Ministerul de Externe al Norvegiei, dar si Ambasada Canadei in Republica Moldova au anuntat ca sustin guvernul Sandu si sunt gata sa colaboreze cu noul Parlament. Totodata, Curtea Constitutionala din Lituania pune la indoiala decizia luata de magistratii nostri privind dizolvarea legislativului si cere Comisiei de la Venetia sa intervina.

Publicat:14.06.2019, 19:26

Intr-o postare publicata pe Twitter, cei de la Ministerul de Externe din Norvegia se arata ingrijorati de criza politica din tara noastra. Oficialii au anuntat ca sustin pozitia vicepresedintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, care a anuntat ca este gata sa colaboreze cu guvernul Sandu. 

Iar Ambasada Canadei in Republica Moldova a declarat ca urmareste evenimentele politice de la Chisinau. Responsabilii sustin intr-un document ca sunt gata sa coopereze cu cabinetul Maiei Sandu. 

AMBASADA CANADEI IN RM: “Canada este pregatita sa colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic al Republicii Moldova pentru a sprijini democratia si suprematia legii. Din nou, Canada indeamna toate partile sa se angajeze pasnic in dialog constructiv pentru a rezolva criza actuala. Orice rezolutie trebuie sa respecte standardele democratice internationale, statul de drept si sa reflecte vointa democratica a poporului moldovenesc.”

Iar presedintele Curtii Constitutionale din Lituania a scris intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook ca pune la indoiala decizia Curtii din Republica Moldova, privind dizolvarea Parlamentului.

CURTEA CONSTITUTIONALA DIN LITUANIA: “In primul rand, daca interpretarea Constitutiei se poate baza pe codul civil, deoarece acesta din urma este de rang inferior si poate fi el insusi subiect al revizuirii constitutionale. In al doilea rand, deciziile din 8 iunie au fost adoptate intr-un mod deosebit de rapid – in cateva ore. Prin urmare, nu este clar cum a fost asigurata corectitudinea, publicitatea si transparenta procesului judiciar, precum si egalitatea ambelor parti in procedura”.

Comisia de la Venetia urmeaza sa se expuna saptamana viitoare cu privire la ultimele decizii ale Curtii Constitutionale din Republica Moldova. 

Totodata, Norvegia sprijina declaratiile secretarului general al Consiliului Europei, care printr-un comunicat a solicitat interventia Comisiei de la Venetia.

SECRETARUL GENERAL AL CONSILIULUI EUROPEI: “Intr-un stat democratic toti trebuie sa respecte Constitutia, in caz de incertitudine este intotdeauna necesar un sfat obiectiv.

Prin urmare, am decis astazi, in calitatea mea de secretar general, sa solicit avizul urgent al Comisiei de la Venetia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, se arata in comunicat.