Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! Vin bun, dar necunoscut. Moldovenii care au reusit sa-i determine pe europeni sa guste din vinul moldovenesc

Fa-ti EUROPA ACASA! Vin bun, dar necunoscut. Moldovenii care au reusit sa-i determine pe europeni sa guste din vinul moldovenesc
Embed:

Moldova apare pe harta Europei sub forma unui strugure. Poate intamplator sau poate nu, avand in vedere ca tara noastra poate fi considerata tara vitei de vie. Putem spune cert ca vinul a devenit un simbol al nostru, mandria tarii, insa chiar si asa, pe piata europeana este, in mare parte, un produs anonim. Ii cunoastem pe astazi pe moldovenii care au reusit sa determine europenii sa guste un vin produs in sudul Moldovei. Oameni care ne dau motive sa ne mandrim de obiceiul milenar- acela de a stoarce tot ce are bun un strugure.

 

Alexandru LUCHIANOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "Aici este paradisul pentru producerea vinului, este de mii de ani, este ceea cu ce ne putem mandri."

 

Cu siguranta, Alexandru Luchianov are cu ce se mandri. Pe cele 50 de hectare de pamant pe care le are, se intinde o plantatie de vita-de-vie ingrijita si curata-luna.

 

Alexandru LUCHIANIOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "Sunt o persoana romantica si imi place sa-mi realizez visele placute."

 

Impreuna cu fratele sau, vinificatorul a reusit sa ridice aceasta vinarie, dupa ani buni munciti in Statele Unite. Ambii au fost simpli muncitori pe un vas de croaziera, iar din banii adunati acolo si-u cumparat acasa pamant. Au plantat primii butasi cu mainile lor, au cumparat tehnica performanta, apoi a venit primul vin si a urmat constructia cramei.  

 

Alexandru LUCHIANOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "Cabernet sauvignion de baza, traminer, merlot."

 

300 de tone de struguri anual, 200 de tone de vin si vreo zece soiuri de licoare. Aceasta este productia vinariei - una nu foarte mare.  Aproape tot merge la export, 70 la suta ajunge in China. De ce?

 

Alexandru LUCHIANOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "Piata Chinei este destul de mare, daca toti chinezii ar bea vin, n-ar ajunge."

 

Anul trecut, vinificatorii s-au ambitionat ca vinul lor sa ajunga si pe piata europeana. Si au inceput cu putin, o mie de sticle.

 

Alexandru LUCHIANOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "A fost greu sa patrundeti? Evident, foarte greu. Vinul e bun si este chiar bun, problema este ca Moldova este o tara necunoscuta."

 

O alta bariera pentru vinul moldovenesc este pretul. Pentru vinificatorii moldoveni, productia se dovedeste a fi mai scumpa, intrucat subventiile statului sunt mici. Vinul european, insa, e subventionat la greu.

 

Alexandru LUCHIANOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "Le place, daca va patrunde acolo Moldova va fi o concurenta pentru vinurie din Italia, Franta."

 

Piata europeana este greu de cucerit, insa la fel greu este, surprinzator, sa ademenesti si moldoveanul sa bea un pahar de vin bun.

 

Alexandru LUCHIANOV, VINIFICATOR CU AMBITIE: "Moldova este o tara vitivinicola, dar suntem fara cultura vinului."

 

Cateva zeci de companii incearca din rasputeri sa dezvolte cultura vinului in tara noastra. De-a lungul timpului insa, sectorul vinicol din Moldova a trecut printr-o transformare radicala. In perioada sovietica, in special in sudul tarii, mai in fiecare sat era o fabrica de vin. Azi, o mare parte din ele s-au transformat in ruine. Este si cazul fabricii din satul Huluboaia, Cahul.   

 

"Aici a fost candva fabrica de vinuri, este , numai ca nu lucreaza. Demult? Demult, vreo 5 ani, vreo 7, si acum ce este? Nimic, numai paznici."

 

Intr-adevar, aici am dat doar de un paznic si un caine, ambii destul de plictisiti.

 

PAZNIC: "Ce paziti? -aceea ce-o ramas. De cine paziti? Ca sa nu fure ceea ce-o mai ramas."

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "Fabrica de vin se intinde pe o sufrafata de 2 hectare. Sunt doua hectare de pamant ce apar ca o pata neagra chiar in mijlocul satului. Si asta pentru ca aici totul este ruginit, prafuit si pare uitat de lume."

 

Nu tot timpul insa a fost asa.

 

Petru CRETU, FOST ANGAJAT: "Fabrica asta in 86, asa fabrica nu era. Era portile deschise, frumos, lumea aducea poama, era exemplare. Acuma e o ruina de gunoi."

 

Primarul din sat a muncit si el la aceasta fabrica, la fel ca alte zeci de oameni din sat. 

 

Dumitru GRANICI, PRIMARUL: "Prelucram poama, subsolul era plin, cisternele. Nu stiu ce s-a intamplat ca s-a intamplat. Aici era curat, cumsecade."

 

5 mii de tone de vin se prelucrau anual aici.

 

Dumitru GRANICI, PRIMARUL: "Atunci, vin de la noi a luat Germania, Cehia, Polonia"

 

La fel de nostalgica este si aceasta femeie, care are mai bine de 30 de ani daruiti acestei fabrici.

 

Dina RASIC, INGINER TEHNIC: "Fabrica noastra era prima dupa raion. Ne doare sufletul,  din 79 lucrez aici, ni-i jale, tot timpul era maturat, dat cu var."

 

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, fabrica a fost tranformata in societate pe actiuni, au venit noi proprietari, care la un moment dat, au renuntat sa se mai preocupe de acest combinat, alta data infloritor.

 

Dina RASIC, INGINER TEHNIC: "Cu strugurii, daca n-o venit nimeni sa-i primeasca. Totu-i asa pe loc, n-are cine, un stapan bun sa fie, ar face treaba."

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "Fabrica este in declin de mai multi ani, insa ultimele incercari de a reanima productia au avut loc acum patru ani, atunci cand aceste cisterne au vazut ultimele picaturi cu vin. Satenii spun ca vinul produc acum patru ani s-ar mai afla inca aici, pentru ca atunci nu s-a facut nimic cu el."

 

Vasile BUMACOV, MINISTRUL AGRICULTURII: "Lipsa gospodarului, asta e lipsa gospodarului, acolo unde sunt gospodari, n-o sa auziti ca nu pot face ceva."

 

Cam asta a fost soarta a zeci de combinate de vin din toata tara.

 

In Uniunea Sovietica, fiecare a doua sticla de vin si fiecare a treia sticla de vin spumant erau produse in Moldova. Anual erau recoltate 1,5 milioane de tone de struguri, acum productia este de trei ori mai mica. Acum, Moldova produce in jur de 450 de milioane de sticle, obiectivul fiind - mai putin, dar mai bun.  

 

De-a lungul timpului, industria vinicola moldoveneasca a fost zguduita de-a binelea. In 2006, vine primul embargo impus de Rusia. Ne aducem aminte cu totii de sticlele distruse in mod demonstrativ de buldozere.

 

Exporturile de vin moldovenesc in Rusia au fost reluate partial in 2007. Anul trecut, in ajunul parafarii acordului de asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, Rusia stabileste un nou embargo. Veniturile ratate de vinificatorii moldoveni sunt de circa 40 de milioane de dolari. Astfel, vinificatorii nostri au fost pusi in situatia sa se reorienteze pe alte piete, dar asta nu e foarte simplu.

 

Vasile BUMACOV, MINISTRUL AGRICULTURII: "Toata lumea doreste ca noi sa exportam peste noapte, este nevoie de a cuceri consumatorul. Penetram piata Chinei, SUA, UE. Noi am constietizat ca fiecare companie nu are nicio sansa sa fie promovata separata, este vin din Australia, asa s-au promovat cu numele de tara, si noi am creat brandul national."

 

EXPORTUL DE VIN 2013

 

CSI - 71,1 %

UE - 14,5%

ALTE ŢĂRI - 14,4%

 

Datele statistice arata ca anul trecut, doar 14,5 la suta din exporturile de vin au ajuns in tarile Uniunii Europene, iar peste 70 de procente (71,1%) in tarile CSI. 

 

EXPORTUL DE VIN ÎN ŢĂRILE UE 2013

 

ALTE ŢĂRI - 49%

POLONIA - 14,3%

CEHIA - 13%

ROMÂNIA - 7,5%

GERMANIA - 4%

SLOVACIA - 3%

 

Dintre tarile UE, cel mai mult vin moldovesc ajunge in Polonia (14,3%), Cehia (13%), Romania (7,5%), Germania (4%).

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • vadim (11.10.2014 23:05)
  blonda asta tot timpul matahaieste din cap
 • Vuya (12.10.2014 01:56)
  Povesti la gura sobei. Intr-o societate ca sa schimbi ceva trebuie toti sa se implice. Doua picaturi nu fac nimic. Daca butoiul are gauri care e rostul sa torni apa in el? Nui mai bine de reparat mai intii? Da da hai aduceti bani ca pentru ai pierde peste noapte sunt deja pregatite o gramada dea structuri si inca si legale. Linistitiva inca butoiul nu sa reparat. Mai asteptam. Banul nu se face usor.
 • Vasea (12.10.2014 01:57)
  Nu schimba asta nimic. Jivina bolnava cit nai hranio oricum o sa moara. Mai intii trebuie de lecuit si de luat inca seama sa nu infecteze.
 • Vrabie (12.10.2014 02:15)
  Asta nimic nu schimba. Cum nar fi dupa multa secita ar putea veni si ploia dar citeodata seceta tine mult timp.
 • elena (12.10.2014 11:06)
  speranta vorbeste cu buzule intr-o parte. are deficienta?
 • serjmar (12.10.2014 14:46)
  Pentru Vadim... Spune te rog coscîtcostăiclele de vin care leai cumpărat tu in moldova??? Si spune care sunt preturile la un vin bun in italia...dacă ați cumpărat vin in italia,sigur...
 • ion (12.10.2014 17:38)
  domnul bumacov cred ca de el insusi a avut invedere ca nui gospodar, daca ar fi el gospodar ar face ceva pentru agricultura din md

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn