Datoria intreprinderii MoldovaGaz fata de furnizorul rus Gazprom a trecut de 6,2 miliarde de dolari. Este o suma record, noteaza portalul Mold-Street. Datoria s-a adunat din cauza regiunii transnistrene, care nu plateste pentru gaz din 2006 incoace.

Publicat:30.04.2019, 17:19

Potrivit portalului economic Mold-Street, raportul financiar anual al gigantului furnizor rus de gaze arata ca in 2018 datoria MoldovaGaz fata de Gazprom a crescut cu peste 320 de milioane de dolari, ajungand sa depaseasca 6 miliarde. Majoritatea datoriilor sunt ale regiunii transnistrene.

Sergiu UNGUREANU, EXPERT ENERGETIC: „Exista intreprinderea Tiraspoltransgaz, care de asemenea este o intreprindere care se ocupa cu furnizarea gazului in regiunea transnistreana. Si ea ar trebui sa achite gazul ca MoldovaGaz, dar ea nu achita deja de o buna perioada. Moldova nu are parghii ca sa influenteze aceasta.”

Aceasta datorie se acumuleaza si poate prezenta un pericol pentru autoritatile din Moldova, ne explica specialistii.

Sergiu UNGUREANU, EXPERT ENERGETIC: „In mare parte aceste datorii sunt pe hartie. In mod normal, vom vedea, dar probabil, aceste datorii vor intra intr-o intelegere in care se va stabili statutul regiunii transnistrene. De facto, aceste datorii sunt o sponsorizare sau o finantare pentru regiunea transnistreana.”

Mai exact, Rusia poate santaja, oricand, tara noastra, invocand datoria si stopand livrarile de gaz, ne-a spus Sergiu Tofilat.

Expertul energetic, Sergiu Ungureanu, ne-a explicat ca aceasta situatie este una convenabila pentru Rusia si tolerata de Republica Moldova. MoldovaGaz a fost fondata in mai 1999, iar Gazprom detine, potrivit Molstreet o cota de 50%, Guvernul RM – 35 la suta, iar responsabilii de la Tiraspol o cota de 12 la suta. Intre timp, la noi in tara au inceput lucrarile pentru extinderea gazoductului de la Ungheni la Chisinau, prin care sa fie transportat gaz din Romania, asa incat Moldova sa nu mai fie dependenta energetic de o singura sursa. Lucrarile ar trebui sa se incheie in doi ani.