Google+

Fa-ti EUROPA ACASA! In satele din Moldova ai voie sa fii bolnav doar daca stii sa induri suferinta. Orasul-exemplu in care sistemul medical functioneaza

Fa-ti EUROPA ACASA! In satele din Moldova ai voie sa fii bolnav doar daca stii sa induri suferinta. Orasul-exemplu in care sistemul medical functioneaza
Embed:

Multe lipsesc in satele noastre, dar o problema care ii doare pe sateni, chiar si la propriu, este lipsa medicilor. Pentru ca in unele localitati nu e nici zare de halat alb, oamenii isi indura suferintele pana cand vine un medic de prin satele vecine. Simptomele insuficientei de medici sunt clare - salariile mici si conditiile de lucru primitive. Totusi la Balti exista un exemplu care arata ca si in Moldova se poate. Este vorba despre SMURD. Paramedicii care lucreaza acolo se bucura ca au sansa sa lucreze cu echipamente performante si astfel reusesc sa salveze o viata in plus.

 

Un exemplu perfect de organizare in domeniul medical este la Balti, acolo unde a fost creat Serviciul mobil de urgenta, reanimare si descarcerare, pe scurt - SMURD. Din fiecare echipa de interventie fac parte medici, pompieri profesionisti, paramedici si specialisti in descarcerare. Alexei Filipenco este unul dintre cei mai tineri medici de aici.

 

Alexei FILIPENCO, MEDIC SMURD: "Aici avem echipament perfect. "Iata cum arata ziua lui de munca. Totul incepe de la un apel inregistrat in aceasta sala. Iata si prima interventie.

 

Un barbat a fost gasit inconstient de catre rude. Ajunsi acolo salvatorii SMURD l-au gasit in coma de gradul intai. Nu l-au dus direct la spital, ci au incercat sa-l resusciteze in aceasta masina, care este practic un salon de terapie intensiva pe roti. Le-a reusit, intrucat la spital omul a fost dus deja constient.

 

Iata cum arata in interior o astfel de masina.

 

"Ce e bine ca timpul in care pacientul este transferat la spital este foarte pretios, iar noi nu il pierdem pentru ca in aceatsa masina facem toate procedurile necesare de stabilizare."

 

In cazuri mai putin grave, echipa se deplaseaza cu o alta masina.

 

Cristina GHEICEANU, REPORTER PRO TV: "In situatiile de urgenta cand este nevoie de ajutoul medical calificat se folosete, de obicei, aceasta masina. Ea este dotata cu tehnica performanta. De exemplu, acest aparat, daca este concetat la pacient arata semnele vitale ale acestuia, dar si oxigenul din sangele lui".

 

De asemenea Smurd este dotat si cu un elicopter, care este la Iasi si poate fi chemat in situatii foarte grave.

 

Liliana PUSCASU, OFITER DE PRESA SPCSE: "Ei merg in situatii de risc ceea ce nu e bine pentru medicii de la urgenta. Nu suntem concurenti cu cei de la ambulanta suntem colegi pentru a salva o viata in plus".

 

Din pacate, sunt si cazuri in care oamenii mor cu zile in asteptarea unei ambulante. Asa s-a intamplat si acum un an, cand unei femei i s-a facut rau in transportul public, insa medicii s-au lasat asteptati si au venit abia peste 25 de minute.

 

O buna parte din masinile serviciului de urgenta nu sunt dotate cu echipamente necesare, de aceea drumul catre spital poate fi pentru bolnavi ultimul. Acest barbat isi plange sotia si spune ca in timp ce medicii decideau in ce spital sa o duca, femeia a murit. 

 

Dar aceasta nu e singura problema din sistemul medical. Daca mergem prin sate, o sa ne miram cum de resusesc locuitorii acestora sa supravietuiasca. Am mers la Opaci, un sat din raionul Causeni. Acolo situatia este de-a dreptul rea. Nu e nici urma de halat alb.

 

"Tare rau fara medic."

 

Satenii trebuie sa aiba mare grija de santatea lor, iar daca se imbolnavesc s-o faca doar joi. Este ziua in care medicul din satul vecin, Zaim, vine si pe la ei, atunci trebuie sa stea la cozi cate 5 ore.

 

"De multe ori mi se face rau aici cat astept, iar in zilelele in care nu este ne descurcam cum putem."

 

"Intra oamenii si spun ce ii doare".

 

"Off ma doare capul".

 

Nu e de mirare caci trebuie sa ingrijieasca de sanatatea a 7 mii de persoane. Este numarul locatarilor din cele doua sate.

 

Svetlana BOBEICA, MEDIC DE FAMILIE: "Este greu, dar mi-au promis si bani un pic mai multi si am acceptat. Tinerii studenti nu vor la sate, majoritatea in capitala." 

 

Totusi exista un sat la 80 de km de capitala, unde centrul medicilor de familie arata impresionant si este dotata cu de toate.

 

El este medicul de familie in sat.

 

Simion BANCU, MEDIC DE FAMILIE: "Aici este cabinetul de proceduri, facem si cardiograma, dar si vaccinarea la copii."

 

Simion BANCU,MEDIC DE FAMILIE: "Aici se face examenul ginecologic si se examineaza micutii."

 

Toate salile sunt dotate cu aer conditionat, termopane si chiar calculatoare.

 

Galina FILIPSCHI, ASISTENTA MEDICALA: "Fata de conditiile care le-am avut, acum e curat. Avem conditii de lucru."

 

Spre deosebire de alte centre medicale din sate, aici exista si un laborator.

 

Simion BANCU, MEDIC DE FAMILIE: "Luam analize de sange chiar aici." 

 

Desi e dotata cu tehnologii moderne, si aceasta institutie se confrunta cu aceeasi problema pe care o au toate satele Moldovei - lipsa medicilor. Singura laboranta este in concediu medical, iar sa o inlocuiasca nu are cine.

 

Simion BANCU, MEDIC DE FAMILIE: "Cadre tinere nu avem si nu stim cu ce sa-i interesam sa-si faca aici o cariera caci nu e mai rau decat la oras."

 

Chiar si asa, lucratorii de aici se lauda cu un centru medical la care acum un an nici nu visau.

 

Cristina GHEICEANU, REPORTER PRO TV: "In aceasta casuta mica si veche functiona cu un an in urma centrul medicilor de familie din Zahorna, iar infirmierele pe langa toate atributiile pe care le aveau mai trebuiau sa faca focul in soba ca sa nu moara de frig, lucru pentru care erau platite adaugator."

 

Soba nu este unicul accesoriu vintage din aceasta incapere. Mai este si un lavoar cum numai in satele moldovenesti poti vedea.  

 

"Pana cand ati lucrat aici? Pana la sfarsitul lui 2013." 

 

Si satenii sunt incantati acum de conditii, dar tot ii macina o intrebare.

 

"Tare bine si cald, dar rau fara laborator acum."

 

Despre lispa medicilor de familie vorbesc tare si raspicat statisticile. Astfel in 2013 in Republica Moldova lucrau 1740 de medici, cu 70 mai putini decat in 2012. In mare parte acestia pleaca din medicina sau chiar din tara din cauza conditiilor si a salariilor foarte mici. In tarile europene viata oamenilor este cea care are prioritate, asa ca medicii sunt remunerati pe masura, iar spitalele dotate cu tehnica performanta.

Ai vazut, ai fotografiat sau ai filmat o bucatica de Europa in Moldova? Stii pe cineva care ne poate servi drept exemplu? Sau dimpotriva, ai gasit lucruri care arata ca inca avem probleme grave si drumul spre Europa este lung si anevoios? Arata-le tuturor! Foloseste formularul de mai jos ca sa ne trimiti fotografii, imagini video sau pur si simplu informatii despre toate aceste lucruri. Astfel, ne vom face impreuna Europa la noi acasa!

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe www.protv.md acele mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.
Nume:
Mesaj:
 • (22.11.2014 21:17)
  ora 9:13 a fost cutremur in moldova
 • (22.11.2014 21:17)
  Au echipament performat pentru ca le-a donat Romania autoutilitare ultra performante,utilate la cel mai inalt nivel, au instruit si paramedicii.... Iaca asa ne trebuie daca votam aceiasi hoti,politicienii nostri nu investesc nimik in sanatate, in invatamint, oare in ce investesc ei sute de mii de euro ?!!????
 • mda (23.11.2014 08:39)
  Cred ca actuala guvernare vrea sa-si atribuie meritele totale pentru serviciul medical SMURD, nu vedeti ca in reportaj nu spun nimic ca acest servici SMURD il avem datorita Romaniei, care a insistat si a investit bani, ca sa aduca SMURD-ul si in Moldova, vazand serviciile precare, medievale , care exista la noi???
 • Naty (23.11.2014 09:32)
  Decit cu asa medici care sunt indiferenti mai bine fara dinsii, si la Chisinau la fel, nu sunt pregatiti deloc profesional, ei se gindesc numai sa le dai in buzunar si gata... si sa scape de tine, nu vor sa aiba nici o responsabilitate fata de pacient te fotbalesc de la un spital la altul si poate mori mai repede sau pacientul se satura sa umble pe drumuri atita si lasa tot balta. Asta e situatia la noi in Moldova, va spun din propria experienta.
 • vik (23.11.2014 10:24)
  Verifcati stirile inanite de publicare, atitea greseli gramaticale, inteleg ca trebuie operativitate, dar calitatea textelor e mai importanta. Sau asta e nivelul jurnalsmului nostru
 • vito (23.11.2014 12:38)
  multumim Rominiei...
 • iady (23.11.2014 21:22)
  ... nu ajung cadre ,dar si care sunt nu sunt capabili de postu care il ocupa , ca exemplu R.Soldanesti ( veterinari ) nu medici .....
 • Serjiu, medic 903 (24.11.2014 12:54)
  Fără medic 903, MAI avea să-si vada SMURD-ul (CA CEAFĂ FARĂ OGLINDĂ!!!). In cazul R.Moldova puteti să-l numiti DSMUR. În România au inceput de la SMUR unde erau doar medici si asistenti apoi au luat in ajutor si paramedici, doar pentru fortificarea resurselor. D-VOASTRĂ pune-ți locomotiva in urma vagonEu apreciez paramedicii pentru dirzenia si curajul lor, insa medicina nu este doar aplicarea unei atele, pansament, oxigen. Scopul lor este ca si a oricarei persoane din SUA de a face SVB pina la acordarea asistentei medicale (ATENTIE!!!! medicale si nu paramedicale) caci legea R. Moldova nu reglementează activitatea paramedicului si polita de asisgurare tot lumea nu o procura pentru asistenta paramedicala ci medicala. Nu o sa intru in detalii dar sper ca am fost inteles. Eu as da CNAM in judecata ca la o ruda de a mea asigurata a trimis un echipaj paramedical.
 • Serjiu,medic 903 (24.11.2014 13:06)
  Informație eronată,Serviciul de Urgență își îndeplinește obligațiunile funcționale la cel mai înalt nivel și în SMURD activează aceeași medici 903 doar posibilitățile sunt altele (aparataj performant și numărul de persoane în echipaj mai mare). Corect s-a spus că Guvernul nu vrea să-și îndeplinească obligațiunile de modernizare a Serviciului de Urgență și încearcă să facă show ieftin din SMURD.
 • Segiu, medic 903 (24.11.2014 13:17)
  Informație eronată. Rușine PROTV, rușine MAI, rușine paramedici. Aportul 903 este cel mai semnificativ în realizarea proiectului SMURD Moldova! Fără medici 903 MAI avea să-și vadă SMURD-ul ca ceafa fără oglindă. Și apropo d-ul pompier aș vrea să văd cum o să operați d-voastră în ambulanță. Medicului 903 să nu uite că e medic.
 • fuuuuuuuuuu (24.11.2014 17:31)
  adevarul e ca in Moldova avem cizmari pe post de medici, pe care trebuie sa-i mai si platesti ca sa te bage in seama......jalnic!!! Degeaba ne-a donat Romania salvari smurd super dotate, daca cizmarii se uita la ele ca la poarta noua, nu exista medici profesionisti la noi.......vai de viata noastra si de absolventii de medicina de aici, timp pierdut!!!!!!!
 • nicolae (24.11.2014 19:26)
  fxihjf
 • Dezinformare mass-media... (26.11.2014 08:37)
  1. Daca ati dorit sa faceti un reportaj despre medicina din Moldova, nu faceti "vinegret din cirese cu ceapa"! Smurd-ul e la Balti, dar femeia care a murit in strada a fost in Chisinau (ceea ce publicul nu prea a inteles!) 2. reclama unuia - pe seama ponegririi altuia este "truc ieftin de doi bani !" Copilarizm in loc de jurnalism. Nu este momentul potrivit sa afirmati ca smurd-ul e super-puper, da Salvarile chiar nimic nu fac ! asta e o dezinformare ! noi intelegem ca Smurd-ul e ceva nou si are nevoie de promovare, DAR, transmiteti realitatea asa cum este ea! 3. la Smurd-ul "cel slavit" lucreaza medicii si felcerii Salvarii !!! iar "paramedicii" sunt doar ceva mai competenti in medicina decat unii infermieri ! si sunt DEPARTE de paramedicii europeni sau americani, care fac si resuscitare, si defibrilare, descifreaza cardiograme si inca mii de lucruri stiu si fac. pe cand cei de la smurd pot face 5% din lucrul paramedicilor adevarati. Desi e corect faptul ca ei sunt salvatori, profesionisti in sfera lor. Asa ca nu le mai faceti atata reclama pur medicala, pentru ca e inca prea devreme ! 4. "Elicopterul de la Iasi" inca nu este "Elicopterul de la Balti" sau Chisinau... 5. Inainte de a face asemenea reportaje - formulati un scop clar ce vreti de la el, si contactati toate partile mentionate. Pentru ca "sa dai cu piciorul" e cel mai simplu lucru (si fara mare responsabilitate morala) 6. Am asteptat sa spuneti adevarul (pe care va temeti sa-l rostiti) - care este RADACINA TUTUROR RELELOR - adica deciziile celor de la conducerea de varf, saracia artificiala, motivarea extrem de joasa a medicilor din sate si raioane, dezvoltarea slaba, care deloc nu tine de medici, dar de buget! Pentru ca intr-adevar, Smurd-ul este in Moldova numai si numai datorita Romaniei si nicidecum un merit al Moldovei (doar atita ca am acceptat cadoul)

Fă-ți EUROPA ACASĂ!

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn