Armata SUA a anuntat ca una dintre navele sale maritime de razboi a ajuns duminica pana intr-o zona care este revendicata de China in Marea Chinei de Sud, fapt care ar putea provoca nemultumirea puterii de la Beijing.

Publicat:20.05.2019, 13:14

Potrivit Reuters, zona vizata de distrugatorul american se numeste Scarborough Shoal - teritoriu care reprezinta un punct sensibil in relatia SUA-China, afectata deja de un razboi economic intre cele doua puteri.

”Preble a navigat 12 mile maritime in zona Scarborough Reef, pentru a contesta revendicarile maritime excesive si pentru a mentine accesul la caile maritime asa cum sunt ele guvernate de legile internationale”, a declarat comandantul Clay Doss, purtator de cuvant al celei de-a Saptea Flote.

Aceasta este a 2-a operatiune militara a SUA in Marea Chinei de Sud in ultima luna.

Miercuri, seful marinei americane a afirmat ca libertatea navigarii in apele disputate al Chinei de Sud au atras atentia mai mult decat este cazul.

Beijingul revendica aproape in intregime Marea Chinei de Sud, in pofida unui arbitraj international din 2016 care nu i-a dat dreptate. Diferite parti din zona respectiva sunt revendicate si de Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei si Taiwan.

Taiwanul este un punct sensibil in relatiile dintre Statele Unite si China, aflate de asemenea intr-un conflict comercial.

Marina militara americana patruleaza in Marea Chinei de Sud, in sprijinul libertatii de navigatie, in timp ce forta militara chineza in regiune se manifesta tot mai puternic.

Sursa: