Peste 400 de rusi, printre care care si politicianul din opozitie, Alexei Navalinyi au fost arestati ieri, de ziua nationala a Rusiei. S-a intamplat in timpul unui mars organizat in sustinerea jurnalistului de investigatii Ivan Golunov, acuzat de trafic de droguri. Oamenii au iesit in strada si au cerut ca ofiterii, care i-au fabricat dosarul, sa fie pedepsiti.

Publicat:13.06.2019, 20:13

“-Opriti teroarea asupra politistilor!”

Din imaginile filmate de presa rusa, se vede cum mai multi oameni sunt luati pe sus de politisti. Manifestantii au protestat in centrul Moscovei, pentru a-l sustine pe jurnalistul Ivan Golunov, cunoscut pentru investigarea cazurilor de coruptie la primaria Moscovei si care recent a fost acuzat de trafic de droguri. 

“Fiule, astazi mama ta se va uita la televizor cum bruschezi femeile, fetele si copiii care au iesit pentru viitorul tau. Si mama ta se va “bucura” pentru tine.”

La un moment dat, mai multi angajati ai politiei au intrat in multime si, fara sa intrebe ceva, au retinut zeci de persoane la intamplare, inclusiv pe liderul opozitiei, Alexei Navalinyi.

“-Rusine, rusine!”

Manifestantii spun ca nu este prima oara cand, in Rusia, un dosar este fabricat.

“Ivan Golunov este doar un simbol. In penitenciarele noastre este foarte multa lume care sta inchisa din cauza dosarelor fabricate. Noi vrem ca ei sa stie ca nu i-am uitat si ca ii sustinem.”

Ivan Golunov a fost acuzat de trafic de droguri si plasat in arest la domiciliu. Acum doua zile insa, acesta a fost disculpat si pus in libertate. Jurnalistul rus, afirma ca stupifiantele gasite la el de catre politisti nu ii apartin si ca cineva i le-ar fi pus fara ca el sa stie. Totodata, avocatul sau sutine ca, dupa analizele efectuate, acesta nu a relevat nicio urma de drog in sange si niciunul dintre pachetele confiscate nu aveau amprentele sale. Cazul a provocat un val de solidaritate in societatea rusa, mesajele de solidaritate, venind de la ziare independente pana media de stat si chiar de la unii inalti responsabili in stat.