Scotland Yard a anuntat vineri seara ca a deschis o ancheta privind scurgerea in presa a unor note diplomatice extrem de critice la adresa lui Donald Trump.

Publicat:13.07.2019, 14:43

“Unitatea antiterorista a politiei metropolitane (din Londra), care are responsabilitatea nationala de a ancheta asupra unor eventuale infractiuni penale la legea privind secretele oficiale, a deschis o ancheta criminala, a anuntat seful adjunct al Scotland Yard, Neil Basu, intr-un comunicat.

“Date fiind consecintele prezentate pe larg in presa ale acestei scurgeri de informatii, sunt convins ca acesta a daunat relatiilor internationale ale Marii Britanii si clar va fi in interesul publicului de a-i traduce in justitie pe cel sau pe cei vinovati”, a adaugat Neil Basu.

Intr-o serie de telegrame publicate in presa saptamana trecuta, ambasadorul britanic in SUA, Kim Darroch, il califica pe presedintele Trump ca ‘instabil’ si ‘incompetent’, iar administratia americana drept ‘unica in disfunctionalitatea sa’.

Aceste scurgeri au provocat furia presedintelui american care a afirmat luni ca SUA nu ar mai fi avut “contact” cu Kim Darroch, un “tip foarte prost”. Donald Trump a criticat-o de asemenea pe Theresa May, premierul britanic demisionar, care si-a facut cunoscut sprijinul pentru diplomat.

In cele din urma, ambasadorul Kim Darroch si-a anuntat miercuri demisia, o plecare “foarte regretabila”, potrivit prim-ministrului.

Guvernul britanic anuntase duminica deschiderea unei anchete pentru a gasi persoanele care au permis publicarea unor rapoarte confidentiale in Mail on Sunday.

“Vom urmari vinovatii cu toate mijloacele pe care le avem la dispozitie”, a declarat miercuri lui Simon McDonald, seful serviciilor diplomatice britanice, in fata Comisiei pentru politica externa a parlamentului.

El a calificat afacerea ca fiind “cea mai mare incalcare a increderii” intalnita vreodata de serviciile sale.

Calmat, presedintele american, Donald Trump, i-a urat vineri “succes” fostului ambasador britanic si a declarat reporterilor la Washington ca Londra ar trebui sa isi rezolve problema “scurgerilor de informatii”

Sursa: Agerpres