Maia Sandu a avut ieri o intrevedere cu reprezentatii mediatorilor si observatorilor din cadrul formatului de negocieri „3+2”. Discutiile s-au axat pe evaluarea etapei actuale a procesului de reglementare transnistreana.

Publicat:13.07.2019, 11:52

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: „Sunt mai multe intrebari la care trebuie sa oferim raspuns cetatenilor si una dintre cele mai importante este scopul negocierilor pentru reglementarea transnistreana. Pe de o parte, scopul formatului „5+2” este reglementarea politica a conflictului pe baza suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova; pe de alta parte, Tiraspolul pledeaza in continuare pentru independenta. Care este totusi statia terminus a negocierilor in acest format, stabilit pentru a asigura reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova, cand exista aceste doua obiective care se exclud reciproc? In sustinerea carui obiectiv vin intelegerile atinse pana acum in cadrul acestui format, inclusiv politica pasilor mici? In toti acesti ani, Chisinaul a fost deschis fata de Tiraspol: ultimul a fost acceptat ca parte in procesul de negocieri, locuitorilor din stanga Nistrului le-a fost asigurata libera circulatie, inclusiv la traversarea frontierei de stat, oamenii au beneficiat de mai multe proiecte, iar regiunea transnistreana a beneficiat de aceleasi zone de comert liber ca malul drept. Cu toate acestea, nu suntem mai aproape de solutia politica. Mai mult decat atat, in continuare, unele categorii de cetateni ai Republicii Moldova, inclusiv oficiali si functionari publici, nu au dreptul de a calatori liber pe malul stang”.

Maia Sandu a solicitat asistenta din partea reprezentatilor „3+2” in determinarea partii transnistrene sa elimine, in timpul cel mai apropiat, interdictia de a calatori pe malul stang pentru toti cetatenii Republicii Moldova.

Prim-ministrul a subliniat ca formatul de negocieri „5+2” pentru reglementarea transnistreana trebuie sa devina o platforma care sa ajute la combaterea coruptiei si contrabandei:

„Am discutat acest lucru si la Kiev si ma bucur ca avem aceeasi pozitie in raport cu aceasta problema. Lupta cu coruptia si contrabanda prin regiunea transnistreana trebuie sa fie o prioritate. Ne vom asigura ca atat institutiile statului, cat si oficialii guvernamentali nu vor mai fi implicati in scheme de coruptie si contrabanda cu Tiraspolul, asa cum s-a intamplat in trecut. Atat timp cat regiunea transnistreana va fi o sursa majora de imbogatire pe cale ilegala pentru anumite persoane, nu va exista progres real in identificarea unei solutii politice”. In acest context, Maia Sandu a mentionat necesitatea prelungirii Misiunii UE de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina (EUBAM). 

La randul sau, Seful Misiunii OSCE in Moldova, Claus Neukirch, a reiterat ca asigurarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreana, este factorul cheie in activitatea Misiunii, dar si scopul principal al negocierilor in formatul „5+2”: „Cu pasi mici, dar avansam pe aceasta dimensiune. Ne dorim ca Chisinaul si Tiraspolul sa mentina un dialog continuu”.