Purtatorul de cuvant al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, sustine ca pozitia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste imposibilitatea presedintelui de a inainta un candidat la functia de premier este destul de logica. Potrivit lui, Curtea are la baza conceptul eficacitatii functionarii statului si functionarii Parlamentului. Declaratiile au fost facute la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Publicat:17.05.2019, 09:17

„Atat timp cat nu exista organele de conducere a Parlamentului, nu putem vorbi despre o inaintare a unei candidaturi de prim-ministru care nu va avea sustinere ulterior in legislativ”, a mentionat Vitalie Gamurari.

Referindu-se la discutiile din societate despre faptul ca CC ar fi politizata si ca actioneaza in interesul guvernarii, Vitalie Gamurari spune ca s-a schimbat foarte mult situatia in tara. „Dreptul este o materie conservatoare, insa pentru aceasta si exista Curtea Constitutionala care sa dea interpretare la moment sau sa explice ce au vrut sa spuna autorii Constitutiei din punctul de vedere al zilei de astazi. Și iata Curtea s-a exprimat foarte clar din punct de vedere juridic care sunt etapele si ce trebuie sa se faca mai departe”, a afirmat purtatorul de cuvant al PDM. Potrivit lui, mingea este acum in terenul politicienilor care trebuie sa aiba in vedere situatia creata.

Jurnalistul Valeriu Renita este de parere ca o coalitie dintre blocul ACUM si Partidul Socialistilor este putin probabila, dar nu trebuie exclusa. In opinia lui, actualmente nu se poate spune ca se poarta negocieri intre cele doua formatiuni. Totodata, daca s-ar forma o coalitie intre ACUM si PSRM, atunci lucrurile vor degrada mult sub aspect international.

Jurnalistul considera ca Republica Moldova se afla intr-o situatie de pre-criza, iar in caz de alegeri anticipate raportul de forte nu se va schimba dramatic si vor exista aceleasi probleme care nu pot fi rezolvate nici acum.

Miercuri, 15 mai, Curtea Constitutionala a decis ca presedintele Republicii Moldova nu poate inainta un candidat la functia de prim-ministru in lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea intrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care il convoaca presupune imposibilitatea presedintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru functia de prim-ministru.