Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! Se taraste in maini ca sa ajunga la lectii. Moldova, nedreapta fata de persoanele cu dizabilitati

Fa-ti EUROPA ACASA! Se taraste in maini ca sa ajunga la lectii. Moldova, nedreapta fata de persoanele cu dizabilitati
Embed:

Europa tinde sa fie egala pentru toti, Moldova, insa, nu prea. Principiul nediscriminarii este printre prioritati atunci cand vorbim de integrare, iar la aceasta tema tara noastra are o nota proasta. Moldova este foarte neprimitoare, rece si insensibila fata de persoanele cu dizabilitati. Pentru acesti oameni e un chin sa intre in institutii de stat, medicale, in biserici sau chiar intr-un simplu magazin. Un student cu dizabilitati de la Universitatea de Stat e nevoit sa infrunte in fiecare zi, o infrastructura proasta si nepasarea tuturor. Pentru ca nu poate urca pana la etajul patru cu tot cu carucior, el se taraste pe scari, in maini ca sa ajunga la ore. Atatea sacrificii doar pentru ca sa poata sta in banca alaturi de colegii sai!

 

Anatolie este student la jurnalism, la Universitatea de Stat. Fiecare zi incepe pentru el, chinuitor. 

 

Pana la etajul patru se taraste, practic in maini. Iar un coleg ii duce scaunul cu rotile in brate pana sus. 

 

La lectii ajunge istovit, dar e bucuros ca poate macar asa. Daca ar fi fost dependent in totalitate de scaunul cu rotile, n-ar fi ajuns student in rand cu ceilalti. 

 

Blocul central al Universitatii de Stat a fost gandit parca pentru a-l tine deoparte pe Anatol si pe cei care, la fel ca el, au anumite dizabilitati. De rampe – nici pomina, iar ascensorul – nu functioneaza de ani buni.

 

Anatolie BEROV, STUDENT PERSEVERENT: “Aici e doar o gaura, in loc de buton.”

 

Inapoi, drumul este si mai complicat. Sa coboare scarile, Anatol, nu poate decat in carucior. 

 

Rectorul USM, pe care l-am intalnit, intamplator, in hol, stie, desigur, despre aceasta problema.

 

Gheorghe CIOCAN, RECTOR USM: “De unde s-a luat aceasta problema. Dvs ati sunat? -Nu.”

 

Dar asta nu ajuta. 

 

Gheorghe CIOCAN, RECTOR USM: “Ne doare sufletul de aceasta problema, dar nu avem bani, avem si asa multe probleme.”

 

Cea mai mare Universitate din Moldova nu poate fi comparata nici cu cea mai mica si mai rau dotata din Marea Britanie. Tim Gardner este un student de varsta lui Anatol, invata tot la jurnalim, intr-un mic orasel din vestul Marii Britanii. Iata cum ajunge el la lectii. 

 

Anatol nu poate decat sa viseze la astfel de facilitati. Dupa ore, am mers impreuna cu el pana la camin, pe jos, 20 de minute. 

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Si daca la universitate e greu, in drum spre camin e si mai complicat pentru Anatol. Trotuarele sunt pline de gropi, iar bordurile sunt prea inalte si inaccesibile.”

 

Orasul e rautacios cu Anatol. Masinile parcate neregulamentar, trotuarele rele, il alunga pe carosabil. 

 

"E periculos, dar nu am alta solutie".

 

Magazinele nu-l primesc inauntru. 

 

"Daca vreau o apa, rog pe cineva sa-mi cumpere sau il rog sa ma ridice".

 

Macar la camin a fost inteles si i s-a construit o rampa.  

 

"A fost improvizata, pentru ca nu era."

 

Dupa lectii si studentul englez, Tim Gardner merge cu caruciorul pana acasa. Drumul lui, insa, e diferit. In Anglia, pana si tortuarele il respecta. 

 

Ca sa circule prin oras, Anatol, are nevoie de rabdare. Microbuzele nu sunt dotate, iar troleibuzele – numai cele de model nou. Am asteptat impreuna cu el troleibuzul numarul noua, singurul mijloc de transport cu care poate ajunge la Gara de Sud, pentru a pleca acasa, spre Taraclia. Credeam ca nu mai vine, zapuseala era mare.  

 

STAND-UP: Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Asteptam deja de 20 de minute, iar troleibuzul numarul noua, accesibil pentru Anatol asa si nu mai vine. Pana acum au trecut cateva troleibuze vechi, care sunt inaccesibile pentru el.”

 

Anatolie BEROV, STUDENT PERSEVERENT: “E un singur troleibuz de model nou, pe ruta nr 9. Uneori il astept si o ora.” 

 

In sfrsit, a venit! 

 

O problema! Sa fie scoasa rampa a durat. 

 

Infrastructura neadaptata e doar unul din handicapurile pe care le are tara noastra. Mai grav e ca societatea ii respinge pe cei pe care-i considera “altfel”. Maxim, care are paralizie cerebrala infantila spune ca soferii de micorbuze il ignora. 

 

O harta realizata de asociatia Motivatie marcheaza cu rosu obiectivele inaccesibile pentru persoane cu dizabilitati. Harta e, practic, rosie. 

 

Igor MEREACRE, DIRECTOR ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “70 procente din cladirile pe care le-am evaluat noi sunt inaccesibile.”

 

Chisinaul e accesibil pentru persoanele in carucior in proportie de doar un procent. (1%) In restul tarii situatia e si mai rea. Policlinici, farmacii, scoli, spitale, ministere si chiar biserici, in frunte cu catedrala din centrul capitalei spun “stop!” persoanelor cu nevoi speciale. Ceea ce ofera marile orase europene pare pentru noi din secolul viitor. 

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Un astfel de ascensor exista la noi, din cate stim, doar la Ministerul Justitiei. Pentru ca sa-l chemi trebuie sa apesi pe acest buton... care dupa cum vedem nu functioneaza. Cei responsabili ne-au spus ca liftul inca nu a fost dat in exploatare si nu au putut sa ne explice cand se va intampla asta.”

 

Marcel RADUCAN, MINISTRUL CONSTRUCTIILOR: “Noi stam mai prost ca europenii nu doar la acest capitol. Dar avem grija ca toate cladirile noi care se construiesc sa aiba neaparat prevazute rampe.” 

 

Si totusi, exista mici oaze si la noi. La Causeni un imens Complex Sportiv construit acum un an, care vine in contrast cu tot orasul este deschis in adevaratul sens al cuvantului pentru persoanele cu dizabilitati. 

 

Are toate intrarile accesibile si cateva grupuri sanitare adaptate. 

 

Iar in una dintre sali, de cateva ori pe saptamana, un specialist lucreaza cu persoanele care au nevoie de asta. 

 

Din pacate, multe exemple pozitive nu avem. O lege care sa asigure egalitatea a fost adoptata, dar cu mare scandal din cauza sintagmei orientare sexuala. Aceasta era una dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana pentru semnarea Acordului de Asociere. Acum avem lege, dar asta nu a schimbat lucrurile. 

 

Igor MEREACRE, DIRECTOR ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Pe hartie legea e foarte frumoasa, dar nu exista mecanisme functionale ca sa fie implementata. Ar trebui sa fie ca in legea rutiera – incalci viteza – primesti amenda, nu construiesti rampa – ai amenda.”

 

Si daca autoritatile nu-si prea bat capul, un grup de tineri de la cateva ONG-uri si-a propus sa miste lucrurile din loc. Asa ca au atacat in judecata cea mai mare retea de farmacii din tara si au obligat-o sa construiasca rampe pentru persoanele in scaun cu rotile. 

 

Ana FURTUNA, DIRECTOR COALITIA NEDISCRIMINARE: “Timp de trei ani vor trebui sa construiasca rampe la toate farmaciile.”

 

Este o premiera pentru tara noastra, un precedent! Iar tinerii spun ca vor continua cu alte institutii. 

 

Ana FURTUNA, DIRECTOR COALITIA NEDISCRIMINARE: “Vom ataca in judecata pana cand statul va prelua initiativa si ii va obliga pe toti sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati.”

 

Potrivit Biroului National de Statistica, in Moldova sunt 183 de mii de persoane cu diferite dizabilitati ceea ce constituie 5,2% din populatia tarii. Fiecare poate face ceva pentru acesti oameni. Putem incepe de la a intelege ca ei nu sunt altfel, ci la fel vor sa invete, sa lucreze si sa traiasca demn.

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • PD (08.10.2014 20:13)
  Mult curaj Anatolie!!! ProTv bravo pentru reportaj
 • BUN ARTICOL (08.10.2014 20:39)
  FOARTE BUN ARTICOL. Este problema- trebuie de vorbit, de vorbit incontinuu, daca ignoram- nu se va schimba nimic. Eu am calatorit mult in Europa, stau in SUA. Peste tot lumea respecta pe cei cu dizabilitati. Respecta, adica nu ca doar le zimbesc. Cei responsabili, faceti o calatorie pina la Viena, nu costa mult biletul pentru bugetul nostru, furati de acolo idei. sa va vedeti cum se deplaseaza mamele cu carucioare prin tot orasul, persoanele in carucioare, oameni orbi fara insotitor sau chiar ciine! Totul este gindit pina la cel mai mic detaliu ca acesti oameni sa nu fie discriminati. Dar in Moldova niste rampe nu pot face. L-as scuipa pe rectorul cela USM care zice ca "avem si alte probleme" drept in ochi. Nu il cunosc, dar o simpla declaratie de genul asta, ma face sa cred ca e timpit. La Moldova argumentele sunt "nu avem bani sau avem si alte probleme" asta e cel mai stupid lucru pe care il poti spune. Hai si n-om rezolva nici una, ca doar si asa is multe, nu? rusine
 • (08.10.2014 20:42)
  RM ARE MAI MULTE HANDICAPURI,ACEASTA ESTE DOAR UNA,NU SUNT BANI PENTRU CONSTRUCTIA DE RAMPE?HAI SA FIM SERIOSI...CE FAC GUVERNANTII?
 • oleg erhan (08.10.2014 20:45)
  bravo mai datile peste nas ca cei de guvernare, se gindesc numai la copilasii lor sa invete pin sveitaria sau angliia. mai au ei si vile peste lxoase pe acasa si peste hotare. rastrel pentru aligarhie.
 • Igor (08.10.2014 20:52)
  acesta se numeste rector la USM,el inka cu pretentii intreaba asta tu ai sunat la Protv?????magar cu M mare,
 • MOLDOVA TREZESTETE!!!!!!!!!!!!!!!!! (08.10.2014 21:42)
  De ce in UE oamenii in carucior, oamenii cu dezabilitati sint priviti ca niste OAMENI... le creaza facilitati si sustinere sociale dar in Moldova, Rusia si alte tari foste Urss oamenii cu dezabilitati sint vazuti ca MUTATINI. simpla dovada intre cit de departe una de alta sint aceste doua sfere UE si UV. Doar cei care gindesc pot intelege!
 • Maria (08.10.2014 22:04)
  UN Articol bun.
 • Vasile (08.10.2014 22:10)
  Pentru boul de RECTOR-DEBIL al USM la-ti vazut ce pretentii la baiat ,,deunde a aparut probleme,, avem doar Nenormali la posturi de conducere. Moldova tara concenaia fara viitor
 • himmel (08.10.2014 22:29)
  Asemenea articole sunt demne de-a sta pe paginile unui adevarat jurnal. Cred ca in Universitatile de la noi din tara se pot face multe reportaje, care ar putea schimba unele situatii cunoscute si vazute de toti, dar ignorate, de parca traim doar cu ziua de azi.
 • ana (08.10.2014 22:37)
  Rectorul ii porc adevarat!!!!
 • (08.10.2014 23:03)
  Foarte trist!!! Bravo tinerilor care au batut alarma...kiar ma bucur ca exista oameni carora le pasa! Sarmanii oameni, speram ca se va intreprinde ceva pentru ei...imi pare foarte rau de acesti oameni nenorociti si nu da Doamne nimanui sa fie in pielea lor! Draga lume, nu-i ignorati si ori de cite ori aveti ocazia, sa ajutati astfel de oameni!!
 • nisporeni (08.10.2014 23:32)
  sper ca dupa acest reportaj sa nu aiba probleme la universitate
 • sas (08.10.2014 23:42)
  Directorul de la USM si soferul de maxitaxi sunt niste moldoveni tipici, care se gindesc doar la ei, iar pe restul nici nui observa...
 • pentru domnul rectorrrrrr :( (09.10.2014 01:02)
  Sa-ti fie rusine domnulei rector ,in loc sa-si ceara scuze fata de bietul student sau macar sa-l incurajeze cu promisiuni el ii mai da intrebari de felul "tu ai chemat televiziunea?"Traim itr-o tara de rahat.
 • MIla (09.10.2014 01:27)
  Remarca rectorului universitatii m-a dat gata: "Cine a sunat"? Asta porc sa fii si tot ai mai mult bun simts decit acest rector. Nici domn nu pot sa-l numesc. "obojralsia" cum ar spune rushii. Sanatate si putere tuturor persoanelor cu dezabilitati
 • (09.10.2014 03:36)
  ti se rupe sufletul cind vezi prin ce chinuri trebuie sa treaca aceste persoane in fiecare zi, Moldova, trezeste-te!!!!
 • hi (09.10.2014 03:56)
  Ar fi bine sa difuzati acest reportaj de mai multe ori, poate o sa inceapa sa-i mustre sovestea pe cei care fura tara. Acesti oameni cu dezabilitati sunt cei mai curajosi, necatind la toate greutatile traiesc, lupta si nu dau miinele jos! Jos palaria in fata lor...
 • Glavnii :Jos Chirtoaca si Rectorul de la USM (09.10.2014 04:31)
  Jos Chirtoaca ,pentru ca e slab ca primar,nu are echipa si nu poate rezolva problemele curente,si pe rector jos,un manager bun trage concluzii si rezolva,dar acesta s-o compromis,si deodata da vina pe bani....
 • ian (09.10.2014 07:54)
  ce mai intrebare punbe si rectorul, de unde a aparut problema asta? ce timpit, asta e un BOU
 • ION (09.10.2014 08:01)
  bravo PROTV, mai aveti si unele licariri, de-ari fi mai multe din astea, tineti-o tot asa si ... deveniti si voi mai europeni,
 • gdf (09.10.2014 09:04)
  oare de ce nu se face si la noi sa fie totul bine pentru oameni
 • dasdf (09.10.2014 09:58)
  il cunosc pe Anatol in realitate, faceam studii in grupe paralele la informatica... tot de la inceput aveam perechi la etajul 4-u al blocului Matematica si Informatica (blocu 4) si fiecare data il ridicam in sus si il coboram in jos, apoi decanatul o schimbat auditoriile la primul etaj ca sa fie mai usor sa ajunga la studii, dar in fata blocului au facut o rampa macar ceva... Respect pentru Anatol!!!
 • dasdf (09.10.2014 10:04)
  dar in privinta la trotuare cum el merge spre camin asta ingenere e strasnic, interesant la care I_D_I_O_T io dat in cap sa faca parcari pe trotuar chiar unde si asa latimea trotuarului e de 2 metre aproape... pe Puschin intre A.Sciusev si Bucuresti (cum te cobori la vale pe partea stinga) au facut parcarea chiar pina la perete, dintro parte masinele pot sa se parcheze regulamentar, dar atunci oamenii chiar cei pe jos nau unde sa treaca si sunt nevoiti sa iasa in strada unde traficul al automobilelor e foarte periculos... Chiar mii interesant cine si cu ce so gindit cind au hotarit sa faca parcari in asa mod!!!
 • stas (09.10.2014 10:33)
  Sincer ....sa-mi bag p*** in guvernarea de astazi nimik nu face numai fura ....USM nu are bani???? lasa-ma te rog citzi bani se invirtesca akolo si nu pot face un ascensor....chiar cu asa nepasare imi pare rau ca m-am nascut aici
 • ion (09.10.2014 11:14)
  usatii a sal ajute si pi dinsu parimise
 • rusine (09.10.2014 11:57)
  Imi este rusine de asa un rector.... in loc sa faca ceva practic pentru a ajuta in aceasta situatie, da vina pe baiat! Ce intrebari - 1. De unde a aparut aceasta problema?(o fata atit de uimita, ar parea ca totul e bine la USM si nu intelege de unde venim cu asa intrebari?) si 2. Tu ai sunat? - sper doar ca baiatul sa nu aiba probleme la facultate dupa acest reportaj! La noi totul e posibil! Mai ales la universitate! Success Anatolie! Bravo si acelor colegi, studenti care il sustin si il ajuta in fiecare zi sa ajunga la lectii! Bravo!
 • Iuliana (09.10.2014 14:14)
  Se fac niste rampe in Chisinau inclinate la 70 grade. Urci ca la deal pe ele, de te doare in burta cind impingi caruciorul pe ele. Rusine sa le fie!!!
 • o mama (09.10.2014 15:54)
  am aceias problema cand vizitez Chisinaul.Nu ma pot duce cu copilul in carucior la B iserica, la farmacie trebuie sa las caruciorul afara ca sa pot cumpara medicamente. unele magazine au rampa si usi care se deschid automat, altele ca nr.1 nu au scari. in parcuri trebuie sa inconjori ca sa ajungi la rampa am in vedere in parcul Catedralei si Parcul Stefan cel Mare la intrarea de pe Stefan cel Mare de la Biblioteca Hasdeu intru si prin flori.Referitor la troleibuse am asteptat o data 40 min troleul nr.10 la Rascani in statie ca sa pot pleca in centru. Mamele cu copii mici la fel au nevoie de locatii si transport fara bariere.urasc scarile!
 • Petru (09.10.2014 17:52)
  Rectorul asta e practic un imbecil, singur e lipsit de educatie dar activeaza intr-o institutie de invatamant, si inca la ce post... acum ce imagine i-a facut USM-ului pentru cei care inca nu cunosc universitatea indeaproape?, probabil trebuie sa-i cerem demisia pentru ca nu-si merita postul.
 • Vasea (09.10.2014 22:26)
  Sa ma CAC in Moldova!!!
 • xx (13.10.2014 11:01)
  mi se rupe inima

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn