Dumitru Alaiba i se adreseaza lui Vlad Plahotniuc intr-o postare pe Facebook. Deputatul ACUM in intreaba pe fostul lider PD de ce a fugit din tara.

Publicat:13.07.2019, 16:44

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT ACUM: "M-am abtinut si ma voi abtine din a comenta copii scurse ale raportului Kroll-2 pana nu vom vedea o confirmare fie de la compania Kroll, fie de la institutiile care detin aceasta informatie legal. Asa este corect. Deaceea nu ma voi lansa in nici un fel de comentarii la acest subiect. Daca, insa, copia asta se dovedeste a fi veridica, ea a fost obtinuta ilegal.

Astea fiind spuse, nu am avut nici un dubiu ca Plahotniuc a fost si este beneficiarul numarul 1 al furtului unui miliard de dolari din rezervele Bancii Nationale a Moldovei.

- Institutiile controlate de PDM (BNM, CNA, Procuratura) trebuiau sa actioneze pentru a ne proteja sistemul financiar, pentru a preveni furturile, dar nu au facut-o. Au actionat cu rea credinta - sunt absolut convins.

- Demnitari si functionari din acele institutii nu au fost pedepsiti pentru ca au admis acest furt de proportii, ba dimpotriva, au fost fie lasati sa plece, fie chiar promovati. S-a furat 14% din PIB. Asta e cam aportul la PIB a intregului sector agricol intr-un an. 600 mii de oameni muncesc pe camp un an si asta aduc la economia noastra.

- Aceasta crima financiara a fost utilizata de Plahtoniuc pentru a-si consolida puterea. Pentru a-si cumpara influenta, pentru a-si finanta imperiul mediatic. Asta costa bani si bani multi.

- Dupa ce a capturat pe deplin statul, nu am vazut o investigatie credibila. Dimpotriva, au dezinformat la subiect, au manipulat, au obstructionat ancheta, au tinut procesul in mare secret. Inclusiv raportul Kroll-1 si 2. Nimic si nimeni nu i-a incurcat din 2016 sa arate societatii o investigatie veritabila, sa pedepseasca, sa aduca banii inapoi. Sa nu fi fost el beneficiarul, asta ar fi fost inclusiv interesul lui politic.

- Dupa 2016, sa mentii un asa holding costa zeci de milioane pe an, iar banii el nici nu-i numara, am impresia. In toata viata sa, Plahotniuc nu a inventat nimic, nu a construit nimic, nu a produs nimic. Scheme si fluxuri. Asta sunt miliardele sale.

- Nu in ultimul rand, studiind chiar si superficial averile sale, ceva pur si simplu nu se leaga. Declara dividende de 3 milioane (inseamna ca a investit 100 - din ce bani). Ascunde vile dupa firmele sale, sa nu trebuiasca sa le declare, dar care oricum costa bani. Iar de platit salarii - chiar era generos. Sa mentii o armata de bodyguarzi, o armata de experti, bloggeri, trolli, jurnalisti - tot pentru a-ti asigura confortul psihologic - asta costa. Numarand cu cati bodyguarzi si ce alai de presa iesea ”la popor”, iti dai seama ca o singura iesire il costa, probabil, zeci de mii de euro, in salarii. De lobbyistii platiti sa-i scrie un articol pe luna in engleza nici nu spun. Dar de unde, totusi, bani?

- Si ultima. Dupa ce pierde puterea, Plahotniuc fuge din tara. Fuge imediat (de fapt, fuge chiar inainte sa piarda puterea definitiv). Isi ascunde frenetic averile, vinde imobile la fini si cumetri. Daca nu ai furat, de ce fugi, de ce vinzi? De ce te temi? Ce ai de ascuns?

Domnul Plahotniuc, nu vi-i dor de casa? Probabil sunteti intr-o depresie adanca. Si de frica dormiti si mai putin. Si va temeti sa deschideti vreun site de stiri sau facebookul. Va temeti de ce ce veti citi acolo. Cat de repede ati pierdut ceea ce ati construit 20 de ani la rand prin metode exclusiv banditesti. Ati crezut ca o sa ajungeti asa zile? Eu - da. Calvarul matale abia incepe. Noi o sa gasim rabdare suficienta, pentru ca justitia are sabie lunga. Prietenul Dragnea face puscarie pentru crime mult mai nevinovate, comise zece ani in urma. Zic si eu, asa..."