Urmasii ultimului imparat al Germaniei solicita restituirea a mii de obiecte si opere de arta.

Publicat:13.07.2019, 14:45

Urmasii ultimului imparat al Germaniei vor sa recupereze de la statul german mii de obiecte si opere de arta care au apartinut familiei Hohenzollern, a anuntat vineri Ministerul Culturii, confirmand astfel informatii publicate de Der Spiegel, relateaza AFP.

Negocierile privind cererile de restituire sunt purtate “de mai multi ani” intre familia Hohenzollern, guvernul federal german, orasul Berlin si landul Brandenburg, a precizat ministerul pentru AFP.

“Discutiile (...) vizeaza gasirea unei solutii durabile pentru mai multe opere si obiecte de colectie a caror valoare este evaluata in mod diferit de institutiile publice, pe de o parte, si de casa Hohenzollern pe de alta”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Potrivit Der Spiegel, casa Hohenzollern solicita restituirea a zeci de mii de tablouri, sculpturi, obiecte numismatice, carti si piese de mobilier care s-au aflat in posesia familiei pana la caderea Imperiului si proclamarea Republicii, dupa Primul Razboi Mondial.

Negocierile sunt conduse de stranepotul ultimului kaizer, Wilhelm al II-lea, printul Georg Friedrich al Prusiei.

Imparatul a abdicat in anul 1918 si a plecat in exil in Olanda, unde a murit in 1941.

Bunurile monarhiei prusace au fost confiscate, fara a fi oferite compensatii, inainte de semnarea unui acord intre stat si familia imperiala, la 29 octombrie 1926.

Istoria Germaniei a complicat insa situatia, ocupatia sovietica dupa Al Doilea Razboi Mondial a jumatate din Berlin conducand la noi expropieri.

O prima etapa a fost realizaata prin crearea unei liste, a indicat ministerul, iar dificultatile vizeaza “mai putin de 0,1%” din colectiile Fundatiei Prusace a Castelelor si Gradinilor din Berlin-Brandeburg, ale Fundatiei Culturale Prusace si ale Muzeului National German.

Totusi, discutiile ar putea continua o lunga perioada. ”In momentul de fata, pozitiile partilor in cadrul negocierilor sunt inca departe una de alta”, a subliniat ministerul.

Sursa: Agerpres