Presedintele Comisiei de ancheta privind frauda bancara, Alexandru Slusari, a facut declaratii dupa ce a fost audiat Vlad Filat.

Publicat:30.08.2019, 11:36

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT ACUM: „Eu nu cred ca la etapa actuala putem sa avem informatia care poate sa schimbe mersul anchetei, deoarece la noi exista opinia comuna vizavi de mai multe evenimente care s-au intamplat. Ramane intrebarea importanta, totusi cine a procurat actiunile in 2013 de la Platon? A facut acest lucru Sor sau in spate a stat Plahotniuc? De unde a luat Sor banii? Dar, cu parere de rau, pe acest subiect domnul Filat nu a adus nimic suplimentar.

Am discutat mai multe intrebari, a fost o discutie utila.

In primul rand, dansul regreta foarte mult ca in 2011-2012 nu a actionat pana la capat in situatia care s-a intamplat cu atacuri rider, cand in mod fraudulos au foat preluate actiunile de la BEM si atunci era criza, atunci a intrat gruparea Plahotniuc-Platon in posesia acestor actiuni, cu ideea de a prelua cat mai rapid controlul asupra BEM-ului.

Dansul a luptat o anumita perioada cu aceste actiuni si pe urma cumva a cedat si regreta acest lucru.

Nu stiu cat e de sincer, noi nu suntem specialisti in psihologie, ca sa stim cat de sincere sunt aceste regrete, dar am luat act de ele.

In primul rand, lupta aceasta este confirmata prin stenogramele Consiliului National de Stabilitate Financiara.

Informatia importanta, dupa noi, tine de sitiatia din 2013, cu raportul Comisiei Reidman. Domnul Filat insista ca cele trei variante printre care era si acea emisie suplimentara in urma careia statul si-a pierdut controlul asupra BEM-ului, nu a fost discutat in cadrul comisiei. Cel putin dansul, nu cunoaste, nu a fost intrebat si nici membrii de la PLDM nu au participat si au spus ca despre acest lucru nu s-a discutat in cadrul comisiei.

Apare o intrebare fireasca, cum aceste trei variante, mai ales varianta cu emisiunea suplimentara, au nimerit in redactia finala a raportului?

Dinsul a afirmat ca nu a pledat pentru o emisiune suplimenatra. In opinia lui, raspunderea pentru toate inactiunile juridice din 2013-2014 o poarta persoanele responsabile sub aspectul politico-juridic, Guvernul, BNM.”

„- Dar ce nume a dat?”

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT ACUM: Leanca, Valeriu Lazar in 2013, care era ministrul economiei, Dorin Dragutan, Andrian Candu. Dansul a mai facut o afirmatie, in care eu personal nu cred. Afirmatia ca dansul nu a stiut ca beneficiarul emisiunii suplimentare devine Ilan Sor. Orice pot sa spun despre dansul, dar dumnealui nu era prost si in aceasta perioada din iunie pana in septembrie 2013, era absolut clar cine e beneficiarul si cui apartin aceste firme, cel putin nominal.”