Presedintele Curtii Constitutionale, Domnica Manole, argumenteaza decizia legata de functionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova si spune ca tratamentul preferential al limbii ruse contravine articolului 13 din Constitutie.

Publicat:21.01.2021, 14:32

Domnica MANOLE, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: ”Continutul unei asemenea legi este o chestie sensibila care a fost tranformata in subiect politic. Curtea este inafara oricarui conflict politic.

Din acest motiv: orice hotarare a Curtii trebuie analizata in special prin prisma argumentelor pe care le ofera, fara prejudecati. Dupa cum stiti, pe 16 decembrie 2020, parlamentul a adoptat legea cu privire la functionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Curtea s-a raportat la articolul din Constitutie care spune ca limba de stat a Republicii Moldova este limba romana, iar cel de-al doilea alineat prevede pastrarea, dezvoltarea  si functionarea limbii ruse si a altor limbi pe teritoriul tariii. Aici are un caracter enumerativ. Asadar, din acest articol se poade deduce ca acesta protejeaza 2 valori: limba romana ca limba oficiala de stat, pastrarea, dezvoltarea  si functionarea altor limbi vorbite pe teritoriul tarii. 

In Republica Moldova limba romana este limba materna a cel putin 77,86% din cetateni, limba rusa este vorbita de cel putin 9,39% din cetateni, limba gagauza este limba materna pentru cel putin 4.8% din cetateni, ucraineana este vorbita de  3,82% din cetateni, bulgara de 1,48% din cetateni. 

Curtea a mai observat ca ponderea limbii ucrainene in profil teritorial este mai mare decat cea a limbii ruse, in 9 raioane. 

Protectia si instituirea unei limbi de stat raspunde nevoii identitare a cetatenilor statului, asigura comunicarea in toate domeniile vietii si pe intreg teritoriul statului. Posibilitatea utilizarii limbii de stat poate urmari evitarea discriminarii. Protectia si promovarea limbii oficiale urmareste realizarea coeziunii sociale. 

Articolul 13 din Constitutie recunoaste doar o limba de stat. Articolul 10 prevede ca statul are ca fundament unitatea poporului Republicii Moldova, care este patria comuna si indivizibila a cetatenilor sai. Legea contestata acorda limbii ruse un statutut similar cu cel al limbii romane.

Asadar, tratamentul preferential al limbii ruse contravine articolului 13 din Constitutie”.

Astazi, Curtea Constitutionala a admis sesizarile depuse de Octavian Ticu, Dinu Plingau si Maria Ciobanu, deputati in Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, a fost declarata neconstitutionala Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. 

Aceasta hotarare este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citeste si :  Ultima ora. Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RM - NECONSTITUTIONALA. Decizia CC