Ministerul de Externe al Norvegiei sustine afirmatiile facute de Federica Mogherini si secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, privind situatia politica din Republica Moldova.

Publicat:14.06.2019, 13:24

Norvegia se arata ingrijorata si urmareste indeaproape evolutiile recente din Republica Moldova. Despre asta s-a anuntat printr-un mesaj pe pagina de twitter a Ministerului de Externe a Norvegiei.


Oficialii au anuntat ca se alatura declaratiilor facute anterior de Federica Mogherini, care a anuntat ca Uniunea Europeana este pregatita sa colaboreze cu guvernul legitimat democratic, pe baza unui angajament reciproc fata de reforme si a principiilor fundamentale consacrate in acordul de asociere al RM cu UE.

„Respectarea statului de drept si a democratiei ar trebui sa ramana pilonii relatiilor noastre. Aceasta este, in primul rand, ceea ce asteapta si merita cetatenii Republicii Moldova” se mai arata in declaratie.

Totodata Norvegia sustine si declaratiile secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

„Sunt extrem de ingrijorat de ultimele evolutii din Republica Moldova. Fac apel la Parlamentul ales in mod democratic, la guvernul legitim si la toate fortele politice sa actioneze cu retinere si responsabilitate. Deciziile recente ale Curtii Constitutionale sunt greu de inteles si par arbitrare in lumina textului Constitutiei si a standardelor internationale de drept. Intr-un stat democratic toti trebuie sa respecte Constitutia, in caz de incertitudine este intotdeauna necesar un sfat obiectiv bun. Prin urmare, am decis astazi, in calitatea mea de secretar general, sa solicit avizul urgent al Comisiei de la Venetia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, se arata in comunicatul emis de Secretarul general al Consiliului Europei.