Oamenii de stiinta cred ca au descoperit una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume, care dateaza din secolul trei i.Hr. Aceasta este situata sub pamant, in orasul antic Derbent, de pe coasta Marii Caspice.

Publicat:12.07.2019, 17:16

Pentru a stabili dimensiunea, pozitia si forma structurii, cercetatorii au folosit o tehnica ce implica realizarea de radiografii cu miuoni, intrucat nu acestia nu pot face prea multe sapaturi din cauza ca biserica se afla intr-o zona declarata patrimoniu UNESCO.

Deschideti galeria foto pentru a vedea imagini cu biserica.

Initial, arheologii au crezut ca ar putea fi vorba despre un rezervor sau de un templu al focului ridicat de zoroastrieni, insa radiografiile facute releva ca respectiva cladire, cu o lungme de aproape 15 metri, are forma de cruce, scrie Fox News, care citeaza jurnalul pentru Stiinte Aplicate, unde a fost publicat studiul echipei de la Academia Rusa de Stiinte, care alaturi de Institutul de Fizica Nucleara si de Universitatea de Stat Dagestan s-a ocupat de descoperirea acestei cladiri antice.

Astfel, cu ajutorul acestei tehnici non-invazive, echipa de cercetatori a putut determina forma si dimensiunea bisericii ingropate sub cetatea Naryn-Kala. Cu ajutorul radiografiilor cu miuoni, ei au stabilit ca biserica are in jur de 11 metri inaltime, 15 metri lungime si 13 metri latime.

„Ar fi foarte ciudat ca aceasta cladire sa fi fost un rezervor. In fortareata Naryn-Kala am descoperit o alta structura, la 10 metri adancime, care arata intr-adevar ca un rezervor. Aceasta este o constructie neobisnuita, cu forma unei cruci. Conform arheologilor care au inceput sapaturile, atunci cand a fost construita, cladirea era situata in cel mai inalt punct al Naryn-Kala. De ce ar fi vrut sa puna un rezervor la suprafata, ba chiar pe cel mai inalt munte? Ar fi bizar. Sunt mai multe intrebari la care trebuie sa gasim un raspuns in prezent”, a explicat Natalia Polukhina, coordonatoarea principala a studiului.