Presedintele va avea ultimul cuvant de spus despre cine va fi procurorul general interimar. Majoritatea parlamentara vrea sa modifice unele prevederi in legea cu privire la procuratura, pentru a-i permite acest lucru lui Igor Dodon. Democratii critica initiativa.

Publicat:12.07.2019, 19:51

Deputatii din Blocul ACUM si socialistii vor ca Parlamentul sa schimbe unele prevederi in legea cu privire la procuratura, astfel incat, printr-un decret prezindential, seful statului sa poata numi un procuror interimar pana la desfasurarea concursului pentru functia vacanta. 

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: “La propunerea CSP, dar numit de presedinte.”

Modificarile sunt necesare pentru ca unii procurorii ar fi afiliati democratilor, spune deputatul PAS.

Maxim LEBEDINSCHI, PURTATOR DE CUVANT AL PRESEDINTIEI:“La moment legea cu privire la procuratura prevede ca trebuie sa fie asigurat de cel mai varstnic procuror din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.”

Democratii nu vad cu ochi buni initiativa, care urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare in plenul parlamentului.

Vladimir CEBOTARI, DEPUTAT PD: “Este o interpretare abuziva si trasa de sfoara. O aranjare politica pentru a prelua procuratura.”

Mai mult, acestia sustin ca Eduard Harunjen si-a dat demisia, pentru ca ar fi fost presat.

Fotoliul de procuror general a ramas liber, dupa ce ieri Eduard Harunjen a demisionat. Potrivit legii cu privire la Procuratura, trebuie sa fie organizat un concurs de catre Consiliul Superior al Procurorilor, care sa fie din doua etape: preselectia candidatilor in baza dosarelor depuse si interviul sustinut in fata CSP.