Daca te numeri printre persoanele carora le este greu sa adoarma seara si se trezesc mai obosite decat s-au culcat, modifica-ti dieta.

Publicat:22.11.2018, 14:08

Ai auzit de multe ori ca, pentru a dormi bine, trebuie sa nu mai mananci nimic cu trei-patru ore inainte de culcare. Pe de o parte, aceasta recomandare este fondata, fiindca punandu-ti sistemul digestiv la lucru, implicit somnul va fi mai agitat. Dar exista cateva exceptii, o serie de alimente care sunt chiar recomandate inainte de somn.

Un rol major in inducerea somnului il are serotonina, o substanta neurochimica ce are actiune sedativa si calmanta la nivelul sistemului nervos. Acest neurotransmitator deriva din triptofan, un aminoacid continut de alimentele bogate in glucide.

Rezulta in mod logic faptul ca, pentru a avea un somn de calitate si pentru a ne trezi cu adevarat odihniti, trebuie consumate mai ales seara alimente glucidice, cum ar fi: cereale integrale sau doua felii de paine integrala, orez, cartofi sau paste fainoase in combinatie cu salate verzi. Persoanele cu insomnie trebuie sa evite seara mesele hiperproteice (cu carne sau cu oua). Acest lucru deoarece proteinele duc la eliberarea de dopamina, o substanta cu rol in mobilizarea organismului ssi in inviorarea acestuia.

 

Sursa foto: google.com