Echipajele a doua petroliere au fost evacuate joi, dupa ce au lansat mesaje de salvare, in urma unui nou incident in Golful Oman.

Publicat:13.06.2019, 18:26

Un petrolier care transporta metanol a suferit avarii in cadrul unui “incident de securitate” survenit joi in Golful Oman, a anuntat operatorul vasului, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) din Singapore.

In paralel, Flota a V-a SUA, cu baza in Bahrein, a anuntat ca doua nave au cerut asistenta in urma unui atac in apele Golfului Oman.

Incidentul semnalat de BSM a afectat partea laterala dreapta a navei Kokuka Courageous si i-a determinat pe cei 21 de membri ai echipajului sa paraseasca vasul cu o barca de salvare. 

Ei au fost recuperati de o alta nava aflata in apropiere. Unul dintre membrii echipajului a fost usor ranit, a indicat compania intr-un comunicat care mai mentioneaza ca petrolierul avariat nu este in pericol de scufundare si incarcatura este intacta.

Un comunicat al Flotei a V-a americane citat de agentiile internationale de presa a notat ca fortele navale americane din regiune intervin dupa receptionarea a “doua apeluri de urgenta distincte, la orele 06.12 si 07.00 locale”.

La randul sau, societatea britanica de navigatie comerciala UKMTO a indicat ca ancheteaza un incident in Golful Oman, fara a da alte detalii.

Al doilea vas care a fost victima unui “incident” similar joi este petrolierul norvegian Front Altair, construit in 2016 si aflat sub pavilionul insulelor Marshall. Potrivit agentiei de presa S&P Global Platts, care citeaza mai multe surse din transportul maritim, acesta a luat foc in Golful Oman.

Agentia norvegiana de presa NTB, care citeaza jurnalul de transporturi Tradewinds, a relatat ca Front Altair a transmis un SOS dupa ce ar fi suferit un atac.

Iranul a anuntat pe de alta parte ca a venit in ajutorul a doua petroliere straine “accidentate” joi dimineata in apele Omanului. Patruzeci si patru de marinari au fost salvati din apa de o unitate de salvare a marinei iraniene, a precizat agentia oficiala de presa Irna, citand o “sursa informata”.

Chiar acum o luna, la 12 mai, alte patru vase - doua saudite, unul al Emiratelor Arabe Unite si unul norvegian -, trei dintre ele petroliere, au fost avariate in urma unor “acte de sabotaj” atribuite Iranului de Arabia Saudita.

Dupa incidentul de joi, pretul petrolului a crescut brusc.

Ministrul iranian de externe evoca incidente “cel putin suspecte”

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a calificat joi drept “cel putin suspecte” cele doua incidente semnalate mai devreme in Golful Oman in care ar fi fost atacate vase petroliere si a facut apel la dialog regional pentru a evita tensiunile, relateaza Reuters.

“Suspect este putin pentru a descrie ceea ce se pare ca s-a intamplat azi dimineata”, a transmis Zarif pe Twitter, remarcand ca atacurile, dintre care unul a vizat o nava japoneza, au avut loc in timp ce premierul nipon Shinzo Abe se intalnea pentru “discutii amicale” cu liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.

UE cheama sa se evite ”provocarile”

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a ceut joi sa se evite orice fel de ‘provocari’ in regiune, dupa incidentul produs in largul Iranului.

‘Regiunea nu are nevoie de noi cauze de destabilizare si tensiune si, prin urmare, Inaltul Reprezentant (Federica Mogherini) isi reinnoieste apelul la maxima retinere si la evitarea provocarilor’, a spus purtatoarea sa de cuvant, Maja Kocijancic, indicand ca Bruxellesul incearca sa culeaga informatii despre acest incident.

Echipajele a doua petroliere au fost evacuate joi de pe vasele lor in flacari, dupa ce petrolierele au fost tinta unui atac, potrivit armatorului japonez al uneia din nave.

Acest incident, al doilea intr-o luna in Golful Persic, o cale maritima strategica, survine intr-un moment de tensiune crescuta intre Teheran si Washington, care a acuzat Iranul ca s-ar fi aflat in spatele primului incident din luna mai.