Noua lege anti-avort, deosebit de restrictiva, adoptata in statul american Alabama, a starnit un val de nemultumiri in Statele Unite. De la oameni de rand pana la membri ai Congresului si vedete ale muzicii si filmului, nenumarate voci isi exprima indignarea si chiar oroarea.

Publicat:17.05.2019, 22:53

Proiectul de lege, adoptat miercuri in Alabama, interzice avortul chiar si in cazurile de viol sau incest. Exceptie fac doar cazurile in care sanatatea mamei este pusa in pericol, daca sarcina este extrauterina sau daca fatul sufera de o anomalie ce poate fi letala. Medicii care nu se supun vor putea fi condamnati chiar si la 99 de ani de inchisoare. Cele mai puternice reactii au venit din partidului democrat, mai ales de la femei. 

Nancy PELOSI, PRESEDINTELE CAMEREI REPREZENTANTILOR DIN SUA: "Ceea ce am vazut in Alabama este un asalt sfasietor si neconstitutional asupra drepturilor de baza din domeniul reproducerii." 

Chiar si republicanii, care, in principiu, se opun avortului, considera ca legea merge mult prea departe.

Kevin MCCARTHY, LIDERUL REPUBLICAN DIN CAMERA REPREZENTANTILOR DIN SUA: "Am aparat pozitia pro-viata (n.r. - impotriva avortului) in intreaga mea cariera politica. Dar, intreaga mea cariera politica am crezut ca violul, incestul si apararea vietii mamei sunt exceptii."

Intre timp, vedetele reactioneaza pe retelele sociale.

"Pedeapsa mai mare pentru doctorii care fac avorturi decat pentru violatori? Este o rusine si ma rog pentru toate femeile si fetele care sufera din cauza acestui sistem", a scris Lady Gaga pe Twitter. Barbatii sunt si ei indignati: "Este absolut de necrezut. Iata de ce trebuie sa mergeti la vot", a scris actorul american Chris Evans. 

Activistii pentru drepturile omului au organizat proteste impotriva noii legi. Ei spun ca o vor ataca in justitie. Cazul ar putea sa ajunga la Curtea Suprema.

In 1973, aceasta a decis ca avortul este un drept constitutional. Alabama nu este, insa, singurul stat care a lansat o ofensiva impotriva dreptului la intreruperile de sarcina. Legislativul din Missouri a votat ieri pentru interzicerea avorturilor dupa primele opt saptamani. Iar in Georgia, termenul este de numai sase saptamani, cand multe femei nici nu-si dau, inca, seama ca sunt insarcinate.