Instabilitatea politica din tara noastra ar fi agitat piata valutara. O spun economistii, care sustin ca euro creste fata de leu si din cauza incertitudinii guvernamentale. Deputatii paseaza responsabilitatea Bancii Nationale, iar institutia nu a comentat deocamdata.

Publicat:12.06.2019, 19:39

Astazi, la casele de schimb valutar, un euro a fost vandut cu 20 de lei si 50 de bani.

Sergiu GAIBU, ECONOMIST “EXPERT-GRUP: “Cursul euro la momentul actual este in ascendenta si fata de dolarul SUA. Cursul dolarului in ultimele cateva zile a inregistrat scadere, dar ultimul curs e in ascendenta fata de leu. Asta este un motiv de ce fata de euro, leul este in scadere. In acelasi timp trebuie sa luam in considerare situatia de incertitudine din domeniul politic.”

Expertii spun ca schimbarile pe piata valutara nu sunt deocamdata un motiv de alerta. Deputatii au propria lor explicatie.

Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM: “Legatura directa cu piata valutara din Moldova are Banca Nationala. Si acele politici care reguleaza si este responsabila. Stim bine ca au fost jocuri si cineva castiga, acel cineva e PDM. Stim bine ca guvernatorul BNM e persoana numita de Plahotniuc, de PDM si aceasta institutie inca azi se subordoneaza regimului Plahotniuc.”

Purtatorul de cuvant al democratilor a refuzat sa ne vorbeasca, iar Banca Nationala a Moldovei nu a raspuns deocamdata la intrebarile noastre.

Iurie RENITA, DEPUTAT PPDA: “Evident ca sunt si repercursiuni, de aceea facem un indemn catre fostul guvern sa transmita in mod pasnic, civilizat atributiile noului guvern si cat mai curand posibil sa depasim aceasta perioada complicata, care ar urmari nu doar asupra activitati financiare, dar si altele.”

Cursul oficial stabilit pentru astazi de BNM este de 20 si 47 de bani pentru un euro si de 18 si 9 bani pentru un dolar.