Fiecare a patra persoana ajunsa la inchisoare este o victima a fostei guvernari sustine seful comisiei parlamentare pentru securitate. Dupa o luna de activitate in legislativ, astazi, Chiril Motpan a iesit in fata presei si a spus ca, potrivit unor surse numarul interceptarilor telefonice ar fi de patru ori mai mare decat in statele europene.

Publicat:18.07.2019, 16:41

Chiril MOTPAN, SEFUL COMISIEI PARLAMENTARE DE SECURITATE, APARARE SI ORDINEL:“Cam 25-30 % din cei care se afla in penitenciare sunt nevinovati. Ei au fost bagati acolo ca sa li se ia afacerile.”

Motpan face referire la fosta guvernare care, potrivit lui, ar fi folosit Administratia Nationala a Penitenciarelor ca sa isi dea la o parte rivalii politici. Democratii nu ne-au raspuns la telefon pentru o reactie. Deocamdata nu am obtinut un comentariu nici de la conducerea penitenciarelor. La capitolul puscarie, seful comisiei parlamentare a vorbit si despre conditiile proaste din celule. Acesta spune ca 80 la suta din incaperile inchisorilor sunt intr-o stare proasta si trebuie reparate.

Chiril MOTPAN, SEFUL COMISIEI PARLAMENTARE DE SECURITATE, APARARE SI ORDINE: “Am aflat ca acolo sunt spatii ascunse unde erau dusi detinutii cu avocatii lor si erau monitorizati si asta ne indeamna sa facem un apel catre ministra Stamate sa faca ordine.“

Subiectul interceptarilor telefonice a fost dezbatut in activitatea comisiei. Deputatul spune ca trebuie schimbat mecanismul de autorizare a interceptarilor.

Chiril MOTPAN, SEFUL COMISIEI PARLAMENTARE DE SECURITATE, APARARE SI ORDINE: “In tarile europene intr-un an de zile 3-4 mii de autorizari, la noi 12 mii, potrivit unor surse.”

Cum ieri, Gheorghe Petic a fugit din sala de judecata, astazi, colegul sau de partid a incercat sa ii gaseasca o justificare.

Chiril MOTPAN, SEFUL COMISIEI PARLAMENTARE DE SECURITATE, APARARE SI ORDINE: “A fost o actiune impusiva, ca o reactia la o actiune injusta a completului de judecata. El se afla in detentie de 9 luni de zile, in conditiile in care el se considera nevinovat.”

Aceste teme au fost discutate de comisia de securitate intr-o luna de activitate, iar astazi presedintele a iesit la raport. Motpan sustine ca in curand va veni si cu informatii despre extradarea profesorilor turci din Moldova.