Autoritatile din Mongolia sunt in alerta dupa ce un cuplu din Rusia, un barbat de 38 de ani si sotia lui gravida, au murit din cauza ciumei bubonice. Cei doi ar fi mancat carne de marmota, desi acest lucru este strict interzis tocmai pentru ca animalele transmit aceasta boala.

Publicat:03.05.2019, 14:24

Cuplul se afla in Mongolia intr-o excursie de grup. Dupa ce au consumat carne de marmota, cei doi s-au simtit rau si au ajuns la un spital din regiunea Ulgii. Barbatul a murit pe 27 aprilie, iar femeia a murit la trei zile dupa, potrivit siberiantimes.com.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta al provinciei Bayan-Ulgii a transmis ca „rezultatele preliminare ale testelor arata ca ciuma bubonica a provocat moartea celor doua persoane”, fiind declarata carantina pe termen nedefinit.

In jur de 158 de persoane au fost puse sub supraveghere medicala intensa dupa ce au intrat in contact direct sau indirect cu cuplul.

Un punct de frontiera dintre Mongolia si Rusia a fost inchis pana pe 5 mai, sub pretextul vacantei de Ziua Muncii. Ciuma este o boala bacteriana extrem de grava care este raspandita de puricii care traiesc pe rozatoare salbatice. Boala poate ucide un adult in mai putin de 24 de ore daca nu este tratata la timp, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Sursa: