Huiduieli au putut fi auzite duminica in timp ce presedintele Macron se deplasa in masina pe bulevardul Champs-Elysees, inaintea paradei militare din Paris, de Ziua Nationala a Frantei, informeaza dpa.

Publicat:14.07.2019, 12:33

Postul public de televiziune France 2 a informat ca intre 20 si 50 de protestatari aflati in multimea de privitori au inceput sa huiduie la trecerea coloanei prezidentiale.

Unii dintre cei prezenti au eliberat baloane galbene, simboluri ale miscarii de protest “vestele galbene”, a mai transmis France 2.

Cancelarul german Angela Merkel si lideri europeni din Belgia, Estonia, Finlanda, Olanda si Portugalia vor fi oaspeti de onoare duminica, la Paris, de Ziua Nationala a Frantei, unde urmeaza sa ia parte la traditionala parada militara de pe Champs-Elysee pentru a intari ideea cooperarii europene in domeniul apararii.

 Militari din 10 tari care fac parte din Initiativa Europeana de Interventie, inclusiv din Franta si Germania, vor participa la defilare.

Circa 500 de militari din Brigada comuna franco-germana vor defila la parada, alaturi de un contingent spaniol revenit dintr-o misiune UE de pregatire in Mali.

Sefi de stat si de guvern din Belgia, Estonia, Finlanda, Olanda si Portugalia se vor afla in loja alaturi de Macron si de Merkel pentru a urmari defilarea.

IMAGINI LIVE DE LA CEREMONIILE DE Ziua Nationala a Frantei:

Totodata, doi tineri germani si un refugiat sudanez vor oferi “o savoare internationala” la parada din Paris, noteaza dpa. Cei trei fac parte dintr-un grup de 17 tineri din Service Civique din Franta - un program civil pentru serviciu public - care urmeaza sa desfasoare un urias tricolor francez in timpul ceremoniilor de incheiere a defilarii.

“Este o mare onoare pentru mine”, a declarat Lennart Wandsleb, 19 ani, din Dresda, estul Germaniei. Tanarul se afla in Franta din septembrie anul trecut si participa la activitati pentru tineret si mobilitate europeana in suburbia pariziana Les Pavillons sous Bois.

Neele Duna, 18 ani, din Bonn, vestul Germaniei, se numara printre tinerii voluntari desemnati sa participe la parada. Este interesata de probleme legate de mediu. Parada militara uriasa dedicata Caderii Bastiliei “este foarte diferita de mentalitatea germana”, unde defilarile militare nu sunt agreate, spune Neele.

Pentru Mohamed Omer Osman, 22 de ani, sudanez sosit in Franta in urma cu trei ani unde a primit azil politic in decembrie 2018, participarea la defilarea din Paris este o ocazie incredibila. Faptul ca a facut parte din programul Service Civique l-a ajutat sa se integreze in societatea franceza, dar si sa-si dezvolte competente si sa se gandeasca la viitoarea sa cariera, spune el.