Guvernul ucrainean a cerut comunitatii internationale sa recunoasca drept genocid deportarea stalinista a 200.000 de tatari din Crimeea in urma cu 75 de ani, informeaza sambata EFE.

Publicat:19.05.2019, 19:24

“Cerem partenerilor nostri internationali sa onoreze victimele inocente ale deportarii, sa condamne aceasta crima a regimului comunist totalitar si sa recunoasca deportarea tatarilor din Crimeea din 1944 ca fiind un genocid”, potrivit ministerului afacerilor externe de la Kiev.

Parlamentul Ucrainei, Rada Suprema, a recunoscut drept genocid deportarea tatarilor din Crimeea, iar pe 23 aprilie Mejils, adunarea populara a tatarilor din Crimeea, a facut apel intr-o scrisoare adresata statelor membre ale ONU sa procedeze in mod similar.

Conform datelor detinute de Kiev, 191.400 de persoane au fost deportate din Crimeea in primele doua zile ale operatiunii staliniste de deportare, in timp ce alte 5.989, acuzate ca au cooperat cu Germania nazista si cu alte “elemente anti-sovietice” au fost arestati si trimisi in Gulag sau in lagare de munca sovietice.

Tatarii din Crimeea, care au legaturi cu tatarii rusi, au fost principalii locuitori ai peninsulei din Marea Neagra, anexata de Rusia in 2014, pana cand imperiul rus au cucerit-o in secolul al XVIII-lea.

In timpul perioadei staliniste, tatarii, asemenea cecenilor si ingusilor, au fost deportati in masa in republici din Asia Centrala, reusind sa se intoarca in Crimeea in timpul Perestroikai si, intr-un numar mai mare, dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991.

Sursa: