Juristul si activistul public despre discutiile in jurul apelului la sustinere lansat pentru duminica de Blocul Acum si socialisti, scrie Europa Libera.

Publicat:14.06.2019, 13:40

Presedintele Igor Dodon si Blocul ACUM cheama la un miting de sustinere. Vicepresedintele Vladimir Cebotari considera „iresponsabila” decizia PSRM si ACUM de a organiza un miting in sprijinul lor. Activistul civic, juristulȘtefan Gligor sugereaza ca PD ar trebui sa accepte transferul de putere.

Europa Libera: Dvs. ce va este clar pana acum ca se intampla in Republica Moldova, avand aceasta dualitate a puterii pe parcursul unei saptamani, dupa declansarea crizei politice?

Ștefan Gligor: „Mie imi este clar ca, intr-un final, dupa trei luni de zile de ezitari si sovaieli, in sfarsit, acei 61 de deputati care au primit mandat din partea cetatenilor sa demonteze regimul instaurat de Partidul Democrat si liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, si-au constientizat misiunea, au lasat deoparte divergentele, contradictiile si au inceput sa actioneze in interesul oamenilor.”

Europa Libera: Și acum este clar ca aceasta guvernare, care a fost votata de 61 de deputati in Parlamentul Republicii Moldova, poate sa preia si va prelua puterea executiva?

Ștefan Gligor: „Poate! Și este obligata sa preia puterea executiva in virtutea mandatului pe care il exercita in numele cetatenilor. Ei sunt imputernicitii nostri sa faca acest lucru.”

Europa Libera: Dar asta ar putea sa vrea si cei care reprezinta Partidul Democrat?

Ștefan Gligor: „Nu conteaza ce vor astazi reprezentantii Partidului Democrat, conteaza doar ce vor si ce pot noua majoritate parlamentara si noul Guvern investit in functie.”

Europa Libera: Zi si noapte in jurul mai multor institutii de stat oamenii pazesc aceste cladiri. De ce sunt pazite aceste cladiri?

Ștefan Gligor: „In randul angajatilor Ministerului de Interne de nivel mediu, sa spunem asa, angajatii de rand se bucura de schimbarile care au loc. Acesti oameni au obosit de teroarea si cantitatea de infractiuni care au fost comise pe parcursul ultimilor noua ani. In acelasi timp, acest fapt il cunosc nu doar oameni precum sunt eu si altii, dar il cunosc si liderii Partidului Democrat si ca sa nu puna la risc intr-o confruntare directa angajatii Ministerului de Interne, care nu au ochi sa vada aceasta guvernare cum nu avem nici noi, ei au inventat un instrument, o tehnologie politica, de altfel relativ eficienta, de a confrunta, ca si cum sustinatorii lor cu sustinatorii noii guvernari legitime investite in functie.

In realitate, acesti oameni nu sunt sustinatorii lor, ei sunt niste saraci, in mare parte oameni in etate adusi organizat si platiti cu 500 de lei pe zi sau 50 de euro, daca stau peste noapte.”

Europa Libera: Aveti dovezi?

Ștefan Gligor: „Sigur ca da, avem inregistrari video unde persoanele care sunt aduse vorbesc despre faptul cat primesc, pana la ce ora stau, la ce ora sunt luate, la ce ora sunt aduse, inclusiv de unde. Acest lucru il face Partidul „Șor” in mare parte, ca e una din cele mai organizate substructuri ale Partidului Democrat, daca putem opera cu cuvinte si denumiri de gen partide, ca astea nu sunt intocmai partide. Asadar, aceasta schema lucreaza in modul respectiv si ceea ce este important este ca acest lucru sa nu fie dus pana la absurd.

Al doilea argument al PD-ului, intern, desigur, in favoarea acestui blocaj, sechestrari ale institutiilor publice este faptul ca in aceste institutii, inclusiv in sediul Partidului Democrat, se evacueaza si se distrug documente de pe orice suport – suport de hartie, suport electronic s.a.m.d. Și odata ce a fost anuntat de catre noul Guvern si partidele care si-au exprimat in Parlament vointa de a constitui majoritatea, a fost anuntat un nou protest pentru duminica, eu cred ca acest proces de lichidare si distrugere a probelor in toate institutiile publice va merge cu o viteza inzecita, pentru ca ei inteleg ca s-ar putea intampla ca duminica sa se termina totul. Și asta este o noutate foarte proasta, pentru ca se distrug mii de probe si ulterior va fi dificil de recuperat aceasta informatie.”

Europa Libera: Pentru ca atat Maia Sandu, cat si Igor Dodon au chemat lumea in Piata duminica la un mars al poporului, asa il numesc ei, aveti certitudinea ca se va reusi sa se mentina ordinea publica, nu se va ajunge la confruntare civila, nu vor fi infiltrate persoane ca altadata, asa cum fac trimitere inclusiv fostii reprezentanti ai Ministerului de Interne, care gasesc multe asemanari intre evenimentele din aprilie 2009 si cele din 2019, de acum?

Ștefan Gligor: „Nu risti numai daca nu faci nimic. Exista riscuri, dar eu sunt sigur, cu toate ca noi avem reputatia unui popor mioritic care s-a lasat santajat de un grup minor de oameni, cateva zeci de persoane, ani si ani de zile, eu sunt sigur ca duminica vor fi foarte multi oameni. Pentru a aduce un pic de organizare si ordine in aceasta manifestatie, m-am folosit de ocazie si am scris pe pagina personala pe Facebook o mica instructiune. Eu rog toata lumea sa vina pregatita cu rezerve de apa, cu chipiuri, cu umbrele parasolare, sa se protejeze de soare, in primul rand, si de insolatii si, in al doilea rand, barbatii care au pregatire fizica, sportiva, militara, au activat in organele de drept, eu personal ii indemn sa contribuie la asigurarea ordinii publice in randul manifestantilor, pentru ca noi ne asteptam la zeci de mii de oameni.

Noi trebuie sa ne autoorganizam, nu putem conta doar pe partidele care au facut apelul, doar pe exponentii PAS, Platformei DA si PSRM. Trebuie sa contam si pe noi, in primul rand, si de asta rog toata lumea sa fie vigilenta, sa nu se lase provocata si sa actioneze in sensul contracararii oricarei provocari.

In acelasi timp, sper ca organele de drept, exact acesti angajati despre care vorbesc eu, inteleg ca ei, misiunea lor - conform legii si conform functiei - este sa apere ordinea publica si cetatenii, toti cetatenii. Și ei vor face acest lucru. Eu fac apel catre acei angajati ai Ministerului de Interne care poarta epoleti si sunt ofiteri pe rang sau in suflet, in constiinta lor civica si profesionala sa nu permita provocari si sa nu admita violenta, pentru ca daca ei nu o vor face, oamenii care chiar sunt cu epoleti si in functii, ei vor fi invinuiti pentru inactiune si neexercitarea obligatiilor de serviciu, lucru care se penalizeaza atat administrativ, cat si penal, nemaivorbind de condamnarea oamenilor, care este cea mai grava si mai strasnica pedeapsa, cred eu, cea mai umilitoare pedeapsa pentru un ofiter sau pentru un angajat al MAI.”

Europa Libera: Dar, de fapt, de ce i-ar trebui acum guvernarii alese de cei 61 de deputati sa scoata lumea in strada? Nu ar avea suficient sprijin din exterior? De ce?

Ștefan Gligor: „Sprijinul exterior este binevenit, necesar, crucial, as spune, in aceste circumstante, dar, niciun cetatean al Uniunii Europene nu va veni in Republica Moldova, niciun francez, neamt, italian si o va face pe moldoveanul si cetateanul Republicii Moldova. Asta este obligatia noastra! Daca noi vrem o alta tara si noi vedem ca aceasta guvernare nu cedeaza – noi suntem obligati sa actionam si sa aratam ce inseamna suport popular. Partidul Democrat a adunat de doua ori oamenii, ambele manifestari au fost un esec, ii adunau pe bani, organizat, mii de oameni care se imprastiau spre drum spre Piata Marii Adunari Nationale, pur si simplu erau absorbiti de oras si dispareau prin parcuri, la baut bere s.a.m.d., ramaneau cateva mii de persoane si aceste manifestari, sa-i spunem asa, precum ca pretinse de suport popular au aratat, de fapt, ca Partidul Democrat are un suport exclusiv bazat pe resurse administrative. Astazi este momentul sa aratam unei lumi intregi cine in Republica Moldova reprezinta expresia suveranitatii si cine are sustinere populara.”

Europa Libera: Guvernarea Partidului Democrat spune ca nu cedeaza din simplul motiv ca acum interesele Republicii Moldova sunt vandute pentru zeci de ani inainte Federatie Ruse.

Ștefan Gligor: „Partidul Democrat a ocupat o pozitie foarte comoda de atac, cea mai buna aparare este atacul. Au facut o scrisoare elaborata, din cate inteleg, de ambasadoarea noastra in Statele Unite, dna Balan, din partea fundatiei pe care dnei candva a reprezentat-o, care este, de fapt, o dezinformare. In realitate exista informatii ca scenariul acesta de federalizare, odata ce Federatia Rusa era foarte reticenta fata de Partidul Democrat si nu binevoia la general sa ia in seama aceasta formatiune in niciun sens, ei au incercat sa ofere orisice numai ca sa obtina o coalitie pe interior si buna vointa a Federatiei Ruse.

Acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca era clar, de fapt, ca se joaca pe trei fronturi si ca PD-ul nu este un partener de niciun fel si nu merita niciun pic de incredere. Ei au esuat, acum ei au pornit un razboi de dezinformare a partenerilor nostri externi si noi trebuie sa actionam in acest sens pentru a comunica pozitia, in primul rand a societatii civile independente care nu poate fi banuita de partizanat politic si in acest sens organizatiile neguvernamentale din Republica Moldova, absoluta majoritate a acestora s-au pronuntat atat cu privire la problema asa-numitei contradictii de drept constitutional care, de fapt, nu exista, cat si cu privire la aceasta scrisoare foarte bine elaborata a dnei Balan, prin care sunt dezinformati si partenerii nostri din strainatate, si cetatenii.”

Europa Libera: Dar acest sprijin care vine din partea Federatiei Ruse lasa de inteles, de interpretat ca Kremlinul, Vladimir Putin si-ar dori sa mentina in sfera lor de influenta Republica Moldova si sa puna piedica apropierii de UE?

Ștefan Gligor: „In momentul in care Kremlinul isi dorea sa isi asigure un control absolut asupra Republicii Moldova in termeni reali, nu fictivi, de razboi informational, Kremlinul facea coalitie cu Vlad Plahotniuc. Și punct. Ei au mers impotriva lui Vlad Plahotniuc. Noi nu stim exact ce a facut acest om de s-a maniat atata lume pe el, dar, aparent, o lume intreaga, inclusiv Federatia Rusa este satula de aranjamentele si schemele impletite de acest partid pe parcursul anilor.”

Europa Libera: Cu PSRM la guvernare Republica Moldova are sanse sa se integreze in UE?

Ștefan Gligor: „Decizia cu privire la integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana n-o ia PSRM-ul, n-o ia PAS-ul si n-o ia Platforma DA.”

CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPALIBERA.ORG