„PD elibereaza institutiile statului!” Cu astfel de inscriptii pe pancarte si cu steagurile in maini mai multi moldoveni dintr-un oras din Italia au organizat o manifestatie publica in sustinerea guvernului Sandu. Acestia au facut o declaratie comuna, pe care au facut-o publica pe o retea de socializare.

Publicat:14.06.2019, 08:45

Oamenii s-au mobilizat si au iesit la manifestatie pentru a-si apara votul pe care si l-au dat in scrutinul din 24 februarie. Acestia au semnat o declaratie comuna in care au facut apel catre mai multe institutii de stat.

Totodata au cerut Curtii Constitutionale sa-si revizuiasca deciziile si sa recunoasca legitimitatea Parlamentului de legislatura a X-a, dar si noul guvern investit in frunte cu Maia Sandu.

DECLARAȚIA DE LA PARMA

Comunitatea cetatenilor moldoveni din orasul Parma, Italia

Manifestatie publica in sustinerea autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova

13 iunie 2019

DECLARAȚIE

La 24 februarie 2019, au avut loc alegerile parlamentare in Republica Moldova. In rezultatul votului alegatorilor din tara si diaspora, principalele formatiuni politice care au acces in Parlament sunt Blocul pro-european ACUM (DA si PAS), Partidul pro-rus al socialistilor (PSRM), precum si Partidul democrat (PD), care a acaparat guvernarea pe calea santajarii si coruperii deputatilor.

La 9 martie 2019, Curtea Constitutionala a validat mandatele deputatilor alesi, iar la 21 martie 2019 a fost convocata prima sedinta a Parlamentului. Dat fiind interesele divergente ale fractiunilor parlamentare, deputatii nu au reusit sa formeze operativ o majoritate parlamentara, activitatea Parlamentului fiind blocata pentru o perioada de timp.

La 8 iunie 2019, deputatii Blocului ACUM (DA si PAS) si ai PSRM au semnat „Intelegerea politica temporara in vederea dezoligarhizarii si readucerii statului Republica Moldova in albia constitutionalitatii, au ales organele de conducere ale Parlamentului, au acordat vot de incredere Guvernului pro-european in frunte cu prim-ministra Maia Sandu si au adoptat un pachet de acte legislative si hotarari parlamentare, menite sa readuca statul moldav pe fagasul normalitatii si a dezvoltarii democratice. Noul Guvern a fost recunoscut de comunitatea internationala, in particular, de Uniunea Europeana si principalele state membre, Consiliul Europei, SUA, Federatia Rusa, Elvetia si alte tari.

Insa schimbarea politica promitatoare a fost blocata de fosta guvernare a Partidului democrat, care, fiind controlata in mod dictatorial de oligarhul Vladimir Plahotniuc si acolitii sai apropiati, refuza sa se subordoneze vointei alegatorilor si sa transfere puterea conform prevederilor legale Parlamentului si Guvernului in noua componenta. Regimul oligarhic incearca sa-si motiveze actul de sabotaj prin Decizia dubioasa a Curtii Constitutionale nr. 83 din 07 iunie 2019.

Majoritatea covarsitoare a juristilor din Republica Moldova, in particular trei fosti presedinti ai Curtii Constitutionale, membrii Consiliului Uniunii avocatilor, cunoscuti specialisti in dreptul constitutional au constatat ca Curtea Constitutionala, prin adoptarea Deciziei sale din 7 iunie 2019, si-a depasit atributiile, examinand notiuni de lege, ceea ce intra in competenta exclusiva a Parlamentului. Ba mai mult, Curtea a examinat in mod defectuos si fraudulos notiunea de „curgere si calculare a termenelor”, fapt evident nu numai pentru specialistii in jurisprudenta, dar si pentru toti cetatenii cu pregatire generala medie. Exista toate premizele si convingerea ca la aceasta concluzie va ajunge si Comisia de la Venetia, care va lua decizia in cauza in urmatoarele zile. In pofida acestui fapt, Curtea Constitutionala a adoptat si alte decizii anticonstitutionale, solicitate de regimul oligarhic pentru dizolvarea Parlamentului, demiterea Guvernului si anularea pachetului antioligarhic.

In lumina acestor date, refuzul fostei guvernari de a ceda puterea si blocajul activitatii autoritatilor centrale ale statului, formate conform vointei alegatorilor, capata conturul unei lovituri de stat pe calea uzurparii puterii de stat. Procedand in acest mod, regimului oligarhic a Partidului democrat savarseste o crima grava impotriva poporului. Caci conform articolului 2 din Constitutia Republicii Moldova:

(1) Suveranitatea nationala apartine poporului Republicii Moldova, care o exercita in mod direct si prin organele sale reprezentative, in formele stabilite de Constitutie.

(2) Nici o persoana particulara, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o alta formatiune obsteasca nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului

Noi, participantii la Manifestatia publica de la 13 iunie 2019 din orasul Parma, Italia,

SALUTAM inceputul activitatii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a si adoptarea actelor legislative si hotararilor parlamentare in vederea dezoligarhizarii si readucerii statului Republica Moldova in albia constitutionalitatii;

SUSȚINEM Guvernul Sandu si Programul sau de activitate privind instaurarea legalitatii si ordinii in societate, ridicarea reala a bunastarii poporului si integrarea republicii in familia statelor civilizate;

CONDAMNAM tentativa regimului oligarhic de a savarsi o lovitura de stat si cerem curmarea imediata a uzurparii puterii de stat care constituie cea mai grava crima impotriva poporului;

INDEMNAM magistratii Curtii Constitutionale sa-si revizuiasca propria Decizie din 7 iunie 2019, precum si deciziile corespunzatoare din 8 si 9 iunie 2019, care servesc drept temei pentru uzurparea puterii de stat de catre regimul oligarhic. In caz contrar, insistarea asupra acestei fraude juridice poate avea urmari dintre cele mai grave pentru tara si popor, pentru care magistratii Curtii vor purta raspundere in masura egala cu faptasii directi ai loviturii de stat in desfasurare;

FACEM APEL catre ofiterii si colaboratorii organelor afacerilor interne si militarii Fortelor Armate sa nu execute ordinele nelegitime ale fostei guvernari, declarate in afara legii, si sa se subordoneze organelor constitutionale de stat formate in conformitate cu vointa poporului., Dumneavoastra ati depus Juramantului militar si ati jurat „credinta Republicii Moldova si poporului ei”, ati jurat sa nu faceti „uz de arme impotriva poporului Republicii Moldova si a organelor constitutionale alese de el”. Atragem atentia comandantilor de diferite nivele ca Regulamentul disciplinei militare stabileste ca ordinele comandantilor (sefilor) nu trebuie sa contravina Constitutiei si altor legi, iar pentru ordinul (dispozitia) dat, comandantul (seful) poarta raspundere in conformitate cu legislatia in vigoare;

INDEMNAM functionarii publici care activeaza in cadrul autoritatilor publice centrale si locale sa execute doar hotararile si dispozitiile emise de Guvernul Sandu, precum si ministerele si departamentele sale de resort;

ATRAGEM atentia jurnalistilor si tuturor colaboratorilor structurilor mass-media aservite regimului oligarhic sa inceteze imediat activitatea de dezinformare a populatiei cu stiri false si calomnioase. In mod deosebit invitam sa ia act de faptul ca guvernarea noua si legitima a luat deja masuri concrete pentru a exclude pericolul federalizarii republicii si in acest scop articolul 6. al Intelegerii politice temporare din 8 iunie 2019 stabileste in mod univoc: „Deputatii garanteaza ca Republica Moldova va ramane stat suveran si independent, unitar si indivizibil”.

INCURAJAM cetatenii Republicii Moldova sa aiba incredere in Parlamentul legitim si Guvernul instituit conform votului popular exprimat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Sprijinul poporului va fi rasplatit cu schimbarea spre bine chiar in timpul apropiat!

FACEM APEL catre comunitatile de moldoveni de pretutindeni sa ia atitudine fata de situatia din Republica Moldova. Diaspora a votat! Diaspora trebuie sa-si apere votul!

MOLDOVA VA FI LIBERA!

AȘA SA NE AJUTE DUMNEZEU!” se arata in declaratia comuna publicata de Mihail Druta.

Manifestatiile au avut loc in contextul crizei politice in care s-a pomenit Republica Moldova. In urma scrutinului din 24 februarie, cu o diferenta mica de mandate au intrat in legislativ trei forte politice: PSRM, blocul ACUM si PD.

La data de 9 martie Curtea Costitutionala a validat rezultatul alegerilor, inclusiv mandatele celor 101 deputati. PSRM a obtinut cel mai mare numar de fotolii in legislativ, 35 la numar. Formatiunea este urmata de PDM, cu 30 de mandate. Blocul PAS-PPDA va avea 26 de locuri in viitorul Parlament, iar Partidul Sor - sapte. Trei fotolii din legislativ vor fi ocupate de parlamentari independenti. 

La 20 martie, presedintele Igor Dodon semneaza decretul prin care convoaca prima sedinta a parlamentului, care are loc a doua zi, 21 martie. Ulterior sedinta a fost amanata pentru o data ulterioara, sa cum partidele nu au avut propuneri pentru constituirea unei majoritati.

Discutiile intre fractiuni au continuat, dar o alta sedinta asa si nu a fost convocata.

PD a anuntat la un briefing ca este gata sa se alieze cu oricare dintre cele doua forte PSRM si blocul ACUM, in timp ce cele vizate au anuntat ca intre ei si PD nu poate categorig sa existe discutii.

Ulterior, democratii s-au retras si au disparut din vizorul public aproape trei luni, timp in care socialistii si deputatii blocului ACUM au avut mai multe tentative de negocieri.

Discutiile acestora nu au avut niciun rezultat pana in ultimul moment, atunci cand termenul de constituire a unei majoritati era aproape sa expire.

Aproape de expirarea termenului si-au facut aparitia si deputatii PD. Pe data de 31 mai, dupa o lunga absenta, Vlad Plahotniuc si-a facut aparitia la un briefing, unde a chemat socialistii la discutii privind formarea unei aliante.

PSRM in frunte cu Igor Dodon, care se declara lider informal al partidului, au declarat ca nu vor face o alianta cu democratii, dar se vor intruni in Consiliul Republican al PSRM, unde vor analiza si propunerea acestora, daca blocul ACUM nu le cedeaza functia de speaker al Parlemantului si 3 ministere.

Pe 7 iunie socialitii se intrunesc in sedinta Consiliului,in timp ce deputatii ACUM ii asteptau in legislativ pentru a purta discutii. In acelasi timp si democratii s-au itrunit in sedinta, dupa ce mai devreme s-au intalnit cu socialistii si au stat la negocieri. Dupa cateva ore de discutii s-a incheiat sedinta Consiliului Republican al PSRM, iar Igor Dodon a iesit in fata presei si a anuntat ca cel mai bprobabil vom merge la alegeri anticipate, asa cum partidele nu au ajuns la un consens.

La scurt timp dupa anuntul lui Dodon, CC a venit cu un comunicat prin care il obliga pe presedinte sa dizolve parlamentul si sa declare anticipate.

Spre seara in aceeasi zi, socialistii au mers la intalnirea cu cei de la ACUM care-i asteptau la Parlament.

A doua zi, acestia au sembat o intelegere comuna in vederea „dezoligarhizarii statului”. Au constituit noul legislativ, au votat-o speaker pe Zinaida Greceanii, Maia Sandu a ajuns prim-ministru, iar cabinetul de ministri a fost acceptat aproape unanim.

Ulterior PD i-a acuzat de uzurparea puterii, iar pe Dodon l-au nimit „tradator de tara”. CC a declarat noul guvern si parlament ilegale.

Igor Dodon a fost suspendat din functie, iar interimatul functiei i-a fost atribuit lui Pavel Filip, care in foarte scurt timp a iesit la un briefing unde a semnat un decret de dizolvare a noului legislativ, declarand alegeri anticipate pentru o zi de vineri, 6 septembrie, desi alegerile au loc mereu in ziua de duminica.

Ulterior Dodon a semnat un decret prin care-l anula pe cel semnat de Filip.

Mai multi parteneri externi sustin noul Guvern in frunte cu Maia Sandu si-l declara legitimp, in timp de democratii declara guvernul Filip ca fiind unicul legitim si refuza sa le cedeze locurile noilor ministri.