Alegerile anticipate ar declansa haos in tara, spun democratii, care de mai bine de doua luni nu au purtat negocieri publice cu alte partide. Se declara, insa, optimisti si cred ca o coalitie majoritara va aparea, fara sa precizeze cine va face parte din ea. Blocul ACUM sustine ca ramane pe aceeasi pozitie si nu se aliaza cu PD, iar socialistii nu ne-au raspuns ca sa comenteze.

Publicat:17.05.2019, 14:29

Chiar daca in ultimul timp briefingurile saptamanale traditionale organizate de PD au disparut, democratii sustin ca nu au stat fara treaba, ci ca au lucrat in... teritoriu. 

Vitalie GAMURARI, PURTATOR DE CUVANT PD: „Am avut saptamana trecuta reuniune, s-a discutat. Daca nu sunt briefinguri asta nu inseamna ca partidul nu lucreaza.”

Desi negocierile dintre PSRM si blocul ACUM bat pasul pe loc, iar PD se afla in afara discutiilor privind crearea unei majoritati parlamentare, democratii se arata totusi optimisti ca o coalitie va aparea la orizont.  

Vitalie GAMURARI, PURTATOR DE CUVANT PD: „Acum doua zile presedintele RM, domnul Dodon a spus ca 90% spun ca vor avea loc alegeri anticipate si doar 10% vor crearea acestei majoritati sau posibilitatea de a asigura o functionalitate. 10% totusi este un procentaj.”

Totodata, democratii spun ca sustin decizia Curtii Constituionale privind imposibilitatea presedintelui de a propune un premier. 

Vitalie GAMURARI, PURTATOR DE CUVANT PD: „Da exista o siguranta ca atunci cand se propune o candidatura la prim-ministru sa existe din start o acceptare din partea majoritatii parlamentare. PD are un candidat la premier? Nu vreau sa intru in detalii respective.”

Mingea e pe terenul socialistilor, spun deputatii blocului ACUM, care afirma ca pozitia lor ramane neschimbata.

Socialistii nu ne-au raspuns la telefon. Acum doua zile, Curtea Constituionala, a decis ca presedintele Igor Dodon, care se declara lider neformal al PSRM, nu poate inainta un candidat la functia de prim-ministru in lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Parlamentul format in urma alegerilor din 24 februarie s-a intrunit o singura data – in sedinta de constituire, acum o luna. Partidele inca nu au reusit sa negocieze crearea unei majoritati parlamentare care sa propuna candidatura unui prim-ministru si sa formeze un nou Guvern, iar daca nu o vor face pana la sfarsitul lunii iunie, am putea avea alegeri anticipate.