Fostul deputat Chiril Lucinschi declara ca i s-a propus, de cateva ori, sa paraseasca Partidul Liberal Democrat. In anul 2015, „anumite persoane” i-au solicitat sa iasa din randurile fractiunii parlamentare a PLDM si din partid, sa devina deputat neafiliat, sa nu adere la alta formatiune. Declaratiile au fost facute in emisiunea „Cutia neagra” de la TV8, transmite IPN.

Publicat:13.07.2019, 11:39

„Si pentru asta o sa primesc o suma impunatoare de bani – 2,5 milioane de dolari sau euro. Insasi suma m-a socat si nu tin minte ce valuta era. Mi s-a spus ca aceasta suma o sa fie adusa in cash”, a spus fostul deputat.

Potrivit lui, au existat doua tentative de a-i determina pe deputatii PLDM sa paraseasca formatiunea: o data inainte de a fi inaintat Vladimir Plahotniuc in functia de prim-ministru si alta data dupa. „Aceste incercari au fost clare. Trebuie sa va spun ca a fost o perioada de criza, cand noi practic n-am avut conducerea partidului, Vlad Filat era incarcerat”, a declarat Chiril Lucinschi.

Politicianul spune ca ulterior pe numele sau a fost pornit un dosar penal. „Prieteni, cunoscuti, ma sunau, veneau si imi spuneau ca exista un dosar penal. Eu intrebam cu ce este legat dosarul penal, daca eu nu am fost legat cu nicio schema, n-am fost legat cu nicio achizitie publica sau ceva de genul acesta. Domeniul meu a fost cultura”, a spus fostul deputat.

In dosar, ex-deputatul este invinuit de spalare de bani, de incalcarea regimului de declarare a averii. Chiril Lucinschi a fost invinuit ca a tainuit calitatea sa de proprietar al unei companii despre care se presupunea ca ar fi fost implicata in frauda bancara.

Fostul deputat pledeaza nevinovat, mentionand ca dosarul sau este „o razbunare a fostei guvernari”. La inceput de aprilie, acesta a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare cu executare. Avocatii au facut recurs la Curtea de Apel.