Situatie dezastruoasa la spitalul raional Ungheni. Institutia medicala are conturile blocate din cauza datoriilor, iar din lipsa de bani nu pot fi cumparate butelii de oxigen pentru pacientii in stare grava. Totodata, angajatii nu si-au primit salariile pentru luna trecuta. 

Publicat:26.02.2021, 13:41

Astfel, pacientii care au nevoie de respiratie artificiala nu pot fi conectati la aparatul de oxigen. Potrivit sefului sectiei Covid-19 din cadrul institutiei, acum medicii se afla in situatia cand trebuie sa aleaga carui pacient sa-i puna masca cu oxigen. La moment sunt conectati 17 pacienti, pe cand de aceasta procedura ar avea nevoie 39 de persoane. 

"Sotul si sotia stau impreuna la un singur punct de oxigen, ei nu pot respira. Ei trebuie sa-si schimbe periodic masca, cand unul sa respire, cand altul. Nu avem oxigen suficient. Ei spun ca este oxigen, dar punct de oxigen din care sa respire pacientul nu are", spune seful sectiei Covid-19 din cadrul spitalului raional Ungheni.

O pacienta, internata cu coronavirus, spune ca se afla in stare grava si cere ca autoritatile sa intervina.

"Suntem doi la un aparat, ne mantuim cu totul. Sa raspunda cineva, ne lasati sa murim. Va rugam frumos sa interveniti. Sunati la ministerul Sanatatii. Sunt aici de 2 zile, ma simt foarte rau. Barbatul meu - extraordinar de rau. Imi amortesc mainele, picioarele imi sunt vinete. Va rugam, sunati la organele de resort sa ia masuri, doi suntem la un aparat si acesta e gol deja. Nu avem oxigen, acesta e spital? Pentru asta am muncit o viata intreaga in pedagogie ca acum sa nu se uite nimeni la noi, am educat parlamentari care sa-si bata joc de noi si sa ne lase sa murim cu zile", a spus femeia cu ochii in lacrimi. 

Acest lucru se intampla asa cum conturile institutiei sunt blocate si nu pot fi facute achizitii din cauza lipsei unei stampile electronice necesara pentru acest lucru. In ultima luna, la spital au fost trei directori, directorul interimar si actual spune ca luni situatia va fi remediata, pe cand fostul director, care a activat aici zeci de ani spune ca a fost demis fara motiv si de vina s-ar face Consiliul Raional Ungheni. Deocamdata nu am reusit sa-i contactam pentru o reactie.