Presedintele Curtii Constitutionale a Lituaniei, doctor in drept, Dainius Zalimas, pune la indoiala corectitudinea ultimelor decizii luate de Curtea Constitutionala a R. Moldova, cu privire la dizolvarea Parlamentului si declararea neconstitutionala a noului Guvern.

Publicat:14.06.2019, 15:00

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Dainius Zalimas precizează că deciziile Curții au fost luate într-un timp scurt, fapt ce pune la îndoială corectitudinea și transparența procesului judiciar. Totodată, prin decizia din 7 iunie, Curtea Constituțională a R.Moldova a stabilit că Parlamentul trebuie dizolvat după 3 luni (90 de zile), în cazul în care nu a fost învestit Guvernul. Curtea a ajuns la durata de 90 zile, făcând însă trimitere la Codul civil, care stabilește că „prin jumătate de an ori semestru se înțeleg 6 luni, prin trimestru – 3 luni, prin jumătate de lună – 15 zile, prin decadă – 10 zile”. Respectiv, judecătorii Înaltei Curți au constatat că dacă o jumătate de lună are 15 zile, rezultă că o lună are 30 de zile.

„Curtea Constituțională a Moldovei își explică deciziile, care se află în centrul crizei constituționale actuale. Cu toate acestea, câteva chestiuni-cheie lipsesc în aceste clarificări. În primul rând, dacă interpretarea Constituției se poate baza pe Codul civil, deoarece acesta din urmă este de rang inferior și poate fi el însuși subiect al revizuirii constituționale. În al doilea rând, deciziile din 8 iunie au fost adoptate într-un mod deosebit de rapid – în câteva ore; prin urmare, nu este clar cum a fost asigurată corectitudinea, publicitatea și transparența procesului judiciar, precum și egalitatea ambelor părți în procedură. Așteaptă cu nerăbdare răspunsurile la aceste întrebări extrem de importante”, a scris Dainius Zalimas pe pagina sa de Facebook.

La solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Comisia de la Veneția urmează să se expună săptămâna viitoare cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din R. Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului. Potrivit agendei revizuite, publicate pe site-ul instituției, avizul urmează a fi făcut public pe 21 iunie.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD.