Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! Orasul-model care a pus la punct problema deseurilor vs gunoistea Chisinaului-un dezastru chiar sub coasta capitalei

Fa-ti EUROPA ACASA! Orasul-model care a pus la punct problema deseurilor vs gunoistea Chisinaului-un dezastru chiar sub coasta capitalei
Embed:

In Moldova cea mai mare mizerie e in domeniul... deseurilor. La acest capitol stam mai prost decat toate statele de pe continentul european. Tara noastra are mai multe gunoisti neautorizate decat sate si orase la un loc, iar mizeria se imprastie pe dealuri, sosele si chiar in localitati. In rezultat avem sol, apa si aer poluat. In timp ce tara noastra nu stie cum sa iasa din gunoaie, cateva state europene au invatat ca deseurile iti pot incalzi si chiar lumina casa. Un pas inainte a fost facut la Falesti. Orasul are cel mai amenajat depozit de deseuri din tara, iar recent acolo s-a deschis si o statie de sortare. Locuitorii sunt obligati sa colecteze totul selectiv, iar cei care nu se supun sunt filmati si amendati. Asa, incet-incet, oamenii se invata minte, iar strazile se curata.

 

Povestea incepe de la matusa Larisa din satul Calugar, care in fiecare zi isi strange constiincios gunoiul din casa si-l duce la containerul, recent amenajat pe strada sa. 

 

"Aici pun sticla, aici, pun hartia si acolo – restul".

 

Nici prin cap nu-i trece ca acesta mai poate fi util.

 

Larisa GALIT, LOCUITOARE CONSTIINCIOASA: “Daca eu nu-l mai folosesc, cui i-ar mai trebui?”

 

Dar este. Cum? Sa le luam pe rand. Falestiul si cateva sate din apropiere sunt putinele localitati din Moldova unde problema deseurilor a fost cat de cat pusa la punct. Totul a inceput in 2007 cand un grup de locatari a decis sa scoata orasul din mizerie.

 

Vitalie CIMPOIES, MANAGER DE PROIECTE INDRAZNETE: „Am fost prin alte tari, in Polonia, Ungaria si alte state europene sa vedem cum functioneaza lucrurile si am decis ca si la noi pot fi luate masuri.”

 

Sustinuti de autoritati au scris proiecte si le-au castigat. Cu bani europeni, Falestiul s-a schimbat la fata.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Este deja seara, dar strazile din centrul Falestiului sunt impresionant de curate. Aici sa vrei sa arunci o hartie la intamplare ca nu poti, la fiecare cativa metri sunt cosuri de gunoi. Iar acolo unde nu s-au ajuns bani, angajatii intreprinderii pentru servicii comunale, le-au confectionat cu mainile lor.”

 

“Aruncati la intamplare? Nu, dar avem unde, de ce sa aruncam?”

 

“Fiecare din noi trebuie sa aiba grija ca orasul sa fie curat si frumos.”

 

In plus, orasul este asigurat suta la suta cu  containere speciale in care deseurile sunt depozitate selectiv.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Toate actiunile autoritatilor au fost insotite si de o ampla campanie de informare. Asa ca peste tot in oras au fost amplasate astfel de panouri care ii invata pe locuitori sa arunce fiecare deseu la locul sau.”

 

“Daca asa sunt regulile suntem nevoiti sa le respectam.”

 

Ei, dar cum la noi e mai bine de nevoie decat de voie, cei responsabili au mai adaugat niste elemente – amenzile si camera ascunsa.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “La fiecare platforma e clar scris ca oricine arunca gunoiul in afara containerului este amendat cu 800 de lei. Asa ca oamenii devin imediat constiinciosi mai ales ca nu se stie in care colt sta o camera ascunsa.”

 

Vasile BAGRIN, DIRECTOR INTREPRINDERE SERVICII COMUNALE: “Avem astfel de camere de bord pe care periodic le punem la cosuri.”

 

Imaginile ajung in acest birou, unde sunt minutios verificate, iar cei cu musca pe caciula, o patesc rau.

 

"Uitati-va cum acest om, vine cu roaba si arunca gunoiul alaturi. A fost amendat? Da, desigur".

 

Tot din bani europeni au fost cumparate sase autospeciale moderne care lucreaza cat 30.

 

"Cum este incarcat gunoiul, are o capacitate de 5 ori mai mare".

 

Tot ce nu este selectat ajunge la depozitul de deseuri, acolo unde e curat-luna.

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Uitati-va ce locuri curate si peisaje frumoase sunt la trei km de Falesti. N-o sa ghiciti ca exact intre aceste dealuri se afla o... gunoiste, dar este cea mai ingrijita din cate am vazut pana acum in tara noastra.”

 

Vasile BAGRIN, DIRECTOR INTREPRINDERE SERVICII COMUNALE: “Este inconjurat de un dig, iar apa se scurge intr-un lac de acumulare dupa care trece prin statia de epurare."

 

Iar sticla, hartia si plasticul ajung la o statie de sortare proaspat construita.

 

De aici deseurile urmeaza a fi duse la fabrica de sticla, de carton, iar plasticul – la fabricile de reciclare.  

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Ne-am convins ca, totusi, la Falesti, ai si cu ce sa te falesti. Orasul este un adevarat model pentru ca a reusit sa-si faca ordine in... gunoaie. Din pacate, in restul tarii e dezastru.”

 

Si daca am alege un tablou care sa ilustreze mai bine sintagma dezastru ecologic – acesta e, cu siguranta, gunoistea Chisinaului – cea mai mare din cate a cunoscut vreodata Moldova. Nu o poti numi depozit. Sunt cateva dealuri acoperite de deseuri. Niciun fel de protectie pentru mediu – nici macar un canal de scurgere. 

 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Aceasta gunoiste se afla chiar in oras, langa strada Uzinelor. De aici tot gunoiul se duce, purtat de apa si de vant, spre casele oamenilor, situate chiar la poalele acestor dealuri.”

 

Zeci de oameni fara adapost formeaza aici un oras-paralel cu Chisinaul - vara isi fac chiar corturi. Ei sunt cei care fac sortarea... in locul muncitorilor. 

 

“Cu ce va ocupati? Ne odihnim, ce nu avem voie?”

 

Pe aceste dealuri infecte am numarat cel putin 15 copii. Pentru ca era ora pranzului, unii se jucau. Nicu, un baietan de vreo 12 ani, se odihnea pe un fotoliu rupt. 

 

Nicu: “Ce faci aici? Strang metal vechi si il duc la uzina. Mai fac un ban.”  

 

Chisinaul isi varsa sub coaste resturile pentru ca nu are unde in alta parte. Gunoistea de la Tantareni a fost inchisa dupa ce locuitorii au protestat. 

 

Solutii miraculoase nu sunt. Iar dealurile de la Ciocana nu mai pot suporta decat un an camioanele cu deseuri. 

 

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: “Stim ca este un dezastru, este gunoistea veche a orasului deschisa pana in anii 90, dar nu avem solutii. Speram, sa-i convingem totusi pe locuitorii din Tantareni.”

 

Moldova e impanzita de gropi de gunoi neautorizate – sunt cel putin 1500 de astfel de gunoisti. Cea de la Soldanesti e practic in mijlocul drmului, langa soseaua raionala. Iar la Gratiesti e la cativa pasi de locuinte. Acolo mai ca in fiecare saptamana deseurile iau foc, iar asta inseamna ca locuitorii inspira aer toxic. 

 

Ion CIOBANU, LOCUITOR GRATIESTI: “Este un dezastru, nu poti sa stai cu geamul deschis, miroase atat de urat.”

 

Autoritatile recunosc ca ne inecam in mizerie...

 

Valentina TAPIS, MINISTRUL MEDIULUI: “Fiecare sat are cate 2-3 gunoisti neautorizate. Nu avem inca o colaborare buna cu autoritatile locale si nici intelegerea cetatenilor.”

 

Legea prevede amenzi pentru aruncatul gunoiului pe unde pica, dar degeaba. Autoritatile nu pot imparti sanctiuni pentru ca nu ofera alternative locuitorilor. Deocamdata s-a facut ordine doar pe foaie.

 

Valentina TAPIS, MINISTRUL MEDIULUI: “Am facut primul pas – a fost aprobata strategia, al doilea pas este elaborarea studiilor de fezabilitate.”

 

Faptul ca a 10-a parte din tara noastra e gunoi nu e o gluma. Potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat 10 procente din greutatea a tot ce e pe suprafata tarii sunt deseuri. Anual, Moldova produce peste 800 de mii de tone de deseuri, iar cifra este in crestere. Cantitatea de deseuri pe cap de locuitor e dubla fata de unele state europene si mai mare decat media UE. (annual: Moldova 540kg, Cehia 294, media UE - 524kg) Doar 7 procente din deseurile care ar putea fi utilizate, sunt reciclate la noi, asta in timp ce in Uniunea Europeana in medie sunt prelucrate 23 de procente, iar in Germania care sta cel mai bine la acest capitol 48 de procente.

 

In Suedia, de exemplu, lucrurile stau exact invers decat la noi. Acolo doar un procent din gunoiul menajer merge la groapa, iar restul e reciclat. Tara a ajuns sa importe annual exact atatea deseuri cat produce Moldova ca sa alimenteze fabricile de reciclare. Asa ca fiecare a cincea casa are incalzire si curent electric din arderea deseurilor. Ei dar pana va ajunge punga cu gunoi a matusei Larisa sa-i incalzeasca locuinta mai e cale lunga. Pana atunci Moldova are nevoie macar de o mana care sa o scoata din groapa de gunoi in care se ineaca.

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • mari (15.11.2014 20:59)
  avem nevoe de o mina,si carei acea mina, lupu plahatniuc filat? trebue sa vina cineva de afara sa ne scoata din gunoiste, ca acestea ne au bagat.
 • mindrie (15.11.2014 21:14)
  sunt mindru de Falesti
 • sergiu (15.11.2014 21:29)
  am o idee .sa vindem gunoiul la suedej
 • !!! (15.11.2014 22:30)
  Reclama de rahat!!!
 • ser (15.11.2014 22:59)
  BRAVO!!! de ar fi Chisinauienii mai educati! mai lasa de dorit
 • falestean (16.11.2014 00:10)
  фалешты рулит ca intotdeauna dar n-ar strica reparatiea drumurilor ca se afla tot pe primul loc numai de la urma cele mai rele drumuri din moldova sunt in falesti
 • ============================== (16.11.2014 00:12)
  Iaca asa oameni buni.Din toate partidele care maminca la... toata ziua a venit vreunul cu vreun plan in privinta gunoiului??? Niciunu.Da ei vor la guvernare.Iar Chirtoaca precis ca cit vei mai candita de la mine numai vezi un vot si tu si partidul vostru populist ineficient si corupt.
 • (16.11.2014 03:08)
  Tarani...... dupa parerea mea raionul falesti cel mai sarac raion vai de capul lor
 • Green line (16.11.2014 07:50)
  Cred ca talpa aceasta de pamint in mijlocul continentului Euroasiatic nu va avea norocul niciodata sa ieasa din rahatul aceasta (la direct si la figurat vorbind)Cu case si masini luxoase ne laudam, dar ce se petrece in jur la toti le este "paralel"... Fara o societate cu potential intelectual dezvoltat suntem pierduti in viitorul apropiat si departat...pacat! Ne limitam doar la niste valori materiale si distrugem cele spirituale. Ne transformam intr-o societate de zombi pe care poti sa-i dirijezi cum vrei cea ce si se intimpla in ziua de azi."Boierimea" politica nu are decit sa ne pasca...dureros! Doar tehnologiile moderne pot fi implimentate doar prin intermediul institutiilor statului.
 • anonim (16.11.2014 09:00)
  da badaranilor din chisinau nu le vine mintea la cap sa faca un astfel de proiect ? sau le vine mintea doar cum sa faca balade la putere si sa fure bani ?
 • Dima (16.11.2014 09:46)
  Si pin la urma oricum falestiu il vor vota pe Usatii :)
 • uhho (16.11.2014 10:46)
  ajunge cu reclamele astea
 • Vanciu (16.11.2014 14:27)
  Fa oaie...=)) this is Moldova
 • cretu (16.11.2014 15:26)
  dcetiva la skumpia falesti
 • acum e timpul (16.11.2014 18:34)
  numai europa o sa ne scoata din gunoaie si saracie
 • costel (17.11.2014 01:12)
  trebuie de urmat exemplul celocelor de la Falesti in toata tara,si pentru cei care nu respecta amenzi si mai mari,dar asta e mentalitatea si educatia proasta a moldoveanului,la el in ograda sa fie curat in rest nul intereseaza...Mai avem mult de "mincat la mamaliga"pina vom fi si noi europeni...Rusine Moldova cu asa mizerie pe asa plaiuri frumoase,rusine noua, fiecaruia in parte,pentru ca noi suntem de vina, de la noi incepe...
 • grisha (17.11.2014 12:55)
  "Moldova are nevoie macar de o mana care sa o scoata din groapa de gunoi in care se ineaca."-------cre mina?----un excavator de acel american ca sa o scoata...
 • eu (17.11.2014 16:07)
  nimeni no sa ne scoata din gunoae ,daca no sa ne scoatem noi singuri,numai noi , ce sa asteptam cind cineva isi va aduce aminte de noi ca zacem in mizerie dar singuri nu intreprindem nimic
 • Dumitru (18.11.2014 00:56)
  Da voi astia de la PRO TV sunteti tari de tot! Bravo, respect "Fa'ti Europa Acasa"
 • vitalii iurcu vasieni ialoveni (19.11.2014 20:28)
  buna ziua ce fel de europa am doi copii si nam lumina nu vor sa ma conecteze pentru ca linia este avariata inafara de mine toti vecinii au lumina ce europa vreti...........
 • mihail (20.11.2014 10:22)
  ne bucură, că în făleștiul ocupă primul loc la capitoșuș deșeuri. Numai că iași spune lui D ul Ciobanu de la Grătiești, ecologică,care stă cu geamurile închise din motivul mirosului urît de la gunoiște, inclusiv pe cineva de la inspecție să vină la Fălești vara, primăvara, chiar și toamna atunci cînd uzina de vinuri aruncă deșeurile după prelucrarea . Vă asigur că mirosul de la grătiești va părea parfum de flori. Făleștenii nu că geamurile, dar nici în casă nu poți sta. Un iros strașnic de urît și tăios și chiar dăunător de sănătate. Parcă ai căyut în groapa de viceu. Și nimeni nimic nu întreprinde. Întrebați făleștenii, mai ales cei din cartierul Dacia da și tot orașul.
 • mihail (20.11.2014 10:42)
  ne bucură, că în făleștiul ocupă primul loc la capitoșuș deșeuri. Numai că iași spune lui D ul Ciobanu de la Grătiești, ecologică,care stă cu geamurile închise din motivul mirosului urît de la gunoiște, inclusiv pe cineva de la inspecție să vină la Fălești vara, primăvara, chiar și toamna atunci cînd uzina de vinuri aruncă deșeurile după prelucrarea . Vă asigur că mirosul de la grătiești va părea parfum de flori. Făleștenii nu că geamurile, dar nici în casă nu poți sta. Un iros strașnic de urît și tăios și chiar dăunător de sănătate. Parcă ai căyut în groapa de viceu. Și nimeni nimic nu întreprinde. Întrebați făleștenii, mai ales cei din cartierul Dacia da și tot orașul.

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn