Ex-primarul Dorin Chirtoaca spune ca la fel cum a cazut regimul comunist in 1989, asa cade si regimul Plahotniuc, astazi. Despre asta, el a scris acum doua ore pe pagina sa de Facebook.

Publicat:14.06.2019, 14:43

Dorin CHIRTOACA, EX-PRIMAR DE CHISINAU: "Cum a cazut regimul comunist in 1989, asa cade si regimul Plahotniuc, astazi. Atunci, noi, unionistii, am participat la debarcarea regimului, chiar am initiat-o. Astazi, cum participam?

Imaginea de mai jos este din 27 august 1989, de la prima Mare Adunare Nationala. Au participat aproape 1 milion de oameni atunci. Erau oare toti unionisti? Daca ar fi fost, atunci Frontul Popular ar fi avut peste 50% in Parlamentul din 1990 si faceam Unirea. A obtinut insa numai 30%, acesta fiind cel mai mare scor. De atunci rezultatele fiind la 10 %, si o singura data 15 % (PL in anii 2009-2010).

Am avut atunci, avem si astazi, o societate eterogena si dezbinata: unii pro-rusi, altii neutri, altii pro-europeni, dar statalisti etc. Din aceasta societate facem parte si noi, pro-europenii unionisti. Noi ne dorim Unirea si vrem sa-i convingem pe majoritatea celorlalti ca aceasta este calea.

Astazi, unii spun: "nu ne implicam, nu este batalia noastra." Regimul Plahotniuc, credeti-ma, are zile numarate. Ce poate face dictatorul de carton in fata UE, SUA, de care s-a lipit si Rusia?! Nimic. El doar incearca sa-si aranjeze conditii mai bune, vrea niste garantii, protectie, un colac de salvare. O sa va convingeti dupa caderea regimului, ca toata povestea cu "Kozak" si "federalizarea" sunt manipulari crase, mai ales ca pentru asta trebuie modificata Constitutia, iar ACUM si PSRM, nici impreuna nu au numarul de 68 de voturi necesare, au numai 61 de voturi. Peste o saptamana, doua cel mult, o sa apara insa urmatoarea problema: regimul a cazut, dar unii dintre noi, dintre unionisti au stat deoparte, nu au vrut sa contribuie la inlaturarea dictaturii.

Si atunci, cand o sa le spuneti celorlalti cetateni ai RM: "Unire", ei vor raspunde: "lasati-ne in pace, trebuia sa nu stati deoparte si sa participati la inlaturarea dictaturii". Ce replica o sa aveti? Pentru mine, aceasta batalie este in egala masura anti-Plahotniuc, anti-Dodon-PSRM si anti-Rusia, doar ca scapam de ei pe rand. Am spus-o deschis, si o sa o spun si duminica la protest. Acesta si este avantajul nostru: spunand deschis aceasta, ne deschidem calea pentru promovarea Unirii mai departe in randul celorlalti cetateni!"