Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! Afacerea uriasa care ne duce faima peste hotare. Businessul moldovenesc - un sport extrem

Fa-ti EUROPA ACASA! Afacerea uriasa care ne duce faima peste hotare. Businessul moldovenesc - un sport extrem
Embed:

Sa faci afaceri in Moldova e ca si cum ai practica un sport extrem. Trebuie sa sari peste controale cu nemiluita, sa te bati cu coruptia, sa tii pasul in maratonul birocratiei si sa faci atletism dupa muncitori calificati. Tara noastra este cunoscuta pentru faptul ca nu stie sa atraga investitii straine. Si chiar si pentru antreprenorii moldoveni, businessul se asociaza cu sintagma "dureri de cap". Exista totusi curajosi care se aventureaza in aceasta competitie si fac chiar si in Moldova lucruri cu care ne putem mandri. Va invitam sa cunoasteti astazi fabrica de covoare de la Ungheni, o afacere gigantica ce ne duce faima si peste granita.

 

Bine ati venit in lumea covoarelor de la Ungheni: locul in care un fir de lana este transformat cu maiestrie intr-o opera de arta.  

 

Igor CASIAN, DIRECTOR DE PRODUCTIE, FABRICA DE COVOARE: "Materia prima o aducem din Turcia, firele de lana le producem aici, de toate culorile. Materia prima se incarca pe razboaie si incepe procesul de tesere la razboaiele de tesut. Apoi, covoarele se modeleaza, 24 de baieti, trebuie sa fie foarte atenti, o simpla greseala si poti sa pierzi covorul. Dupa procesul de finisare, ajung in depozit, unde se aranjeaza pe comanda. Punctul final, unde se incarca covoarele catre clienti. "

 

Asa ia viata un covor moldovenesc. Fiecare piesa este rezultatul unei munci titanice si nu reprezinta decat o parte infima a unui adevarat imperiu.

 

Nicolas NICULA, ANTREPRENOR DE SUCCES: "Covorul? Lucrul care mi-aduce bani." 

 

El este Nicolas Nicula, un om cu o indarjire de exceptie. La sfarsitul anilor 90, barbatul a participat la privatizarea fabricii si atunci a inceput povestea. In anii respectivi, fabrica era rasuflata de-a binelea, din ea ramanand doar cladirea.

 

Nicolas NICULA, ANTREPRENOR DE SUCCES: "Ca intr-o poveste foarte urata, in 98 cand am cumparat-o, ea nu mai producea nimic. Salarii neplatite, electricitatea se intrerupea, prin 99 s-a inchis cazangeria, fara aburi nu puteam lucra deloc, am fost in situatia cand nu puteam functiona, a fost destul de urat."

 

Acum, fabrica produce anual 4 milioane de metri patrati de covoare.

 

Nicolas NICULA, ANTREPRENOR DE SUCCES: "Tot am schimbat, nu este nimic ceea ce a fost atunci, nici macar o tinta, au fost 90 de razboaie de tip vechi. toate au fost demontate, investitile circa 20 de milioane de euro."

 

Intr-adevar, investiitile au fost enorme. Au fost cumparate 14 razboaie de tesut moderne. Fiecare in parte costa un milion de euro.

 

"E cam tot aceea ce faceau bunicile noastre, doar ca mai rapid si mai modern."

 

Putine dintre covoarele produse la Ungheni raman in tara, doar 5 procente, cam 200 de mii de metri patrati. Pentru noi, insa, e destul de mult – a patra parte din necesar. Restul covoarelor, 95 la suta, merg sa ne duca faima peste granita.

 

Nicolas NICULA, ANTREPRENOR DE SUCCES: "In Europa, in toate tarile exportam , in est la fel, in Japonia. Daca o sa fiti atenti in magazinele din Europa, o sa gasiti productia noastra."

 

Nimic nu este imposibil – asta si-a spus Nicolas Nicula si a decis sa demonstreze ca mediul de afaceri moldovenesc deloc prietenos poate fi imblanzit.

 

Nicolas NICULA, ANTREPRENOR DE SUCCES: "Trebuie sa fie foarte clar ca afacerea este si asa o problema. Avem reprezentanti in 7 tari ale lumii, undeva e mai simplu, undeva e mai complicat. Unicul lucru este ca in alte tari lucrurile sunt destul de clare, eu am compania mea, inspectoratul fiscal are treaba lui, fiecare isi vede de treaba sa, la noi este mai complicat, nu este trasa clar linia aceasta."

 

Adevarat. In tara noastra totul este mai complicat. Si nu doar in cazul afacerilor-gigant, ca cea de la Ungheni, ci si in cazul micilor intreprinzatori, care sunt nevoiti sa duca o adevarata lupta cu sistemul. Natalia este profesoara de istorie, iar recent a decis sa-si deschida o covrigarie. 

 

Natalia BOLOHAN, TANAR INTREPRINZATOR: "A fost foarte greu pasul sa renunti la un serviciu stabil si sa te apuci de afaceri, in Republica Moldova daca intrebi pe cineva cum e sa faci afaceri toata lumea o sa spuna ca e foarte greu."

 

S-a incumetat totusi sa-si deschida afacerea si aici a dat ochii cu realitatea moldoveneasca.

 

Natalia BOLOHAN, TANAR INTREPRINZATOR: "A fost foarte greu, este greu sa obtii autorizatii, licente, ar fi bine sa fie un ghiseu unic, la noi trebuie sa mergi in toate instantele si sa-ti spuna ai sau nu nevoie." 

 

Depasind si aceste piedici, femeia a fost mereu optimista si a pus covrigaria pe roate. Problemele insa nu au incetat.

 

Natalia BOLOHAN, TANAR INTREPRINZATOR: "La noi nu exista muncitori calificati. Eu caut 5 oameni sa-i angajez, dar nu gasesc nici unul. "

 

Economia tarii noastre a suferit enorm din cauza barierelor din business. Acum doi ani, guvernul s-a pomenit intr-un adevarat scandal, dupa ce gigantul neamt Draxelmaier, unul dintre cei mai mari producatori de componente si echipamente electrice pentru masini, anunta ca este gata sa renunte la investititii de 15 milioane de euro, dupa niste probleme cu FISC-ul moldovenesc.

 

Uzina s-a trezit cu conturile blocate deoarece trebuia sa achite o amenda de 25 milioane de lei pusa de inspectoratul fiscal, pentru ca nu ar fi achitat niste impozite. Atunci, problema a fost rezolvata printr-o interventie a guvernului, evitand retragerea investitorului. Subiectul a aparut si in interceptarile telefonice dintre fostul premier Vlad Filat si fostul sef de la FISC, Nicolae Vicol.


 „ - Tu numaidecât vrei să le pui amenda asta de 500 de mii de lei ş.a.m.d. ? -De 500 de mii de lei?- Da. Poţi să depaşeşti toate chestiile astea dar tu oricum te legi. Eu înţeleg că tu eşti principial, dar ţi-am mai spus odată sunt lucururi. -  Bun. Am înţeles şefu. Eu am vorbit cu Adrian şi cu băieţii Draexlmaier. Eu îi mai invit odată pe ei.・ Nu-i mai invita pe ei de o sută de ori. Ia şi le fă actul acela, pune-le o amendă de 20 de mii de lei sau cât acolo.- Am înţeles. - Şi cu agenţii aceştia economici mari, investitorii mari, mai prudent.- Am înţeles - Ia şi te bagă peste aceştia care fură.”

 

Anul trecut, o alta uzina straina a anuntat ca renunta sa investeasca la Straseni, alegand Iasiul. Este vorba despre compania americana Lear Corporation, fabrica ce produce la Ungheni echipamente pentru masini. Compania se plangea ca a fost nevoita sa renunte la ideea de a-si deschide o noua fabrica la Straseni, ce ar fi creat circa 2 mii de locuri de munca, dupa ce la vama i s-au pus mai multe taxe pentru deseuri. In plus, fabrica mai avea nevoie de 150 de muncitori cu un salariu de 4500 de lei, pe care nu i-a putut gasi. 

 

Forumul Economic International impreuna cu Academia de Studii Economice din Moldova a realizat in aceasta primavara un studiu, avand un esantion de 127 de intreprinderi moldovenesti, care au punctat exact lucrurile ce impidica mediul de afaceri de la noi sa fie unul adecvat.

 

FACTORI NEGATIVI ÎN DERULAREA AFACERILOR ÎN MOLDOVA

 

CORUPŢIE - 22%

INSTABILITATE POLITICĂ- 12,6%

BIROCRAŢIE - 10,7%

INSTABILITATE GUVERNAMENTALĂ - 9%

LEGISLAŢIA FISCALĂ -7,7%

CALITATEA FORŢEI DE MUNCĂ - 7,1%

ACCES LA FINANŢARE - 6,9%

INFRASTRUCTURA NEADECVATĂ - 4,9%

 

"Astfel, petele negre din businessul moldovenesc sunt coruptia, instabilitatea politica, birocratia, taxele, muncitorii necalificati, accesul la finantare si  infrastructura."

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER: "In renumitul top intocmit de Banca Mondiala- "Doing Business", tara noastra ocupa locul 78 in lume dupa calitatea mediului de afaceri. Businessul nostru este similar cu cel din Mongolia, Republica Dominicana si Guatemala. "

 

TOP "DOING BUSINESS" 2014

 

76 - MONGOLIA

77 - REPUBLICA DOMINICANĂ

78 - MOLDOVA 

79 - GUATEMALA

 

Pentru anul 2015, acelasi top "Doing Business" plaseaza Republica Moldova pe un loc mai bun, pozitia a 63-a .

 

Iurie LEANCA, PRIM-MINISTRU: "Am reusit urcarea in clasament, si se va rasfrage, nu este limita posibilitatilor nostre."

 

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: "Nu mai e o surpriza pentru nimeni ca tara noastra este cea mai saraca din Europa, cu cel mai mic nivel al PIB-ului pe cap de locuitor. Atata timp cat tinem investiile departe de noi, putem doar sa visam la locuri de munca, o infrastructura normala, familii reintregite si, prin urmare, un mod de viata decent. Anisoara Loghin, PRO TV."

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • Lalala (29.10.2014 21:03)
  Este aici o mica piata da daca serios asa de mica ca la toti nu ajunge as spune mai mult din 100 doar unu ar putea incerca restul 99 trebuie sa caute peste hotare bani ca sa cumpere de la cel norocos. Desi pest hotare totul e mult mai stabil. Stiu ca nimeni no sa ma contrazica pentru ca fara 2000 000 de gasterbaiteri tara asta azi nu ar fi existat.
 • mari (29.10.2014 21:10)
  acesta nui fisco dar is banditi in drumul mare ,nul fa sa plateasca atita, dar atita atuncea cum se inteleje? fiscu lucreaza la comanda? dar nu dupa leje? luavar dracul de hoti,citi mii e ani trebue sa treaca sa scapat de voi?
 • aaa (29.10.2014 21:15)
  bai idiotilor terminati cu reklama odata. oamenii vor stiri nu reklama.
 • dim (29.10.2014 21:33)
  coruptia vine de sus
 • Ion (29.10.2014 21:46)
  Covorul deina pura acasa tesut care costa intre 5000- 10000 lei in RM, in Europa le gasim cu pretul de la 4000 euro in sus. Cu ochii mei am vazut.
 • Sciti sanatosi (29.10.2014 23:57)
  Bine ca mai lucreaza cineva pe aicea ca in afara de documente si pasapoarte biometrice alte biznesuri nu stiu. Da ramura IT nu vorbim ca ea azi este miine e cu resedinta oriunde in lume repede face picioare. Da ramura alimentara nu vorbesc ca trbuie de mincat ceva. Dupa mincare mai bem si guliaim asa ca cafenele restorante e clar. Cu masinile vin din Litva sau Prednistrovya si macar taxistii mai salaveaza ceva si putin duptatii care cumpara niste saraye mari si de lux. Faometea!!! NU ASTA LA SIGUR NUI ECONOMIE! ASTA E HAOS ECONOMIC!
 • Natalia (30.10.2014 20:36)
  O saptamina in urma am fost in vizita in rationul causani cu niste persoane din Israel si am fost socata cind am vazut cum lucratorii sectiei starii civile dar si al sectiei de pasapoarte se poarta cu batrini.ceva groaznic strigau la ei vorbeau cu dispret. In satul firladeni ambulantele nu ajung la timp ca drumul este catastrofal.putem face europa acasa daca drepturile oamenilor vor fi respectate si copii si batrini la timp salvati.
 • ffff (30.10.2014 23:32)
  pai cum sa vina investitiile in tara daca birocratii ceia scirbosi din ministere iau intai mita ca sa le permita sa vina si iau mita pentru diferite hartii si apoi la deschidere iarasi iau mita ca strainii se apuca de cap cand aud si vad cata prostie este in tara noastra -saraca dar cu ministri ,judecatori,avocati ,procurori milioneri -unde sa mai vazut asa ceva ???!!!!!!
 • YesoYes (31.10.2014 00:55)
  Da la noi si cultura mai multa nu ar strica. Tot ce tine de buget e lipsa de cultura. Daca ar vorbi cu noi si sar purta cu noi cum se poarta operatorii de la Orange apu ne-am simti niste regi la noi acasa. Trebuie pe cei de la Orange de intrebat cum au reusit si poate sa le dee ei o lectie pentru toti lucratorii bugetari ca mi se pare ca multi din ei deservesc nu oameni da animale. Avem de unde ne invata numai ca nu vrem.

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn