Presedintele Vladimir Putin a declarat ca relatiile dintre Moscova si Washington se inrautatesc in continuare, notand intr-un interviu difuzat joi ca actuala administratie americana a impus zeci de sanctiuni Rusiei, relateaza Reuters.

Publicat:14.06.2019, 11:34

Putin a facut aceasta declaratie inainte de summit-ul G20 din Japonia, care va avea loc la sfarsitul acestei luni si in cadrul caruia ar urma sa se intalneasca cu presedintele Donald Trump.

Relatiile dintre SUA si Rusia raman tensionate de orice problema, din Siria pana in Ucraina, precum si de acuzatiile de interferenta ruseasca in politica americana si pe care Moscova le neaga. "Relatiile noastre merg in jos, din rau in mai rau", a declarat Putin pentru postul de televiziune Mir. "Actuala administratie a aprobat, in opinia mea, zeci de decizii privind sanctiuni impotriva Rusiei in ultimii ani'', a explicat Putin.

Liderul rus a comparat prin contrastat relatia tulbure a Moscovei cu Washingtonul cu ceea ce el a descris drept legatura infloritoare cu China, o prietenie strategica profunda care i-a alarmat pe unii politicieni din SUA.

Trump a declarat miercuri jurnalistilor ca se va intalni cu Putin la summitul G20 din Japonia, dar Kremlinul a anuntat cu o zi inainte ca nu exista inca discutii privind detaliile acestei intalniri. El a mai spus ca spera ca Statele Unite vor avea "o relatie minunata cu Rusia", dar a anuntat desfasurarea a 1.000 de militari americani in Polonia, un pas considerat de Varsovia ca un demers pentru a descuraja o potentiala agresiune din partea Rusiei.

Intr-o alta miscare care va deranja sigur Moscova, Trump a spus ca ia in considerare sanctiuni asupra proiectului de gazoduct Nord Stream 2 si a avertizat Germania asupra riscului de a deveni dependenta de Rusia pentru energie.

Putin, care a vorbit in favoarea Chinei aflata in conflict comercial cu Statele Unite, a spus in acelasi interviu ca spera ca va avea legaturi mai stranse cu Washingtonul in pofida traiectoriei actuale a relatiei lor. "... Speram cu adevarat ca bunul simt va domina in cele din urma", a subliniat Putin.

''Impreuna cu toti partenerii nostri, inclusiv partenerii nostri americani ... putem lua anumite decizii in cadrul urmatorului summit G20 care va fi constructiv si va crea conditii stabile necesare pentru cooperarea economica", a adaugat liderul de la Kremlin.