Directorului producatorului de gaz Novatek, Mark Gietvai, a primit cetateania rusa, printr-un decret al Kremlinului.

Publicat:22.07.2019, 22:15

Presedintele Vladimir Putin a acordat luni cetatenia rusa directorului producatorului de gaz Novatek, Mark Gietvai, o masura ce i-ar putea ajuta pe cetatenii americani sa ignore unele restrictii legate de sanctiunile impuse Moscovei, relateaza Reuters.

Sanctiunile SUA impuse Rusiei in 2014 interzic cetatenilor americani si companiilor sa ajute la organizarea unor finantari pe termen lung a unor mari firme rusesti, inclusiv Novatek.

Sanctiunile au fost impuse dupa anexarea de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea si sprijinul pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.

Cand SUA si UE au impus sanctiuni Rusiei, directorii cu pasapoarte straine de la companiile afectate inclusiv Novatek - cel mai mare producator privat de gaz natural al tarii - si banca de stat VTB au predat responsabilitatea organizarii emisiunii de noi actiuni catre colegii fara pasapoarte UE sau americane.

Gietvai, director financiar al Novatek din 2003, a recunoscut in 2014 ca nu mai poate sa-si ajute compania sa obtina noi finantari pe termen lung.

Gietvai, nascut in SUA, a obtinut cetatenia rusa printr-un decret prezidential publicat luni pe website-ul Kremlinului. Putin a acordat anterior cetatenia si altor occidentali care lucreaza in pozitii de top in companiile rusesti.

Gietvai a refuzat sa comenteze asupra decretului.

Sursa: