Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia recunosc Guvernul Maiei Sandu si indeamna fortele politice de la Chisinau sa depaseasca aceasta criza prin dialog. Totodata, secretarul general al Consiliului Europei a anuntat ca va solicita avizul Comisiei de la Venetia referitor la deciziile luate de Curtea Constitutionala, inclusiv cea de a dizolva Parlamentul.

Publicat:10.06.2019, 21:13

Rusia saluta formarea unui guvern in Republica Moldova si se declara deschisa pentru cooperare cu organele de conducere alese in mod democratic – se arata intr-un comunicat al ministerului de Externe de la Moscova. Intre timp, secretarul general al Consiliului Europei a declarat ca va cere opinia Comisiei de la Venetia, asupra crizei din Moldova, in special asupra deciziilor luate de Curtea Constitutionala. Cu o reactie a venit si presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Oficialul a scris pe pagina sa de Twitter ca sustine noul Guvern de la Chisinau si ca Partidul Democrat trebuie sa asigure imediat transferul puterii. Iar presedintele OSCE a indemnat toate fortele politice de la noi sa depaseasca criza politica prin dialog si sa respecte principiile democratice. Situatia politica din tara noastra a ajuns si in vizorul NATO, care a indemnat toate partidele politice sa actioneze cu calm. Reactii vin si de peste Ocean.

DEPARTAMENTUL DE STAT AL SUA: “Alegerile din 24 februarie au fost competitive si au respectat drepturile fundamentale. Vointa poporului moldovenesc, exprimata in acele alegeri, trebuie respectata fara amestec. Asigurarea unui viitor democratic pentru Republica Moldova este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua sa-l sustina.”

…este mesajul transmis de Departamentul de Stat american. Intre timp, ministerul de externe de la Kiev a emis un comunicat in care se spune ca Ucraina este gata sa ajute Moldova in rezolvarea problemelor existente si indeamna partidele politice sa nu lupte pentru putere. Iar fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca Vlad Plahotniuc controleaza toate institutiile de la Chisinau si ca el nu este gata sa plece de la conducere. Tot ieri, sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, si comisarul european pentru politica externa, Johaness Hahn, au declarat ca Uniunea Europeana este gata sa colaboreze cu guvernul investit de presedintele Igor Dodon. Dupa valul de reactii, Maia Sandu a declarat ca spera ca situatia de la Chisinau se va calma, datorita presiunii externe.

In acelasi timp, Andrian Candu a declarat ca mesajele venite de la partenerii externi nu au efect juridic.

Andrian CANDU, VICEPRESEDINTELE PD: “Noi apreciem mesajele care vin, dar indiferent pozitia celor de peste hotare, ele nu pot avea efect juridic, deoarece in RM efectul juridic il declanseaza constitutia, Codul Civil. Eu ca si om de stat.”