu avem gaze nimic, sa facem  sursele noastre de energie."

 

Exact, gaze nu avem , iar tara noastra risipeste energie in stanga si-n dreapta. Mergem in capitala, blocuri mai vechi si mai noi, dar mai multe vechi. Cladirile construite inca pe vremea sovietica sunt un exemplu clar de risipa de energie. Ne-am convins de asta in urma unui experiment cu camera de termoviziune.

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "Afara sunt in jur de 30 de grade celsius, iar in fata avem un bloc cu pereti atat izolati termic, cat si neizolati. Sa vedem ce temperaturi arata camera cu termoviziune, dar si culorile care tradeaza pierderile de energie."

 

Asadar, peretele izolat termic apare in infrarosu, intr-o nunta de albastru inchis. Cel vechi este colorat in nuante de oranj. Acestea sunt pierderi de energie. Un efect similar, doar ca invers are loc iarna, atunci cand blocurile pierd din caldura, iar, drept rezultat, vin facturile umflate. Lidia Covrig este o pensionara din capitala si locuieste intr-un apartament de la Botanica.

 

Lidia COVRIG, PENSIONARA: "Ce pensie aveti? 810 lei, se poate de trait foarte bine. Mie pensia nu-mi ajunge de o paine si lapte, nu ca sa mai achit, totul e pe spinarea baietului, fara el nu stiu ce as face."

 

Pana acum cativa ani, apartamentul in care sta in sectorul Botanica era conectat la sistemul centralizat de incalzire.

 

Lidia COVRIG, PENSIONARA: "Nu era caldura normala si pierdem bani in vant. Se pierdea caldura si apa calda nu era normala."

 

In incercarea de a-si reduce cheltuielile, acum cativa ani, femeia s-a deconectat de la reteaua comuna si a decis sa-si puna cazan.

 

Lidia COVRIG, PENSIONARA: "Mult mai ieftin. Cel mai scump am platit 800 de lei."

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "In lunile de iarna, intretinerea unui apartament cu doua camere ajunge sa coste aproape 2000 de lei, ceea ce reprezinta cam jumatate din salariul mediu pe economie. Daca e sa ne referim la pensionari, atunci suma este aproape dubla fata de venitul lor."

 

Moldovenii isi cheltuie cam jumatate din venituri, achitand facturile. Pentru comparatie, un european isi da doar 16 procente din salariu pentru plata utilitatilor. Solutii exista si speram sa le vedem si in realitate. De curand, in parlament s-a votat o lege cu privire la performanta energetica a cladirilor. Odata cu implementarea acestei legi, blocurile ar urma sa fie construite dupa criterii europene si astfel vor fi mai econome.

 

Anatolie ZOLOTCOV, VICEMININISTRUL CONSTRUCTIILOR: "Izolarea termica si ferestre termopan, amplasarea cladirii si ventilatia, sistemul de incalzire, de ilumininare. Ba chiar s-a facut si un calcul, daca vom implementa legea, un ap cu 60 de mp, factura la o familie se va miscora pe 5 mii de lei pe an."

 

Aceste masuri ar reduce consumul de energie cu 42 de procente, afirma autoritatile. S-ar putea intampla intr-o buna zi. Pana atunci insa la nivel energetic, tara noastra este total supusa Rusiei. Suntem dependenti in proportie de mai bine de 90 la suta de gazul rusesc.

 

Andrian CANDU, MINISTRUL ECONOMIEI: "Nu trebuie sa scapam de cineva, trebuie sa asiguram o alternativa."

 

Alternativa este, in acest moment, gazoductul Iasi-Ungheni, care in prezent este departe de a acoperi necesitatile tarii noastre. Care este lectia pe care ne-o dau europenii? Simplu, energia este extrasadin faimoasele turbine eoliene, panouri fotovoltaice, iar oamenii se incalzesc cu biomasa.

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "2020 este anul in care 20 la suta din energie consumata la nivel european trebuie sa provina din surse regenerabile. Republica Moldova s-a aliniat si ea acestui obiectiv destul de indraznet. Au mai ramas sase ani, ramane sa vedem in ce masura vom reusi sa taiem din depedenta noastra dureroasa fata de Federatia Rusa. Anisoara Loghin, PRO TV."

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ::: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (24.09.2014 20:18)
  Numai zic nimic decit ca se poate atitea de facut dar nna, nu se face.
 • andrei (24.09.2014 20:35)
  frumos! dar cine stie cind o sa fie asta la noi
 • qw (24.09.2014 21:07)
  Daffega de citit voi astepta cind va fi reportaj video
 • eu (24.09.2014 21:09)
  PROTV,,,SINTETI NISTE INAPOIATI CU SAITUL VOSTRU IN CARE NICI UN VIDEO NORMAL NU SE DESCHIDE!!!!
 • jmi;wq (24.09.2014 21:26)
  si la noi la nord ficioru de douzeci ceva ani o fost in italia dar sarmanu tata lucra la vama cu salariu de douamii de lei,dupa un an la munca in italia feciorul a luat pamint a sadit livada de vreo 100 ehtare.frigider .masini de tonaj.tractoare fics can reportajul respectiv,sunt persoane de zeci de ani deacum si lucreaza in europa si nus pot permite macar un apartament normal in kisinau dar nu kazan cu biomasa de dousutecinzeci de mii de euro,realitatea o stiu toti
 • nicu (24.09.2014 22:10)
  Bravo băieţi e ceva noi, să vă ajute domnul şi în alte invenţii.
 • Ura Ura Ura (24.09.2014 23:33)
  Iaca cu 20 de oameni sau sa fie si cu vreo 200 da fie si 2000 acus construim Evropa atunci cind miezul societatii 2000 000 roghesc la plantatiile din Evropa si Nasha Russia. HAI SA FIM SERIOSI CA DAMU SI CEI DE LA COSTIUJENI SE RID DE NOI. Opa Opa America Evropa. INTERESANT CUI I SE SUGEREAZA ASTA? lA CEI 800 000 DE PENSIONERI RAMASAI SAU LA CEI 800 000 MINORI RAMASAI FARA PARINTI? sAU POATE LA CEI CARE STAU IN RIND LA PASAPOARTE BIOMETRICE CA DACA OMUL STA APU NU STA PE DEGEABA CRED CA VREA SA SE DUCA. Stati cu picioarele pe pamint si nu duceti oamenii in Eroare. Care Evropa daca Ukraina e apropae si acolo rakete zboara. Evropa nu are nevoie de rakete si tankuri pe strazile lor. Si ce rost sa faci ceva daca nu se stie ce va fi la iarna. Europa intradevar e un loc sigur pentru un trai decent si fericit dar nu trebuie de incurcat cu Maldova care mai are citeva sute de ani ca sa-si revie din somn. Nu si ati semnat voi ceva peste citeva luni mai semnati si cu totul alt ceva. Smekerii inainte de somn. Asta ca la masinile chineze care copie desing european sau japonez. SI CUM PINA LA URMA MASINA CHINEZA MERGE? Asa si cu Maldova. Relax. Pace la toti si multa bere si concerte in piata marii adunari nationale. Asta e Maldova.
 • E timpul (24.09.2014 23:40)
  Zarurile demult au fost zvirlite. Se va intimpla ce trebuie sa se intimple. Daca serios nimic pentru ca miezul societatii la moment sunt pensionarii si minorii. CU CINE CONSTRUIM EVROPA? Da mai sunt acolo citeva zeci de mii de muncitori desi fara ajutorul de peste hotare ma tem ca de foame vor muri cei 800 000 de pensioneri si minori. MA TEM CA VA TREBUI DE SCOS CAMERELE DE PE DRUM SI DE DAT LOR SA FACA CEVA MAI PROFITABIL. Va spun cum o sa fie. Se termina alegerile si ne culcam si dormi pina la celelalte. Toti vor uita si de Evropa si de Russia si de Africa ASA CUM SI ele de noi. VOM ASTEPTA ALTE alegeri si tot asa. Acceeasi aud de la 91 incoa. in fiecare zi aceleasi povesti ASTA CA SI CUM ATI SPUNE HAI SA ADUCEM OCENAUL ATLANTIC MAI APROAPE DE MOLDOVA. hai sa gindim cu capul cel mare deajuns ca 20 de ani gindim cu capul mic
 • Vova (24.09.2014 23:42)
  Reclama made RM Daca asa e de bine de ce sunt o gramada de tari din Africa care ne bat la 10:0
 • Maria (24.09.2014 23:46)
  Da ce sa facem cu cei 800 000 de pensioneri care tinjesc dupa Trotkii si Tarul Niculai. Da cu cei care tinjesc dupa regii Moldovei? Hai mai bine sa contruim USA sau Canada. Da si mai bine hai sa contruim Rublevka ea oricum intrece orice Evropa. Problema in genere nu e in Europa da in Mission Impossible made in RM> Si cu cine vreti sa contruiti cu pensionerii? Sau cu vreo 100 de baeti bravi mari avtoriteti? Mission Impossible. 100% verified.
 • zoya (24.09.2014 23:51)
  povesti de adormit copii cred ca vreun NGO o dat bani pentru PR no sa mearga la nivel national la nivel local la sigur o sa mearga dar 10, 100 sau 1000 de cetateni care se vor implica nu inseamna un stat intreg STALIN IN ANII 40 DIN PUSCARIE LUA CEI MAI BUNI GENERALI CARE II ARESTASE PENTRU CA IS SLUJEAU PE TAR Intrebarea e cum voi vreti sa aduceti acasa poporul muncitor a Moldovei? De la asta incepeti? Cum? Vre ti sa mergeti prin educarea tineretului? Asta e cel putin 25 de ani! Aveti vreo solutie pentru urmatorii 5 ani? Trali Vali Vai de voi.
 • eu (25.09.2014 00:06)
  da shis cu knophile iestyea? Puteau fi si mai mici.
 • web programistilor (25.09.2014 01:01)
  NICI UN VIDEO NORMAL NU SE DESCHIDE!!!!
 • jora (25.09.2014 02:48)
  mai prostilor in loc sa ne tinem cu rusii ca de acolo papa tot globul pamintesc voi ascultati prostii de la europeni care se roaga in genunchi la rusi sa le dee gaz dar leanca si filat doi gggg si pppiii care vind tara se va intimpla si la noi ca la ucraina razboi ca acolo nu lupta rusii dar americanii in potriva ucrainei animalelor cara vrea in europa fff u tetio si lasati lumea sa traiasca in moldova asa cum este ea
 • igo (25.09.2014 03:37)
  Panel solar e super. Numa ca majoritate moldovenilor nu au bani pentru asa ceva. Nu utati protv ca mentinerea acestora costa mult. Si cel mai principal, e imposibil sa pui o interprindere chiar si usoara pe panel solare si moriste de vint. Nici in tarile civilizate ca Germania, Canada etc nu folosesc panel solare pentru industrial lor. Oameni sunt naivi, ca sa nu zic prosti, cred in masmedia asta borita. Mai bine ati construe o central atomica, si numa atunci veti fi independent de orce vecin. cia mai ieftina energie este atomu. Asa moldova va putea sa si construiasca si arme atomice, (in caz de vecini din vest sau est se uita chioris la noi) Astai o ideie care Iranu acum o aplica. Panelurile solare o sa trebuiasca sa le cumparati din eu si usa. Asta inseamna ca voi o sa depindeti de usa.
 • Harlow (25.09.2014 04:07)
  Pina acuma Alianta ne promitea Europa in scurt timp, dar acuma "Fa-ti". Ca-n proverbul cela din batrini "Facem! Facem!! Fa-ti."
 • pt Anisoara Loghin (25.09.2014 07:30)
  Ma dor ochii sa privesc propaganda aceasta anti-ruseasca pt ALogin pot sa zic ca nu e pregatita de reportaj, cuvinte in vint fara sa aiba o idee despre energia verde! Voi ca jurnalisti trebuie sa explicati in detaliu (cu desene, scheme si imagini poate chiar copilaresti) oamenilor simpli din Moldova cum se produce electricitatea din surse regenerabile!
 • vali (25.09.2014 08:25)
  cunosc o firma din ITALIA care a incercat sa vina in tara la noi sa faca asa ceva dar acolo nu au mai avut cu cine vorbi pacat
 • RA (25.09.2014 10:38)
  EUROPA=MOARTE TOTALA A MOLDOVEI.DOAR PRO TV,FILAT SI LEANCA VOR IN EUROPA. OAMENI BUNI DESCIDETI OCHI............
 • zzz (25.09.2014 10:54)
  breduha pentru turisti
 • ana (25.09.2014 13:14)
  ProTV face propaganda europeana, spala mintile moldovenilor prin difuzarea diferitor lucruri "frumoase" despre europa, si facind o antireclama RUSIEI!! In mod direct si indirect , acest post de stiri pooate fi grav sanctionati ,pentru ca incalca codul deontologic al jurnalismului, influenteaza opinia publica, avind favorit politic , si facindui publicitate! jos protv!!!
 • rrr (25.09.2014 13:18)
  sa faci treba mare in saitul vostru.principal la voi e Usatii,care va da bani si va tine
 • Dima nepotu lui Stefan. (25.09.2014 20:28)
  Intai sa-i tragem in teapa pe judecatori si deputati ,nu-ma asa o sa putem intra in europa.
 • uuuuuuuuuu (26.09.2014 03:17)
  ce se intinpla k nici un video nu merge sunteti voi k mergeti inapoi.............. ....................
 • eva (27.09.2014 00:11)
  protv bravo. de cind ati inceput proiectul asta nou fa ti europa acasa, ma uit la reportajele voastre cu mare interes. faceti ceva si despre institutiile de invatamint care din pacate sunt corupte. asta e o ideea!! succes in continuare
 • mihai (11.12.2014 21:23)
  foarte bine!

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn